A Murowaniec menedékháztól a Kereszt-nyeregbe Túra

Az A Murowaniec menedékháztól a Kereszt-nyeregbe Túra hossza 5 Km. Az útvonal szintemelkedése 740 m, szintideje 2 Óra 45 Perc, Az útvonal Lengyelország területén található.
Hirdetés

Indulási hely: Murowaniec menedékház (Schronisko Murowaniec, 1500 m, 49.243696°, 20.007190°).

Érkezési hely és legmagasabb pont: Kereszt-nyereg (Krzyżne, 2112 m, 49.228877°, 20.047290°)

Időkalkulátor a Kereszt-nyeregbe: Murowaniec menedékház – Kereszt-nyereg (2 ó 45 p).

Összesen: 2 ó 45 p. Vissza: 2 ó.
 

 

Itiner


1. A túra első fele: Kuźnicéból a Murowaniec menedékházhoz.

2. Több más épület (erdészház, hegymászóbázis, meteorológiai állomás) mellett a nagy kiterjedésű havasi tisztás északi szélén áll a Lengyel-Tátra legnagyobb befogadóképességű turistaháza, az 1925-ben megnyitott Murowaniec menedékház (1500 m).

3. A menedékháztól a sárga jelzésen, a Gąsienica-erdőn keresztül kelet felé indulhatunk tovább. A törpefenyőben egyhangúan emelkedő út a Pańszczyca-völgyet (Dolina Pańszczyca) elérve déli irányba fordul, majd leereszkedik a Vörös-tóhoz (Czerwony Staw, 1654 m). Az egyre ritkuló törpefenyvesben a Waksmundi-hegy (Waksmundzki Wierch) ellaposodó északnyugati gerincét keresztező, emelkedős úton a völgy kopár felső részébe érkezünk, majd a görgeteges sziklakatlanból rövid, meredek szerpentineken kaptatunk fel a Sas út (Orla Perć) keleti végpontját jelentő Kereszt-nyeregbe (2112 m). 

4. Innen szép kilátás nyílik a Magas-Tátra csúcsaira. A nyeregből az odafele megtett úton, vagy a Sas út keleti részén az Északi-Gránát-csúcsról (Skrajny Granat) leereszkedve juthatunk vissza Kuźnicéba.
 

 

Kuznicéból a Murowaniec menedékházhoz, majd a Kereszt-nyeregbe Forrás: Nagy Árpád
Kuźnicéból a Murowaniec menedékházhoz, majd a Kereszt-nyeregbe
Kép forrása: Nagy Árpád


Galériáért katt a képre!

 

Hirdetés