Túrabakancs (túracipő körkép) 2019

Túrabakancs (túracipő körkép) 2019

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2019/01/29
Öt nagy hazai túrabolt (Decathlon, Geotrek, Trexpert, Mountex és Tengerszem) kínálatában néztünk szét, hogy magashegyi-, középhegységi és könnyed túrára milyen lábbelit kínálnak.
Hirdetés

2020-as túracipő-, bakancs körkép

Magashegyi túrabakancsok
 

Amikor elhagyjuk a fák határát, és sziklás, kitett, olykor jeges és havas területeken túrázunk, lábbelink specifikus tulajdonságai kiemelt fontosságot kapnak. Az ilyen célra vásárolt bakancsnál figyeljünk a talpazat merevségére (minimum B/C keménység), kialakítására (hágóvas kompatibilitás), valamint a felső rész kialakítására (lehetőleg körbe gumírozott, egy darabból készült felső rész).

 

Dechatlon

Forclaz Trek 900

A francia sportszergyártó magasabb minőségi szintet képviselő márkájának magashegyi túrákra is alkalmas bakancsa. Felső része egy darabból készült, strapabíró marhabőr, ami a szárnál poliészter anyagokkal lett kiegészítve a kényelmünk növelése érdekében. Bélése a szárnál puha bőr, a lábfejnél lélegző és vízálló membrános textil. Ennek köszönhetően akár 16 kilométeren keresztül, szárközépig érő vízben gyalogolva is vízhatlan marad.

 

 

Forclaz-Trek-900-190122.jpg
Forclaz-Trek-900-190122.jpg

Talpa Vibram gumírozású, így a csúszósabb felületeken is megfelelő tapadást kapunk. Talpazata pedig kemény (B/C merevségű), így a technikásabb szakaszokon is kellő stabilitást nyújt. További kényelmet és jó stabilitást biztosít a magasra felhúzódó fűzés, melynek minden szeme fém – az alsó 3 pár golyós, 1 pár sima bújtatós, míg a felső 3 pár akasztós. Békanyelves, ahogy egy ilyen bakancstól elvárható. Akárcsak a körbe felgumírozott oldal, orr- és sarokrészek is. Tömege 1590 gramm.

 

Geotrek

Lowa Tibet GTX Wide

A nagy cipőgyártási tradíciókkal rendelkező német márka egyik klasszikus modellje a Tibet GTX, mely ideális lábbeli nagy hátizsákos, többnapos hegyi túrákon, sziklás terepen és szélsőséges időjárási körülmények között, de a via ferrata utakhoz is jó választás. Az egy darabból készült, 2,5mm vastag nubuk bőr felsőrész, a saját fejlesztésű Flex Fit 3D rendszerrel kombinálva kényelmes járást és kellően nagyon jó tartást biztosít lábfejünknek. A kétzónás fűzőlyuk technológia révén a bakancs tökéletesen lábunkra igazítható. Bélése Gore-Tex membrános textil, mely révén vízálló és lélegző is.

 

 

Lowa-Tibet-GTX-Wide-190122.jpg
Lowa-Tibet-GTX-Wide-190122.jpg

 

Talpa a Vibram Masai gumija, melynek nagy méretű, öntisztuló mintázata és összetétele garantálja a cipő kiváló tapadását minden terepen. Talpazata kemény (B/C merevségű), és fűzős hágóvas is szerelhető rá. Békanyelves, ahogy egy ilyen bakancstól elvárható. Ahogy akárcsak a körbe felgumírozott oldal, orr- és sarokrészek is. Tömege 1800 gramm.

 

Trexpert

Alpina Lhotse

A Júlia-Alpokban nevelkedett, ám az Ázsiában található, és a Föld negyedik legmagasabb hegycsúcsáról elnevezett bakancs igazi nagyágyú. A két darab, 2,8 mm vastag nubuk bőrből készült felső része magasan körbe gumírozott, hogy az éles szikláktól a lehető legjobban védve legyen. Belül bőr béléses, Sympatex membránnal kiegészítve, így lélegző és vízálló is a lábbelink.

