A Litéri boróka ligetek varázsa Túra

Az A Litéri boróka ligetek varázsa Túra hossza 13 Km. Az útvonal szintemelkedése 237 m, szintideje 5 Óra, nehézsége Könnyű. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Ez a túra Litér Kiliti lakótelep buszmegállótól indul és Balatonalmádiban ér véget. Lehet körtúrát is csinálni, ha kocsival érkezünk, de Almádiból vannak közvetlen járatok is Litérre, így tömegközlekedéssel is érdemes nekivágni. Az utat szegélyező boróka ligetek látványos vidéke nagyon is indokolttá teszi ezt a megoldást is.
 


Litér-Balatonalmádi túra

1. Közvetlenül a Litér Kiliti lakótelep buszmegálló melletti útkereszteződésben megkeressük a kék jelzést, illetve a sárga gyöngyök útja jelzés is itt halad keresztül. Az első 300 métert aszfaltozott utcán tesszük meg, de balkézre máris fenyőerdő mellett gyalogolunk.

2. A következő sarkon balra fordulva megérkezünk Litér közparkjába, amely úgy néz ki, mintha egy geológiai tanösvény lenne nagyon igényesen kialakított járdákkal, info táblákkal. Egy felhagyott kőbánya területén építették meg ahol található játszótér, piknikező hely tűzrakóhelyekkel, kültéri fittness park, sőt egy gyakorló pálya bicikliseknek, akadálypályával és pumpapályával. A szabadidőpark mellett található egy parkoló is, úgyhogy az autóval érkezőknek itt érdemes letenni az autót.
 

 

Galériáért katt a képre!
 

 

3. A parkot elhagyva a kék jelzést tovább követve egy kis utcán folytatjuk a sétát. Újabb 300 méter megtétele után egy buszfordulónál véget ér az aszfalt és egy dózer úton megyünk tovább. Jobbra tőlünk a völgy alján egy szép halastóra van szép kilátásunk.
 

 

A litéri halastó Forrás: Nyáry Tamás
A litéri halastó
Kép forrása: Nyáry Tamás

 

 

Galériáért katt a képre!

 

 

 

4. A következő szakaszon egy nagyon szép fenyves és tölgyes vegyes erdőben haladunk tovább. Az út egészen parkerdő jellegű, kényelmesen jól járható útszakasz. Rövidesen egy nagy rét szélén pazar kilátáshoz érkezünk, ahol a Balatont is és a szemközti Megye-hegyet is nagyon szépen lehet látni, illetve a látóhatáron mindenfelé erdők, amerre csak elnézünk.

5. Az erdő szélén egy erdészház is kikandikál a fák közül. A rét közepén a kék jelzésen jobbra kanyarodunk, míg a sárga gyöngyök útja egyenesen halad tovább. Ereszkedni kezdünk a völgyben és a ligetes fenyőerdőket egy cserjés váltja fel. Itt van egy elágazás, nagyon kell figyelni, hogy a jelzés balra felfelé indul tovább. A következő dombra felkapaszkodva ismét a ligeteké a főszerep, nagyon szép sziklás mezőkön haladunk tovább.
 

 

A Megye-hegy látképe Forrás: Nyáry Tamás
A Megye-hegy látképe
Kép forrása: Nyáry Tamás

 

 

Galériáért katt a képre!

 

 

 

6. Új növényként megjelenik a boróka is és nagy fa csoportokat alkotva szépíti a tájat. Egy teljesen váratlan fordulattal aszfaltos útszakaszhoz érkezünk és keresztezzük a Szentkirályszabadjáról Litérre tartó bicikliutat amelyen egy darabon el is kell sétálunk. Szerencsére nem kell sokat aszfalton gyalogolni körülbelül 100 méter után letérünk az útról.

