A Halastótól a Chałubiński-kapuhoz

Az A Halastótól a Chałubiński-kapuhoz hossza 3 Km. Az útvonal szintemelkedése 640 m, szintideje 2 Óra 15 Perc, nehézsége Közepes. Az útvonal Lengyelország területén található.
Hirdetés

Indulási hely: Halastavi menedékház (Schronisko przy Morskiem Oku, 1406 m, 49.201298°, 20.070858°)

Érkezési hely és legmagasabb pont: Chałubiński-kapu (Wrota Chałubińskiego, 2019 m, 49.191778°, 20.044969°)

Időkalkulátor a Chałubiński-kapuhoz: Halastó – Barát-völgy (Dolina za Mnichem, 1788 m, 1 ó 15 p) – Chałubiński-kapu (1 ó).

Összesen: 2 ó 15 p. Vissza: 1 ó 45 p.

 

Itiner

1. A Bialkai-szénégetőtől (Palenica Białczańska, 984 m) a Halastó (Morskie Oko, 1395 m) északi partjára érkezik meg a piros jelzésű turistaút, de még mielőtt elérnénk a Halastavi menedékházat, jobbra találjuk a Miedziane-hágón keresztül a Lengyel-Öt-tó völgyébe (Dolina Pięciu Stawów Polskich) vezető sárga jelzésű turistaút elágazását, melyet a lengyel turisták Kocaturista-sztráda (Ceprostrada) néven ismernek.

2. A jól kiépített út első, erdei szakaszán keresztezi a Miedziane keleti lejtőjét, majd nyugat felé fordulva fokozatosan kiemelkedik az erdőből, és már a törpefenyő sáv felső határa közelében éri el a Barát-völgyecskébe (Dolina za Mnichem) vezető elágazást (1788 m). Innen a füves-sziklás terepen vezető út széles szerpentinekben érkezik meg a Miedziane-hágóba (Szpiglasowa Przełęcz, 2114 m).

3. A hágóból tovább mehetünk az alattunk elterülő Lengyel-Öt-tó völgyébe, vagy kis kitérővel felmehetünk a közelben emelkedő Liptói-határhegyre (2171 m). Ha már itt vagyunk, mindenképpen megéri ez a kis kitérő, hiszen erről a nem túl magas csúcsról nagyon szép kilátás nyílik elsősorban a Lengyel-Öt-tó völgyére, a völgyet határoló csúcsokra, a Sas út (Orla Perć) gerincére, kelet felé a Halastavi-völgyre (Dolina Rybiego potoku) és annak varázslatos tavaira, valamint a szlovák oldalon alattunk fekvő, jelzett turistaúton is elérhető Alsó-Fenyves-tóra (Nižné Temnosmrečinské pleso, 1674 m).

A Halastótól a Chałubiński-kapuhoz Forrás: Nagy Árpád
A Halastótól a Chałubiński-kapuhoz
Kép forrása: Nagy Árpád
Galériáért katt a képre!

4. Amennyiben a Barát-völgyecskébe vezető elágazástól (1788 m) a balra elágazó piros jelzésen megyünk tovább, néhány perc múlva a piciny Staszic-tavak (Stawki Staszica, 1785 m) partján állunk, sőt, a Tátrában egyedülálló módon magasabb tavaszi vízállásnál a turistaút a tó vizén vezet keresztül.

5. Dél-nyugati irányban keresztezzük a völgyet, majd a szemben lévő füves-törmelékes hegyoldalon meredeken, rövid szerpentinekben emelkedünk fel a Chałubiński-kapu keskeny nyílásába (2019 m). A Tátra főgerincének e keskeny bemetszéséből szép kilátás nyílik a szlovák oldalon alattunk megbújó, turistaúton nem elérhető Felső-Fenyves-tóra (Vyšné Temnosmrečinské pleso, 1716 m), a mögöttünk hagyott Barát-völgyecskére, annak állandó és időszakos tavaira, és természetesen a hegymászók körében rendkívül népszerű Barát (Mnich) sziklapiramisára. A Barát-völgyecskében található a Lengyel-Tátra legmagasabban fekvő tava, az általában 10 hónapon át befagyott Hátsó-Barát-tavacska (Zadni Mnichowy Stawek, 2070 m).

 

A Halastótól a Chałubiński-kapuhoz Forrás: Nagy Árpád
A Halastótól a Chałubiński-kapuhoz
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

Hirdetés