 

 

Alpina-Lhotse-190122.jpg
Alpina-Lhotse-190122.jpg

 

 

Talpa Vibram gumírozású, hogy a csúszósabb felületeken is megfelelő tapadást kapjunk. Talpazata kemény (B/C merevségű), sarok kialakítása félautomata hágóvas kompatibilis. Fűzése extra hosszú – egészen az orr résztől indul, és 9 pár fűzőszemen keresztül halad – így tökéletesen lábra tudjuk igazítani. Tömege 1980 gramm.

 

Mountex

Aku Superalp NKB GTX

Robusztus bakancs egy nagy múltú olasz gyártótól – kiváló útitárs magashegyi, technikás és többnapos nagyhátizsákos túrák során. Felső része több darab 2,6 mm vastag nubuk bőrből készült, bokánál kényelmet növelő puha résszel. Magasan körbe gumírozott, hogy extra védelmet kapjon a bőr az éles kövekkel szemben. Félautomata hágóvas kompatibilis. A bakancs bélése túlnyomórészt Gore-Tex membrános textil, mely biztosítja a vízállóságot és a lélegzést, míg szára belülről bőr.

 

 

Aku-Superalp-NKB-GTX-190122.jpg
Aku-Superalp-NKB-GTX-190122.jpg

 

 

Talpa a Vibram Fourá gumijából készült, agresszív mintázattal, mely tökéletes kapaszkodást és tapadást biztosít sziklás és nedves körülmények során is. Talpazata 6 mm vastag karbonszálas anyaggal megerősített, B/C merevségű, de többkomponensű összetétele révén kényelmes járást biztosít. Tömege 1620 gramm.

 

Tengerszem

Meindl Island MFS Active

A nagy múltú német lábbeli gyártó egyik legsikeresebb modellje, mely kiváló kényelmet biztosít legyen szó egy középhegységi- ,vagy egy magashegyi túráról. Felső része vastag, olajozott és szilikonos nubukbőrből készült, extra strapabírást és kezelhetőséget nyújtva. Körbe gumírozás védi a bőrt az éles szikláktól. Magasított szára plusz tartást és komfortot ad viselője számára. Bélése Gore-Tex membrános textil, melynek köszönhetően lélegző és vízálló a bakancs.Ezen kívül a bakancs tökéletes lábra idomulásához hozzájárul még a Meindl MFS (Memory Foam System) emlékezőhabja is.

 

 

meindlmfssystem1901.jpg
meindlmfssystem1901.jpg

 

Talpa a Vibram kifejezetten a Meindl számára tervezett gumija, kiváló tapadást biztosítva szélsőséges helyzetekben is. Talpazata kemény (B/C merevségű), lépést könnyítő rugalmas sarokrésszel. Tömege 1760 gramm.

 

Trekking bakancsok
 

Hazánk hegyeiben, vagy a környező országok közép-hegységeinek ösvényein maradva nincs szükségünk robosztus és nehéz lábbelikre. A strapabírás mellett a kényelmet helyezzük előtérbe – épp ezért az ilyen bakancsok talpazata B keménységű. A membrános bélés szinte alap.

 

Decathlon

Quechua Trek 500

A francia sportszergyártó kiváló ár-érték arányú trekking túrabakancsa – hazai viszonylatban mindenre alkalmas modell. A Trek 500 bakancs strapabíró, több darabból összevarrt marhabőr felső részt kapott – bokánál légzést és lépést segítő kivágással. Bélése membrános szövet, a szárnál kevés bőrrel kiegészítve – mely lélegzővé és vízállóvá teszi (akár 16 kilométeren keresztül, szárközépig érő vízben gyalogolva is vízhatlan marad).

 

 

Quechua-Trek-500-190122.jpg
Quechua-Trek-500-190122.jpg

 

 

Talpa a cég saját fejlesztésű Cross Contact gumija, talpazata viszonylag puha (B merevségű) – mely kényelmes lépést biztosít, de technikásabb, sziklásabb terepre már túl puha. Tömege 1292 gramm.

