A Racskó-völgyből a Kusza-gerincen át a Jakubinára Túra

Az A Racskó-völgyből a Kusza-gerincen át a Jakubinára Túra hossza 8 Km. Az útvonal szintemelkedése 1455 m, szintideje 4 Óra 15 Perc, nehézsége Nehéz. Az útvonal Szlovákia területén található.
Hirdetés

Indulási hely: Racskó-völgy parkoló (Račkova dolina ATC, 890 m, 49.133554°, 19.793044°)

Érkezési hely és legmagasabb pont: Jakubina (Jakubiná,2194m, 49.193349°, 19.801401°)

Időkalkulátor a Jakubinára: Racskó-völgy parkoló –Szűk-völgy eá. (Úzka dolina, 944 m, 30 p) –Kusza-gerinc (Otrhance) –Jakubina (3ó45 p).

Összesen: 4 ó 15p. Vissza: 3 ó 15p.

 

Itiner

1. Perbenye (Pribylina) községtől északra található a Liptói-Tátra középső részén egymással párhuzamosan a főgerinc felé felfutó Jamniki-völgy (Jamnícka dolina) és a Racskó-völgy (Račková dolina). A két völgy elágazásához a Racskó-völgyi kemping melletti parkolóból (890 m) a Szűk-völgyön  (Úzka dolina) át juthatunk el.

A Racskó-völgyből a Kusza-gerincen át a Jakubinára Forrás: Nagy Árpád
A Racskó-völgyből a Kusza-gerincen át a Jakubinára
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

2. A két völgy elágazási pontjától (944 m) jobbra indulunk a Racskó-völgybe vezető sárga jelzéssel együtt haladó zöld jelzésen, majd egy kisebb tisztás északi szélén balra betérünk a ritkás, viharoktól és természeti csapásoktól megtépázott erdőbe. A nevéhez méltóan meglehetősen szaggatott, felső részén jelentős szintingadozást mutató sziklás Kusza-gerincen (Otrhance) a zöld jelzésű, technikailag nem túl nehéz, de kitartást és megfelelő kondíciót igénylő turistaút vezet végig. Hosszabb-rövidebb szerpentineken meredeken emelkedünk fel az egyre sűrűbb erdőben. Végig a gerinc vonalát követve továbbra is meredek ösvényen a fenyvesből kiérve, egy rövid törpefenyősávot magunk mögött hagyva szinte egyik percről a másikra a gerinc sziklás részén találjuk magunkat.

3. Jelentéktelennek mondható kiemelkedések után a gerinc első jelentősebb magaslata az Alsó-Magura (Nižná Magura, 1920 m) sziklás csúcsa. Idáig gyakorlatilag végig emelkedünk, innen viszont a továbbra is  nagyrészt meredeken emelkedő úton rövidebb, az egyes csúcsok közötti mélyedésekbe vezető ereszkedések is várnak ránk. A Középső-Magura (Prostredná  Magura,  2050  m) és a Felső-Magura (Vyšná Magura, 2095 m) sziklakúpját magunk mögött hagyva a helyenként kitett ösvényen (melyet ködben nem nehéz elvéteni!) összességében jelentős szintkülönbséget leküzdve érkezünk meg a piramis alakú Jakubina (Jakubina, 2194 m) csúcsára. A Liptói-Tátra második legmagasabb csúcsáról szép kilátás nyílik a Jamniki-és a Racskó-völgyre, a Baranyecre (Baranec) és a Hegyes-Rohácsra (Ostrý Roháč). A granodioritból felépülő csúcs 500-700 méterrel emelkedik a lábánál elterülő völgyek fölé, törpefenyővel borított füves-sziklás lejtőin télen hatalmas, a Tátrában a legnagyobbak közé tartozó lavinamezők húzódnak le a lábánál elterülő völgyekbe.

4. A csúcsról a 90°-ban nyugatra forduló gerincet követve egy sekély nyergen át a Vastag-hegy (2137 m) főormára juthatunk, melyről további 100 méter után érkezünk meg a főgerincen futó, mindkét szomszédos völgybe való lejutást lehetővé tevő piros jelzésre.


A Racskó-völgyből a Kusza-gerincen át a Jakubinára Forrás: Nagy Árpád
A Racskó-völgyből a Kusza-gerincen át a Jakubinára
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

Hirdetés