A Murowaniec menedékháztól a Svinicára és a Zawratra Túra

Az A Murowaniec menedékháztól a Svinicára és a Zawratra Túra hossza 8 Km. Az útvonal szintemelkedése 880 m, szintideje 5 Óra 40 Perc, nehézsége Nehéz. Az útvonal Lengyelország területén található.
Hirdetés

Indulási és érkezési hely: Murowaniec menedékház (Schronisko Murowaniec, 1500 m, 49.243696°, 20.007190°)

Legmagasabb pont: Svinica (Świnca, 2301 m, 49.219599°, 20.009274°)

Időkalkulátor a Svinica körtúrához: Murowaniec menedékház – Zöld-Gąsienica-völgy (Zielona Dolina Gąsienicowy) – Svinica-hágó (Świnicka Przełęcz, 2050 m, 2 ó) – Svinica (Świnca, 2301 m, 1 ó) –Zawrat-hágó (Zawrat, 2158 m, 45 p) – Fekete-Gąsienica-völgy (Czarna Dolina Gąsienicowa) –Murowaniec mház (1 ó 55 p).

Összesen: 5 ó 40 p. Vissza: 5 ó 30 p.Itiner

1. A Gąsienica-völgy (Dolina Gąsienicowa) nyugati részét képező Zöld-Gąsienica-völgy (Zielona Dolina Gąsienicowy) a Lengyel-Tátra tavakkal legsűrűbben teleszórt völgye, hiszen ebben a nagy kiterjedésű katlanban tucatnál is több – igaz, legtöbbjük egészen piciny – állóvíz található. A Száraz-hágóba (Sucha Przełęcz, 1950 m) vezető sárga jelzésből a völgy fenekén ágazik ki balra a fekete jelzés (1608 m), melyen könnyű, kényelmes terepen hamarosan elérjük a völgy legnagyobb tavát, a Gąsienica-Zöld-tavat (Zielony Staw Gąsienicowy, 1672 m).

2. A tavat, majd a közelben lévő kék jelzés elágazását (1695 m) elhagyva gyorsan ritkulnak a törpefenyők, utunk következő szakasza törmelékkel teleszórt sziklakatlanban vezet. A Svinica-katlanból annak jobb oldali sziklafalán meredeken kapaszkodunk fel, és a füves-sziklás hegyoldalt keresztezve érkezünk meg a Svinica-hágóba (Świnicka Przełęcz, 2050 m). A hágóból a Svinica meredek, törmelékes nyugati lejtőjén, a gerinc déli oldalán megyünk tovább a piros jelzésen. A meredeken felfelé vezető, alsó részén sziklalépcsős, felső részének sziklatábláin láncokkal biztosított, helyenként enyhén kitett ösvényen kb. egy óra múlva érkezünk meg a Magas-Tátra főgerincének nyugatról nézve első jelentős csúcsára, a Svinicára (Świnca, 2301 m). A három jelentős völgy felett emelkedő csúcson az egyik legszebb tátrai panoráma vár ránk. Közel s távol a Magas- és a Nyugati-Tátra összes jelentős csúcsa látható, de kelet felé a háttérben a Bélai-Tátra főcsúcsai is tisztán kivehetők.

A Murowaniec menedékháztól a Svinicára és a Zawratra Forrás: Nagy Árpád
A Murowaniec menedékháztól a Svinicára és a Zawratra
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!


3. Túránk folytatásában a csúcs túlsó oldalán
nem kevésbé kitett, és nem kevésbé meredek ereszkedés vár ránk a Lengyel-Öt-tó völgye (Dolina Pięciu Stawów Polskich) és a Gąsienica-völgy közötti össze-köttetést biztosító Zawrat-hágóba (Zawrat, 2158 m).

4. A hágóból meredeken, ismételten láncok segít-ségével egy széles vályú jobb oldalán ereszkedünk le a Fekete-Gąsienica-völgy (Czarna Dolina Gąsienicowa) felső katlanába. Újabb láncok mentén a vályú jobb oldalára kerülünk, és a sziklás, később füves-törmelékes hegyoldalon kisvártatva megérkezünk a Gąsienica-Fagyott-tóhoz (Zmarzły Staw Gąsienicowy, 1787 m).

5. Az elragadó fekvésű kis tavat nyugatról kerüljük meg, majd hamarosan a Gąsienica-Fekete-tóhoz (Czarny Staw Gąsienicowy, 1620 m), a völgy legnagyobb tavához érkezünkennek északi partjáról pedig már csak félórás séta vár ránk a Murowaniec menedékházig.


A Murowaniec menedékháztól a Svinicára és a Zawratra Forrás: Nagy Árpád
A Murowaniec menedékháztól a Svinicára és a Zawratra
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

Hirdetés