Menü

sportág: TÚRA    táv: 4,6 km    szintemelkedés: 280 m    szintidő: 1 óra 15 perc     nehézség: Könnyű

A Csorbai-tótól a Poprádi-tóhoz a „téli úton”

Indulási hely: Csorbató, centrum (Štrbské Pleso, 1330 m, 49.119072°, 20.063791°)

Érkezési hely: Poprádi-tó (Popradské pleso, 1494 m, 49.154877°, 20.079409°)

Időkalkulátor a Poprádi-tóhoz a „téli úton”: Csorbató – Bástya-hát eá. (1499 m, 30 p) – Poprádi-tó (45 p).

Összesen: 1 ó 15 p. Vissza: 1 ó 15 p.

 

 

Itiner

1. Csorbatóról a település központjában, az Oliver Apartmanház mellett található jelzőtábláktól a piros jelzésű Felső turistaúton (Tatranská magistrála) észak felé indulunk. A forgalmas útról a viadukt után jobbra letérve átmegyünk a Malompatak (Mlynica) felett átívelő hídon, és a ritkás erdőben vezető úton megkezdjük az mérsékelt emelkedést a Bástya-hát (Trigan) oldalában. A hosszú, egyenletes emelkedő végén egy darabon szintben haladva érjük el az ún. „téli út” elágazását (1499 m).

2. Az általunk követett piros jelzés ugyanis téli időszakban, amikor az utat hó takarja, a fokozott lavinaveszély miatt nem járható, ilyenkor a jobbra elágazó, zöld jelzésű „téli úton” érhetjük el a Poprádi-tavat. Amennyiben télen járunk erre, a „téli út” elágazásánál (1499 m) a jobbra induló zöld jelzésre térünk. Az út leereszkedik a völgy mélyére, ahol keresztezi a Hincó-patakot, majd egyenletesen emelkedve éri el a Poprádi-tóhoz vezető aszfaltozott utat.

 

Csorbai-t-t-l-a-Popr-di-t-hoz-a-t-li-ton-8-21.jpg ForrĂĄs: Nagy ÁrpádGalériáért katt a képre!

 

Szimbolikus temető

A Poprádi-tó közelében található az 1940-től látogatható, a sárga jelzésen fél óra alatt (1 km) elérhető Szimbolikus temető (Symbolický cintorín, 1525 m). Az Oszterva (Ostrva) nyugati fala tövében, cirbolyafenyők árnyékában létesített kegyeleti hely a Magas-Tátrában és a világ más hegységeiben balesetet szenvedett hegymászóknak, turistáknak, valamint a Tátra nevezetes személyiségeinek állít emléket.

 

Csorbai-tótól a Poprádi-tóhoz a ForrĂĄs: Nagy ÁrpádGalériáért katt a képre! 

Összesítés

A A Csorbai-tótól a Poprádi-tóhoz a „téli úton” hossza 4,6 km, az útvonal szintemelkedése 280 méter, szintideje 1 óra 15 perc, nehézsége könnyű. Az útvonal Szlovákia területén található.

GPS track letöltés: klikk ide!

Olvass többet: túra, szlovákia, Felső-turistaút, Poprádi-tó, Csorbai-tó