 

Geotrek

Lowa Renegade GTX

A német gyártó legnépszerűbb modellje, mely komfortjával és strapabírásával szolgált rá eme kitüntető címre. Felső része 1,6 mm vastag, több darab nubukbőrből készült, míg bélése Gore-Tex membrános textil. Ennek köszönhetően lélegző és vízálló a lábbeli.

 

 

Lowa-Renegade-GTX-190122.jpg
Lowa-Renegade-GTX-190122.jpg

 

 

Talpa Vibram Evo gumi, mely stabil és megfelelő tapadást biztosít nedvesebb körülmények során is. Talpazata puha (B). Szára picit rövidebb, mint a megszokott magasszárú bakancsoké, de így is 7 pár fém fűzőszem került rá. Tömege 1120 gramm.

 

Trexpert

Zamberlan Rolle GTX

A majd száz évre visszatekintő múlttal rendelkező olasz gyártó prémium minőségű mindenes bakancsa. Egy darab 2 mm vastag Hydrobloc Perwanger – a gyártó legjobb minőségű bőre, cserzés előtti speciális vízhatlanító kezeléssel – bőrből készült felső résszel, és Gore-Tex membrános textil béléssel. E kettő kombinációja kiváló vízállóságot és a lélegzőképességet biztosít. Orrán gumírozás védi a bőrt a sérülésektől.

 

 

Zamberlan-Rolle-GTX-190122.jpg
Zamberlan-Rolle-GTX-190122.jpg

 

 

Talpa a Vibram Curcuma gumija, mely megfelelő tapadást biztosít a sziklásabb terepen valamint nedves körülmények között is egyaránt. Talpazata picit keményebb B merevségű. Tömege 1290 gramm.

 

Mountex

Hanwag Tatra II GTX

Klasszikus formájú, strapabíró középhegységbeli túrabakancs – a német gyártó egyik ikonikus modellje. Felső része több darabból álló előre waxolt nubukbőr. Bélése a szár tetején bőr, amúgy Gore-Tex membrános textil, mely lélegző és vízálló tulajdonságokkal ruházza fel a lábbelit. Szára közepesen magas, a 8 pár fűző révén jól lábunkra igazítható és kellően tart.

 

 

Hanwag-Tatra-II-GTX-190122.jpg
Hanwag-Tatra-II-GTX-190122.jpg

 

 

Talpa Vibram gumírozású, agresszív mintázattal, így a technikás és csúszósabb felületeken is megfelelő tapadást kapunk. Talpazata erősebb B merevségű, harántboltozata extra betéttel erősített és merevített, így sziklás terepen kiválóan lehet benne lépni. Orra és sarok-része gumírozott, mely megvédi a bőrt a sérüléstől. Tömege 1460 gramm.

 

Tengerszem

Meindl Minnesota PRO GTX

Kényelmes túrabakancs hazánk hegyeibe vagy bármely középhegység ösvényére. Felső része velúrbőr, orr- és sarokrésznél gumírozással kiegészítve, a még tartósabb kivitelért. Mélyen lenyúló fűzőrendszerének köszönhetően tökéletesen lábra igazítható. A lábbeli vízálló és lélegző a Gore-Tex membrános textilbélés révén.

 

 

meindlminnesota1901.jpg
meindlminnesota1901.jpg

 

Talpa a Vibram gumija, mely nedves körülmények között is kiváló tapadást biztosít. Talpazata közepesen puha, extra rugalmas sarokzónával, így kényelmes és kevésbé fárasztó a járás benne, viszont a technikásabb részeken nincs otthon. Tömege 1560 gramm.

 

Túracipők
 

Amikor könnyed túrára indulunk a családdal, vagy haverokkal, kerülve minden technikás és sziklás részt, hátunkon maximum egy kisebb, egynapos hátizsákkal, bőségesen elég egy strapabíró és könnyű túracipőt húznunk lábunkra. A változatos terepviszonyok és kondíciók során is megfelelő tapadást biztosító, agresszívebb mintázatú és megfelelő anyagú talp elvárt, a membrános bélés itt csak extra.

