A Zsári-völgyből a Baranyecre Túra

Az A Zsári-völgyből a Baranyecre Túra hossza 10 Km. Az útvonal szintemelkedése 1380 m, szintideje 5 Óra, nehézsége Nehéz. Az útvonal Szlovákia területén található.
Hirdetés

Indulási hely: Zsári-völgy parkoló (Žiarská dolina, 891 m, 49.144784°, 19.700228°)

Érkezési hely és legmagasabb pont: Baranyec (Baranec, 2184 m, 49.173340°, 19.740556°)

Időkalkulátor a Baranyecre: Zsári-völgy parkoló –Zsári mház (Žiarská chata, 1325 m,1 ó 30 p) –Kék/Zöld-eá. (Rázc. pod Homolkou, 1686 m, 1 ó 30 p) –Zsári-nyereg (Žiarske sedlo, 1917 m,30 p) –Baranyec (1 ó 30 p).

Összesen: 5 ó. Vissza: 4 ó 25 p.Itiner

1. A Zsár (Žiar) községtől északra található Zsári-völgybe (Žiarská dolina) vezető kék jelzésű turistaút a völgy szájánál található, gépjárművel is elérhető parkolóból (891 m) indul. A parkolóból a völgybe vezető aszfaltozott úton eleinte sűrű, majd egyre ritkuló erdőben haladunk észak felé. A völgy hamarosan kitárul, és megérkezünk a völgy nyitott részén álló Zsári menedékházhoz (Žiarská chata, 1325 m). A menedékházat nyári időszakban a kék jelzésű, az aszfaltozott úttal nagyjából párhuzamosan, de attól nyugatra, az erdőben vezető ún. nyári úton is elérhetjük.

A Zsári-völgyből a Baranyecre Forrás: Nagy Árpád
A Zsári-völgyből a Baranyecre
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

2. A menedékházat magunk mögött hagyva egy hídon keresztezzük a Fenyves-patakot (Smrečianka), majd a jól kiépített turistaúton a Nagy-Retesz-katlan (Veľké Závraty) sziklás déli lejtőjén a törpefenyvesben hosszan traverzálunk északnyugat felé. Hamarosan megérkezünk a Kis-Retesz-katlanban (Malá Závraty) lévő útelágazáshoz (1686 m), ahonnan a zöld jelzésű ösvényen megyünk tovább kelet felé. Az egyre ritkuló törpefenyvesben hosszabb füves részekkel tagolt sziklás hegyoldalon egyenletesen emelkedünk felfelé. A turistaút északnyugati oldalán halad el az úttól kissé távolabb látható kicsiny Zsári-tó (Žiarske pleso, 1860 m) mellett, majd hamarosan megérkezünk a Placslivo (Plačlivé) déli gerincén található, füves Zsári-nyeregbe (Žiarske sedlo, 1917 m), amely a Liptói-Tátra két jelentős völgyét, a Zsári-völgyet és a Jamniki-völgyet (Jamnícka dolina) egymástól elválasztó gerincen található.

3. A nyeregből a keresztező sárga jelzésen jobbra fordulva a Placslivo csúcsából elágazó hatalmas oldalgerincen déli irányban folytatjuk utunkat. A sziklás gerincnek hol az egyik, hol a másik oldalán folyamatosan, de nem túl meredeken emelkedünk fel a Smrek (Smrek, 2072 m) nevű kiemelkedéséig.

A Zsári-völgyből a Baranyecre Forrás: Nagy Árpád
A Zsári-völgyből a Baranyecre
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

4. A széles, füves-sziklás púpot magunk mögött hagyva kb. 100 méter szintet veszítve leereszkedünk egy sziklás nyeregbe, amelyből a törmelékes hegyoldalon rövid szerpentinekben vezető nagyon meredek, helyenként kitett ösvény vezet a Baranyec (2184  m) füves csúcsára. A Liptói-Tátra harmadik legmagasabb csúcsa szép kilátásának és viszonylag könnyű megközelíthetőségének köszönhetően nyáron turisták tömegeit vonzza. A csúcsról szép kilátás nyílik a Zsári-völgy felső katlanaira, észak-északnyugat felé a Volovectől (Volovec) a Szürke-hegyig (Sivý vrch) a Liptói-Tátra főgerincére, valamint kelet felé, a Sebes (Bystrá) gerincének hátterében jól látható Magas-Tátra irányába is szemet gyönyörködtető a kilátás.

Hirdetés