A Murowaniec menedékháztól a Kápolna-csúcsra Túra

Az A Murowaniec menedékháztól a Kápolna-csúcsra Túra hossza 6 Km. Az útvonal szintemelkedése 660 m, szintideje 3 Óra 45 Perc, nehézsége Közepes. Az útvonal Lengyelország területén található.
Hirdetés

Indulási és érkezési hely: Murowaniec menedékház (Schronisko Murowaniec, 1500 m, 49.243696°, 20.007190°)

Legmagasabb pont: Kápolna-csúcs (Kościelec, 2155 m, 49.225467°, 20.014444°)

Időkalkulátor a Kápolna-csúcs körtúrához: Murowaniec menedékház – Gąsienica-Zöld-tó (Zielony Staw Gąsienicowy, 1672 m, 1 ó) – Karb-hágó (Przełęcz Karb, 1853 m, 30 p) – Kápolna-csúcs (Koście-lec, 2155 m, 45 p) – Karb-hágó (Przełęcz Karb, 1853 m, 35 p) – Gąsienica-Fekete-tó (Czarny Staw Gąsienicowy, 1620 m, 30 p) – Murowaniec menedékház (25 p).

Összesen: 3 ó 45 p. Vissza: 3 ó 25 p.


Itiner

1. A Murowaniec menedékháztól a sárga jelzésen a Zöld-Gąsienica-völgy (Zielona Dolina Gąsienicowy) felé indulunk. A Száraz-hágóba (Sucha Przełęcz) vezető ösvényből a völgy mélyén ágazik el balra a fekete jelzésű turistaút (1608 m), melyen a völgy legnagyobb tavát, a Gąsienica-Zöld-tavat (Zielony Staw Gąsienicowy, 1672 m) elhagyva megérkezünk a balra induló kék jelzés elágazásához (1695 m).

2. A lassan emelkedő törpefenyős terepen jobbra és balra is kisebb- nagyobb vízmedencék szegélyezik utunkat, a balra lévő Roztoka-tóban (Kurtkowiec, 1688 m) található Lengyelország legmagasabban fekvő szigete. A törpefenyőket fokozatosan sziklás terep váltja fel, jobbra előttünk emelkedik úticélunk, a Kápolna-csúcs (Kościelec, 2155 m) tömbje, melynek eléréséhez előtte fel kell kapaszkodnunk a jelentéktelen Karb-hágóba (Przełęcz Karb, 1853 m).

A Murowaniec menedékháztól a Kápolna-csúcsra Forrás: Nagy Árpád
A Murowaniec menedékháztól a Kápolna-csúcsra
Kép forrása: Nagy Árpád
Galériáért katt a képre!

3. Itt találkozunk a Gąsienica-Fekete-tótól érkező zöld jelzéssel, majd az innen dél felé induló fekete jelzésen vágunk neki a csúcsra vezető ösvénynek. A meredek, nagyjából 30°-os emelkedőn az első nehézséget jelentő, kb. 10 méteres sziklaküszöb felett kisebb-nagyobb szerpentineken vezető út néhány szakaszán a kezünket is használni kell az előrejutáshoz, a nehézségekért viszont kárpótlást nyújt a csúcsról a Gąsienica-völgy (Dolina Gąsienicowa) tavaira, csúcsaira nyíló gyönyörű körpanoráma. Ez a csúcs az egyetlen olyan hely, ahonnan egyszerre látható a Gąsienica-völgy összes tava. Kelet felé a Gránát-csúcsok (Granaty), délkeletre pedig a Zerge-hegy (Kozi Wierch) uralja a látóhatárt, e kettő között a háttérben feltűnik a Tengerszem-csúcs (Rysy) és a Tátra-csúcs (Vysoká) kettőse is.

4. A csúcsról a felfelé megtett úton jutunk vissza a Karb-hágóba, majd az észak felé induló zöld jelzésen folytatjuk utunkat a Gąsienica-Fekete-tó felé. Egy rövid, kb. 200 m-es szakaszon a völgy két részét egymástól elválasztó Kis-Kápolna (Mały Kościelec) törpefenyvessel szegélyezett gerincén haladunk, majd törmelékes-sziklás terepen ereszkedünk le a Lengyel-Tátra negyedik legnagyobb tava, a Gąsienica-Fekete-tó (Czarny Staw Gąsienicowy, 1620 m) mellé, amely nevét haragos zöld, mélysége miatt szinte feketének látszó vizéről kapta. A tótól már csak alig fél órás séta vár ránk a kék jelzésű, jól kiépített turistaúton a Murowaniec menedékházhoz (1500 m) történő visszaérkezésig.


A Murowaniec menedékháztól a Kápolna-csúcsra Forrás: Nagy Árpád
A Murowaniec menedékháztól a Kápolna-csúcsra
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

Hirdetés