 

Decathlon

Quechua NH500

Picit hibrid lábbeli az NH500, miután a felépítése sportcipőkre, extra hosszú fűzése pedig inkább túrabakancsokra emlékeztet. De ezen kettőssége teszi nagyon kényelmessé. Felső része szinte teljes egészében hasított marhabőrből készült, csak a boka és sarok körül találunk egy kevés gyöngyvásznat. Az orr- és sarok részek gumírozottak, melyek védik a bőrt az élesebb kövektől. A 9 szemes fűzése révén pedig kiválóan tartja lábfejünket.

 

 

Quechua-NH500-190122.jpg
Quechua-NH500-190122.jpg

 

Talpa a cég saját fejlesztésű Cross Contact gumija, de annak is az alacsonyabb mintázatú változata, mely révén a könnyű, sima terepen van otthon. Tömege 712 gramm.

 

Geotrek

Lowa Renegade GTX LO

Sportos, de visszafogott kinézet jellemzi a német gyártó közkedvelt magasszárú bakancsának félszárú változatát. A felső rész szinte teljes egészében nubuk bőrből készült, csak a saroknál és a bokánál találunk gyöngyvásznat. Bélése bőr és Gore-Tex membrános textil, melyeknek köszönhetően jól lélegzik és vízálló a lábbeli.

 

 

Lowa-Renegade-GTX-LO-190122.jpg
Lowa-Renegade-GTX-LO-190122.jpg

 

 

Talpa Vibram Evo Trac gumi, mely kellő tapadást biztosít nedves körülmények között is. Talpazata keményebb az ebben a kategóriában megszokottól (A/B). A mindennapos használattól a könnyű túrákig ajánlott. Tömege 1080 gramm.

 

Trexpert

Alpina Tracker Low

A szlovén márka félszárúja masszív felépítésű, igazi mindenes – a könnyű ösvények mellett a picit nehezebb, kövesebb tereptől sem kell visszariadnunk benne. Felső része 1,6 mm vastag hasított bőrből és vászonból készült, míg az Alpitex membrános textil bélése révén lélegzik és vízálló.

 

 

Alpina-Tracker-Low-190122.jpg
Alpina-Tracker-Low-190122.jpg

 

Talpa az Alpina saját gyártású gumija, míg talpazata viszonylag keményebb (B) egy utcai cipőénél. Megerősített orr- és sarokrész teszi még strapabíróbbá. Tömege 940 gramm.

 

Mountex

Aku Tengu Low GTX

Korszerű és strapabíró anyagokból készült prémium minőségű túracipő Olaszországból. A Tengu felső része hasított bőr és erős vászon kombinációja, két-harmad részben, magasan körbe gumírozva, hogy védve legyen az éles szikláktól. Bélése Gore-Tex membrános textil, mely révén lélegző és vízálló a lábbeli. Fűzése rendkívül mélyre nyúlik, ezáltal tökéletesen lábfejünkre igazítható, jól tart.

 

 

Aku-Tengu-Low-GTX-190122.jpg
Aku-Tengu-Low-GTX-190122.jpg

 

 

Talpa a Vibram Curcuma gumija, agresszívebb mintázattal, mely kellő tapadást és kapaszkodást biztosít technikásabb és nedves körülmények között is. Talpazata keményebb az utcai cipőknél (B merevségű). Tömege 870 gramm.

 

Tengerszem

Meindl Exaroc GTX

A német gyártó sportos és sokoldalú túracipője. Felső része különböző szövetekből készült, a szükséges részeken extra erősítésekkel. Az orrán gumírozással. Bélése Gore-Tex membrános textil, így nem csak lélegző, de vízálló is a lábbeli. minőségi anyagokból, Az extra mélyen, szinte a lábujjainkig lenyúló Variofix fűzőrendszer biztosítja a lábbeli precíz, tökéletes illeszkedését.

 

 

meindlturacipo190129.jpg
meindlturacipo190129.jpg

 

Talpa a Meindl saját Magic Active Pro névre keresztelt anyaga. Talpazata puha, a hétköznapokra is kényelmes viselet. Tömege 700 gramm.

 

Nos, ugye most már sokkal könnyebb lesz a választás!?

2020-as túracipő-, bakancs körkép

 

Hirdetés