A Vöröskő-forrás szökőkútja

A Vöröskő-forrás szökőkútja

Az A Vöröskő-forrás szökőkútja hossza 10.7 Km. Az útvonal szintemelkedése 294 m, nehézsége Könnyű. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Halastó az erő szélén...erdei kisvasút repít a felfedezés felé...szökőkút szerű forrás az erdőben (ez sajnos csak néha), és állatokat is lehet nézni, sőt ott van a dínópark is. Nézzük is a részleteket.

Vöröskő-forrás túra

 

1. A Vöröskő-forrás sajnos valóban csak egy időszakos forrás, tavasszal a hóolvadáskor, vagy nagy és tartós esőzések után indul meg a vízhozam, ilyenkor betonozott medencéjéből gejzírként tör a magasba. De ha éppen nem, akkor sincs baj, mert az összes további érdekesség még mindig ott van ezen a túrán, így nagyon is érdemes a forrásig felsétálni akár tavasz van akár nyár.

A Vöröskő-forrás szökőkútja-1
Felsőtárkány, Halastó
A Vöröskő-forrás szökőkútja-1
Forrás: Nyáry Tamás

2. Felsőtárkányi kisvasút a halastó melletti végállomásról indul nagyjából 3 óránként. Érdemes előre tanulmányozni a menetrendet. Addig is, míg az indulásra várunk, sétáljuk körbe a tavat. Szép parti sétány van és nagyon szép parkos a környezete.

3. A kisvasút nyomvonala 1915-ben kezdett épülni, akkor a fakitermelés és szállítás elősegítésére készült. Jelenlegi állapotában már csak turistákat szállít. Május 1. és Szeptember 30. között jár. Végül is a strandok is akkor vannak nyitva. Van némi ellentmondás a forrás és a kisvasút működése között, na de ha az aktív forrást szeretnénk megnézni, akkor biza gyalogosan kell megközelítenünk. A vasút a Stimecz-házig (Stimecz Gáspár erdészről kapta a nevét), mintegy 4,8 km-es távot tesz meg az erdőben.

A Vöröskő-forrás szökőkútja-4
A Simecz-ház
A Vöröskő-forrás szökőkútja-4
Forrás: Nyáry Tamás

4. A felső végállomásról egy darabon a Vöröskő-tanösvényen sétálunk felfelé, aztán letérünk egy jelzetlen de széles szekérútra, és árnyas fák között sétálunk fel a forráshoz. 

Az oda vezető út hossza 2,2 km, és a forrás után az egész környék és a mellékvölgyek szigorúan védettek, onnan csak visszafelé szabad jönni. A forrás egy időszakos karsztforrás, és nem csak ez az egyetlen ilyen forrás a környéken, mellette meg kell említeni a Fekete-len-karsztforrást és az Imó-kői forrást is, amelyek szintén hasonlóan működnek.

A Vöröskő-forrás szökőkútja-6
A forrás éppen nem működött
A Vöröskő-forrás szökőkútja-6
Forrás: Nyáry Tamás

5. A völgyből visszafelé érdemes a tanösvény másik ágán visszamenni a kisvasútig, igaz itt egy darabon fel kell mászni a völgy peremére, de nem sok a szint, odafent pedig a gerincen lehet visszasétálni a házig, amely szintén egy káprázat szép útvonal. 

A tanösvényen egyébként egészen átfogó képet kaphatunk az erdő növényeiről, gombáiról és állatvilágáról, sok védett fajt részletesen kiemelve. Nagyon érdekes ismeretanyag.

A Vöröskő-forrás szökőkútja-8
Fent a gerinc is nagyon izgalmas
A Vöröskő-forrás szökőkútja-8
Forrás: Nyáry Tamás

6. A házhoz visszaérve rengeteg pihenőpadot és tűzrakóhelyet találunk, érdemes egy jót piknikezni, persze ez éghajlat és időjárás függő. Utána pedig választás elé nézünk. Vagy megvárjuk a következő vonatot és azzal döcögünk vissza Felsőtárkányba, vagy pedig a gyaloglást választjuk és a jelzésen visszasétálunk. 

A völgy teljes hosszában nagyon szép, mezők és erdős részek váltják egymást, sőt út közben megnézhetjük egy elkerített területen az ott élő muflon családot, egy kis épített kilátón a kifutó fölé is felmászhatunk. Ez egyértelműen a gyaloglás mellett szól, hiszen a vonat elhalad mellette és akkor kimarad. A turistaút egyébként az alsó részen végig a síneken halad.

A Vöröskő-forrás szökőkútja-10
A kihagyhatatlan muflon család
A Vöröskő-forrás szökőkútja-10
Forrás: Nyáry Tamás

7. Ha visszatértünk a faluba, meg lehet látogatni a nem rég alapított állatkertet és a szintén friss építésű dínóparkot, ahol újabb érdekességek várják a gyerekeket.

Hirdetés
Hirdetés