A Döbröntei Szarvaskő Vára és az Ödön-forrás egy könnyed túrán

A Döbröntei Szarvaskő Vára és az Ödön-forrás egy könnyed túrán

Nyáry Tamás
Nyáry Tamás
Az A Döbröntei Szarvaskő Vára és az Ödön-forrás egy könnyed túrán hossza 11.3 Km. Az útvonal szintemelkedése 259 m, szintideje 4 Óra 30 Perc, nehézsége Könnyű. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

A Döbröntei Szarvaskő Várának romjai az 1300-as évekbe tekintenek vissza. Önmagában is egy jó kis program körbejárni a várdombon álló romokat, de a környék, vagyis a Polányi erdőségek bejárása még jobban feldobja a napot, egyrészt mert a túra útvonalak nagyon kevés szintkülönbséget tartalmaznak, másrészt további érdekes helyeket fedezhetünk fel. Az egyik ilyen hely a Köves-patak völgyében megbúvó fekete vizű tavacska, a másik pedig az Ödön-forrás és a mellette található frissen felújított menedék házikó, ahol még Fekete István is megfordult.

Vissza az Árpád-korba

Kezdetnek egy várostrom?

Busszal vagy autóval, mindegy a mód, a cél így is úgy is Döbrönte központja, és ezen belül az autóbusz forduló környéke, ahol lehetőség van parkolni is. A vár már érkezéskor szembe tűnik, szinte uralja a látványt, amint a falu fölé magasodik. Ilyen lepusztult romos állapotában is tekintélyt parancsoló falai vannak. Kezdetben a Csákok Ugodi birtokaihoz tartozott, később a Himfy család tulajdona lett. A család fiú utód hiányában történt kihalása után sokáig rablóvárként keserítette meg a környék életét, egyszer még a Pannonhalmi apátságot is kirabolták, de a veszte végül is a török időkben következett be. 

A Döbröntei Szarvaskő Vára és az Ödön-forrás egy könnyed túrán-7
Szarvaskői vár
A Döbröntei Szarvaskő Vára és az Ödön-forrás egy könnyed túrán-7

Neked könnyebb dolgod lesz, mint a töröknek volt. Ha megostromlod a várat, egy szép épített falépcsőn kell felsétálnod a dombtetőre. A vár maradványai egész évben ingyenesen körbe járhatóak. Ha részletesebben is szeretnéd a vár történetét megismerni, akkor a főutcán található Szarvasház oktatóközpontban idegenvezetést kérhetsz. A romoktól teljes egészében belátható a völgyben fekvő falu, és a másik irányban a Bakonyi dombok vonulataiban is gyönyörködhetünk.

Patakvölgyekben

A vár bejárása után a sárga rom jelzésen indulunk túrázni és leereszkedünk a Kálomista-patak völgyébe. Mielőtt elérjük a völgy alját, egy eső kunyhó is álldogál az út mellett. A völgyben jobbra ráfordulunk a sárga jelzésre, amelyen tovább haladva a Köves-patak völgyébe érkezünk. Itt keresztezzük a zöld kereszt jelzést és egy balra kereszt sasszéval rá is térünk. A patakot követjük egy darabon aztán felsétálunk egy lankás dombra, ahol egy tornyocskás kastélyszerű vadászház mellett haladunk el. A házat elhagyva a rétről hirtelen vissza ereszkedünk a völgy aljára, majd az erdőben átlépdelünk a következő rét széléig.

A Döbröntei Szarvaskő Vára és az Ödön-forrás egy könnyed túrán-4
A fekete vizű tó
A Döbröntei Szarvaskő Vára és az Ödön-forrás egy könnyed túrán-4
Forrás: Nyáry Tamás

Itt szemfülesnek kell lenni, mert a jelzés a derékig érő susnyában egyszer csak letér az erdészeti útról és átkel a patakon, amely több kisebb mederre bomlik. Ezen a helyen állt egykoron egy vízimalom is, amely csak a térképen látszik, a helyszínen nem találtam nyomát. A patakpart egy kicsit meredek, és csúszhat is, körültekintően kell átkelni rajta. Amikor átértünk, egy kissé eltávolodunk a medertől, a hegyoldalban emelkedünk lankásan. Amikor felérünk a hegyhátra, elérjük a zöld jelzést, itt fogunk egy 500 méteres kitérőt tenni (oda-vissza 1km) és lesétálunk a Köves-völgyi tavacskához. Kényelmes asztalok és padok biztosítanak lehetőséget egy pihenőre. A tó vize valószínűtlenül fekete, talán a belehulló levelek miatt, hiszen az egészet erdő veszi körül.

Pihenő a rönkháznál

A Döbröntei Szarvaskő Vára és az Ödön-forrás egy könnyed túrán-1
Házikó az erdőben
A Döbröntei Szarvaskő Vára és az Ödön-forrás egy könnyed túrán-1
Forrás: Nyáry Tamás

A pihenő után visszasétálunk abba az elágazásba, ahonnan lejöttünk, majd a zöld jelzésen a másik irányban sétálunk tovább. Egy jobb, egy bal, majd megint egy jobb kanyar után széles erdészeti útra érkezünk, amelyen hamarosan elérjük az Ödön-forrást és a a forrás mellett álldogáló erdei rönk házikót, amelyet idén, vagyis 2022-ben újítottak fel. A házról tovább részleteket másik írásomban tudhatsz meg. Remek piknikező tűzrakó hellyel, és ha előre tervezel, akkor még a kulcsát is kölcsön kérheted az erdészettől, illetve a házat üzemeltető egyesülettől. A házban éjszakázni nem lehet, csak menedéknek használható esős vagy hidegebb időben. A megérdemelt pihenő és esetleges sütögetés után továbbra is a zöld jelzést követve érkezünk vissza Döbröntére.

Hirdetés