Menü

sportág: TÚRA    táv: 3,6 km    szintemelkedés: 940 m    szintidő: 3 óra 35 perc     nehézség: Nehéz

A Halastótól a Vadorzó-hágóba

Indulási hely: Halastavi menedékház (Schronisko przy Morskiem Oku, 1406 m, 49.201298°, 20.070858°)

Érkezési hely és legmagasabb pont: Vadorzó-hágó (Prz. pod Chłopkiem, 2307 m, 49.183808°, 20.065414°)

Időkalkulátor a Vadorzó-hágóhoz: Halastó – Tengerszem (Czarny Staw pod Rysami, 1581 m, 50 p) –Vadorzó-hágó (2 ó 45 p).

Összesen: 3 ó 35 p. Vissza: 2 ó 45 p.

 

Itiner

1. A Halastó (Morskie Oko, 1395 m) északi partján álló Halastavi menedékháztól a meredek sziklalépcsőn lemegyünk a tó partjára, majd a piros jelzésen tetszőleges irányban megkerülve a tavat, a déli parton lévő elágazáshoz érkezünk.

2. Innen a Tengerszem-vízesés (Czarnostawiańska Siklawa) mellett fárasztó, de nem túl hosszú sziklás-törmelékes emelkedő vezet fel a Tengerszem (Czarny Staw pod Rysami, 1581 m) partjára. Továbbra is a piros jelzésen haladva, keletről kerüljük meg a Tátra második legmélyebb (76,4 m) tavát. Útközben szép kilátás nyílik a tőlünk jobbra emelkedő Vadorzó-kilátó (Kazalnica) 500 méter magas keleti falára.

A Halastótól a Vadorzó-hágóba Forrás: Nagy ÁrpádGalériáért katt a képre!


3. A Tengerszem északi partján ágazik le a piros jelzésből a Vadorzó-hágóba vezető zöld jelzésű turistaútmelyet a Lengyel-Tátra egyik legnehezebb útjának tartanak. A viszonylag rövid, de meglehetősen meredeken emelkedő, hágcsókkal biztosított ösvény a Menguszfalvi-katlanon (Mięguszowiecki Kocioł) keresztül, a Vadorzó-kilátót érintve jut fel a főgerinc gyönyörű kilátást nyújtó hágójába. A Vadorzó-hágóból nem csak a völgyet határoló csúcsokra nyílik páratlan kilátás, de látható innen a hegység északi és déli oldalának legnagyobb tava, vagyis a mögöttünk hagyott Halastó és a szlovák oldalon elterülő Nagy-Hincó-tó (Veľké Hincovo pleso, 1946 m, 20,08 ha). A Keleti- és a Középső-Menguszfalvi-csúcs közötti mélyedésbe néhány évtizeddel ezelőtt még a szlovák oldalról is jelzett turistaút vezetett, ez azonban napjainkban nem használható.

 

A Halastótól a Vadorzó-hágóba Forrás: Nagy ÁrpádGalériáért katt a képre!

Összesítés

A A Halastótól a Vadorzó-hágóba hossza 3,6 km, az útvonal szintemelkedése 940 méter, szintideje 3 óra 35 perc, nehézsége nehéz. Az útvonal Lengyelország területén található.

GPS track letöltés: klikk ide!

Olvass többet: túra, Lengyel-Tátra, Morskie Oko, Vadorzó-hágó, Tengerszem-csúcs