Túrabot vagy Nordic Walking

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2007/06/01
A címet a túrázás evolúciós változása ként is értelmezhetjük, vagyis miként fejlődött a túrázás kiegészítő eszköze a túrázás alapvető eszközévé.
Hirdetés
Túrabot A "túrabot" szó elsőként általános iskolai osztálykirándulásaimat juttatja eszembe, amikor a fák elszáradt ágait használtuk mankó gyanánt a fárasztó gyaloglás közben. Persze a túrabot valójában egy teleszkópos bot, amit hegymászásnál felfelé haladáskor és meredek terepen lefelé jövet használnak támaszkodáshoz és a lábizületek kíméléséhez. A túrabotnál a kulcsszó tehát a "támaszkodás".
 
Nordic Walking A Nordic Walking az északi sífutók nyári edzéséből ered. A botot már nem csak kiegészítőként, hanem tudatosan sporteszközként használják. Lényege, hogy a botokat a felsőtest igénybevételével a haladás gyorsítására, a test előretolására használják. A gyorsabb, gördülékenyebb haladásnál talán fontosabb jellemzője, hogy
izmaink 90%-át megdolgoztatja, a kalóriafelhasználás 20-46%-al nőhet a bot nélküli gyalogláshoz képest.
Az ilyen botoknál nem célszerű a teleszkópos kivitel, mivel az illesztésnél megtörhet és rosszabbul is nyeli el a leszúráskor keletkező rezonanciát. Ugyanezen oknál fogva nem célszerű sífutó bot használat sem, mivel azt a puhább, havas terepre fejlesztették, ráadásul a Nordic Walking botoknak az aszfaltra kifejlesztett gumi vége van.
 
A túrabot (Nordic Walking bot) beállítása A megfelelő bot kiválasztásánál szempont annak hossza, ami ideális esetben testmagasságunk 0,68%-a. A Nordic Walking botok 100cm-től 140cm-ig 5 centiméterenként változnak. Ha a testmagasság a két érték közé esik, válasszuk a közelebbi magasságot. Emellett fontos támpont, hogy a könyöknél az alkar és a felkar kb. 90 fokos szöget kell bezárjon.
Hirdetés