7. A térkép itt a réten egy római kori villa romjait jelzi, de sajnos a térdig érő fűben nem találtam meg. Helyette viszont találtam egy pihenőt padokkal és tűzrakóhellyel közvetlenül a bicikliút mellett. Érdemes itt egy kis pihenőt tartani. Visszatérve a kék jelzésre egy elágazáshoz érkezünk ahol a jobboldali utat kell választanunk. A táj csak nyomokban tartalmaz erdőt, itt már tölgyesek között járunk. Valószínűleg egy földalatti gázvezeték nyomvonala mentén itt az út ismét jobbra kanyarodik, ne dőljünk be a gázvezeték vonalának, mert lefelé az erdőbe kell bemenni és nehezen észrevehető a kanyar.
 

 

Galériáért katt a képre!
 

 

8. Az út itt egy vékony ösvény és rendesen be van bozótosodva, inkább hosszú nadrágban javaslom a végig járását. Ez a szakasz az út szégyenfoltja lehetne, egy patak mentén halad az ösvény, de sajnos a meder nagyon tele van dobálva gumi kerekekkel és hát az út minősége se túlságosan jó, de azért nem lehetetlen végigmenni rajta, ezt a 600 métert ki kell bírni. Összetalálkozunk a sárga jelzéssel és itt jobbra kanyarodva átkelünk a patak medrén, majd felfelé vesszük az irányt a domboldalon és némi mászás után ismét kiérkezünk egy gyönyörű rétre, ahonnan megint szép kilátás nyílik a tájra.

9. A réten ismét felbukkan a gyöngyök útja, és vele párhuzamosan megyünk tovább, de itt is megint nagyon figyelni kell, mert rengeteg keresztút található és nehéz megtalálni a rendes utat. 800 méter egyenes és teljesen vízszintes szakasz halad innentől kezdve az erdőn át. Az idillt egy kidőlt villanyoszlop szakítja meg, itt kiérkezünk egy köves útra, ahol elágazás található egy kicsit balra lefelé folytatjuk a kék jelzésen a túrát. Úgy 50 méter megtétele után pazar kilátás következik a Balatonra és az alattunk elterülő Almádira.
 

 

Galériáért katt a képre!
 

 

10. Rövidesen elérjük az Almádiból érkező aszfaltutat. 50 métert felfelé kell sétálni az út mentén, óvatosan mert nagy a forgalom. A műutat elhagyva balra kanyarodunk, üdülőövezetben folytatjuk a sétát felfele. Lovarda következik, majd elhagyjuk a házakat és a szőlők között folytatjuk a túrát egészen a következő elágazásig, ahol kétszer balra kell fordulni. A második balra fordulásnál a gyöngyök útja egyenesen megy tovább Szentkirályszabadja felé, de mi a kéket követjük. Rövid séta után egy erdei tisztásra érkezünk rengeteg tűzrakóhellyel és pihenőpaddal.
 

 

A Malom-völgyi pihenő Forrás: Nyáry Tamás
A Malom-völgyi pihenő
Kép forrása: Nyáry Tamás

 

 

Galériáért katt a képre!

 

 

 

11. Ez a Malom völgyi pihenő. Érdemes egy hosszabb pihenőt beiktatni. Van itt azonban egy biciklis krossz pálya is, nagyon jó kis dimbes-dombos hegyes völgyes árkos emberpróbáló hely. Elhagyva a pihenőt leereszkedünk Balatonalmádiba. Pár száz méter megtétele után már a házak között sétálunk, igaz innen még 3 km a vasútállomás, de ezt már a település utcáin tesszük meg.

 

Forrás: Nyáry Tamás, azaz az Ügyeletes Nagy Fehér Jelvényes Túravezető Pajtás.... szükségszerű rövidítésben csak egyszerűen Nagyfehér az Equinox Trekking Club nagyvezíre. Kedvence minden, amire fel lehet mászni. Domb, hegy, ferrata, csak a végén legyen kilátás. További túrái: www.trekk.hu

Hirdetés