A Lengyel-Öt-tó völgyéből a Halastóhoz, majd a Bialkai-szénégetőre Túra

Az A Lengyel-Öt-tó völgyéből a Halastóhoz, majd a Bialkai-szénégetőre Túra hossza 11 Km. Az útvonal szintemelkedése 220 m, szintideje 3 Óra 45 Perc, nehézsége Közepes. Az útvonal Lengyelország területén található.
Hirdetés

Indulási hely: Lengyel-Öt-tavi menedékház (Schr. w Doline Pięciu Stawów Polskich, 1672 m, 49.213821°, 20.048718°)

Érkezési hely: Bialkai-szénégető, parkoló (Palenica Białczańska, 984 m, 49.256057°, 20.103077°)

Legmagasabb pont: Mormota-halom feletti kilátópont (~1860 m, 49.213681°, 20.058219°)

Időkalkulátor a Bialkai-szénégető parkolóba: Lengyel-Öt-tavi menedékház – Mormota-halom (Świstowa Czuba, 1763 m) – Kőrakás (Kępa) – Halastó (Morskie Oko, 1395 m, 1 ó 45 p) –Bialkai-szénégető (2 ó).

Összesen: 3 ó 45 p. Vissza: 4 ó 30 p.

 

Itiner

1. A Lengyel-Öt-tó völgyében (Dolina w Pięciu Stawów Polskich) található Elülső-tó (Przedni Staw Polski, 1668 m) partján áll az 1956-ban épült Lengyel-Öt-tavi ház, amely a Lengyel-Tátra legmagasabban épült menedékháza. Kuriózuma, hogy a ház működtetéséhez szükséges alapanyagokat a Tátrában egyedülálló módon, a Roztoka-völgyből a menedékházig kifeszített drótkötélpálya segítségével, emberi erőkifejtés nélkül juttatják fel a vendéglátó egységhez. A menedékház megfelelő kiindulópont lehet a nagy kiterjedésű völgyet határoló gerincekre vezető túrákhoz. Ez a túraútvonal a völgyet keresztben átszelő kék jelzésű turistaúton kelet felé indulva, az Opalone-hátat (Opalone) keresztezve a szomszédos Halastavi-völgybe (Dolina Rybiego Potoku) vezet.

2. A menedékházat annak keleti oldalán hagyjuk el, eleinte nagyobb sziklatömbök között haladva, majd a füves-törmelékes, helyenként erősen erodálódott hegyoldalban traverzáló ösvényen érjük el a Mormota-halom (ŚwistowaCzuba, 1763 m) nyugati lejtőjét. Az út itt élesen jobbra fordul, majd kisvártatva egy szép kilátópontra érkezünk, ahonnan gyönyörű látvány nyílik a mögöttünk hagyott Lengyel-Öt-tó völgyére, annak négy, innen látható tavára és a völgyet határoló gerincekre, csúcsokra.

A Lengyel-Öt-tó völgyéből a Halastóhoz, majd a Bialkai-szénégetőre Forrás: Nagy Árpád
A Lengyel-Öt-tó völgyéből a Halastóhoz, majd a Bialkai-szénégetőre
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!
 

3. Innen a Roztokai-Mormota-völgy (Świstówka Roztocka) alsó részén át egy újabb kilátópontra, a Kőrakás (Kępa) melletti tisztásra érkezünk, ahonnan már az előttünk elterülő Halastavi-völgyre, a Halastóra (Morskie Oko) és a Tengerszem (Czarny Staw pod Rysami) víztükrére nyílik szemet gyönyörködtető kilátás.

4. A tisztásról a lavináiról elhíresült Csendőrségi-vályút (Żleb Żandarmerii) annak felső részén keresztezve, hosszú ereszkedés után jutunk el a Halastóhoz vezető aszfaltozott útig, majd innen jobbra indulva pár perc múlva a Tátra legnagyobb tavának partján állhatunk. A Halastó környezetében több turistaút is indul a völgyet határoló hágókba, csúcsokra (Tenger-szem-csúcs, Vadorzó-hágó, Chałubiński-kapu, Liptói-határhegy), de szimplán csak a tavat is körbejárhatjuk egy 2,6 km hosszú, részben erdőben, részben közvetlenül a tó partján vezető, jól kiépített, minden irányba szép kilátást biztosító ösvényen.

5. A Halastavi menedékházban (Schronisko przy Morskiem Oku, 1406 m) felfrissülve az észak felé induló piros jelzésen (45. sz. túra) juthatunk el túránk egyik lehetséges célpontjára, a Bialkai-szénégető nevű tisztáson található parkolóba (984 m). 


A Lengyel-Öt-tó völgyéből a Halastóhoz, majd a Bialkai-szénégetőre Forrás: Nagy Árpád
A Lengyel-Öt-tó völgyéből a Halastóhoz, majd a Bialkai-szénégetőre
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

Hirdetés