Milyen túracipőt, túrabakancsot válasszak? Hír

Milyen túracipőt, túrabakancsot válasszak? Hír

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2020/11/09
Miben mások a terepre is alkalmas lábbelik, mint az utcai cipők? 2020-as mini túra-lábbeli körkép.
Hirdetés
Ha magunk mögött hagynánk a betondzsungelt és kisebb-nagyobb túrákat tennénk a természet lágy ölén, nem árt, ha megfelelő lábbelit választunk. Ehhez túracipők, túrabakancsok és magashegyi bakancsok közül válogathatunk... de melyiket mikor, pontosabban milyen helyekre ideális választani?

Miben mások a terepre is alkalmas lábbelik, mint az utcai cipők?

Egyrészt strapabíróbb anyagokból és kialakítással készülnek, agresszívebb és nedvesebb körülmények között is csúszásmentes tapadást biztosító talpazattal, és stabilabb lábfejre igazítással. 

Túracipők

Mindaddig, amíg csak könnyed séta a cél, hátizsák nélkül vagy csak kis teherrel a hátunkon indulunk el, az akadálymentesített ösvényekről nem lépünk át a technikásabb, sziklásabb utakra, a túracipők elégséges komfortot nyújtanak számunkra. 

A túrára alkalmas lábbelik talpazata agresszívebb mintázatú egy utcai cipőhöz képest. Azaz a bütykök nagyobbak, robosztusabbak illetve a köztük levő terek nagyobbak, mint egy utcai cipőn - minél nagyobb a tér, annál kevésbé ragad bele a sár, vagy hó, minél vaskosabb és szögletesebb a forma, annál jobban kapaszkodik. A talp anyaga is más az ilyen cipők esetében: olyan speciális összetételekből készülnek, melyek segítségével a nedvesebb sziklákon, gyökereken is nagyobb tapadást tudnak biztosítani számunkra. 

Ha nem riaszt el minket egy kis eső, vagy patakon átkelés sem a sétától, érdemes vízálló túracipőket keresni - ami ma már nem nehéz, mert sok modellt készítenek membrános béléssel, melyeknek nem csak a vízállóságuk előny, de lélegző tulajdonságuk is, melynek köszönhetően kevésbé izzad a lábbelibe lábunk. 

Túrabakancsok

Amikor egy túracipő által nyújtható kényelemnél és lépésbiztonságnál többre vágyunk, mint például sziklásabb, kövesebb, gyökeresebb helyeken, hátunkon olykor többnapos felszereléssel megtömött hátizsákkal, akkor jönnek képbe a túrabakancsok. A magas száruk, minél hosszabb, már-már lábujjainktól induló fűzésük extra tartást és védelmet biztosítanak a bokánknak. A robosztusabb felépítésük valamint merevebb talpuk pedig stabilabb lépés lehetőséget nyújtanak, akár technikásabb részeken is. Az ilyen lábbeliknél nem kell több a hazai hegyek ösvényeire, de a szomszédos országok közép-hegységeibe, vagy akár az Alacsony-Tátrába sem. 

Magashegyi bakancsok

Ha pedig olyan terepre indulnánk, ahol morénák, gleccserek, nyáron is havas területek, illetve akár vasalt- és extrém sziklás terepek várnak ránk, mindenképpen magashegyi bakancsot válasszunk. Ezen modellek talpazata a túrabakancsokéhoz képest még merevebb (már-már deszka merevségű), így lábéllel a legkisebb sziklaperemen is megkapaszkodhatunk, valamint automata- vagy fél-automata hágóvasat is felszerelhetünk, hogy biztonságban átkeljünk egy-egy jeges területen. Száruk magas, megnövelt tartást és védelmet biztosítva bokánknak. A felsőrész védelme nagyobb, így az orr gumírozása sokszor körbe fut a lábbeli oldalán is. 

Mikor elég a túracipő, mikor szükséges a túrabakancs?

Természetesen egy tapasztalt - nem, nem arra gondolok, aki már kétszer járt Normafán - túrázó félszárú cipőben is képes biztonságosan túrázni a Mátra, Börzsöny, vagy az Alacsony-Tátra, esetleg Alpok sziklásabb ösvényein is. Illetve egy túrabakancsban is végig sétálhatunk egy akadálymentesített tanösvényen, csak a nagy tömege és a robosztussága miatt fárasztóbb lesz benne a sétánk. A magashegyi körülmények közé nem ajánlott a félcipő, felépítésétől függően viszont könnyebb utakra egy túrabakancs még akár jó lehet - megnövelt odafigyeléssel, és helyzetfelméréssel, melyek nagy tapasztalatot igényelnek.

Körképünkben Salomon, Hanwag és Lowa termékek közül szemezgettünk.

Túracipők

Salomon VAYA

tömeg: 560 gramm per pár

bélés: Gore-Tex mebrános textil

talp: Contagrip 

felsőrész: szintetikus textil 

Bővebb infó itt...

Milyen túracipőt, túrabakancsot válasszak?-1
Salomon VAYA
Milyen túracipőt, túrabakancsot válasszak?-1
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Hölgyek számára készített túracipő, mely akár túrabakancs formájában is elérhető – a túracipő közel fél kilogrammos tömege nagyon jónak mondható, kinézete pedig nagyon vagány. Talpazata lágy, könnyű terepre és sétákhoz ideális. A Contagrip talpa nagy, egymáshoz viszonylag közel elhelyezkedő bütykökkel rendelkezik, mely összhatásilag leginkább a szárazabb, szilárdabb terepre teszi alkalmassá. Orra és a sarok két oldala laminált extra védelemmel rendelkezik, ami a kisebb súrlódásoktól jól védi a szintetikus textilből készült felsőrészt. 

Bélése membrános textil, mely nem csak vízállóvá teszi, de lélegzővé is, így kevésbé izzadunk a bakancsba. Ehhez békanyelv jár, mely megakadályozza, hogy a nyelv mellett a lábbelibe csorogjon a víz, vagy bepotyogjon a kosz. Fűzése 4 pár textil, és végül 1 pár fém bújtatón keresztül halad. 

Salomon XA PRO 3D

tömeg: 760 gramm per pár

bélés: Gore-Tex membrános textil

talp: Contagrip

felsőrész: szintetikus textil 

Bővebb infó itt...

Milyen túracipőt, túrabakancsot válasszak?-6
Salomon XA PRO 3D
Milyen túracipőt, túrabakancsot válasszak?-6
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Igazából ez egy terepfutó cipő, igen agresszív, szögletes mintázatú Contagrip talppal – mely mintázat kellően nagy tereket hagy maga között, hogy akár sáros terepen is jól elboldoguljunk vele. Meglepően merev talpazata van. Kiváló választás, ha kis hátizsákkal a hátunkon indulunk túrázni középhegységek ösvényein – például bármelyik hazai hegyünkben. Orra vastagon felgumírozott, így nem okoz gondot, ha túránk során véletlen sziklába rúgunk. Az enyhén hátranyúló sarok karbon lappal meg van támasztva. 

A felsőrész szintetikus textil, de több helyen laminálással meg van erősítve. Hosszú, a lábujjunktól induló fűzése zsinóros, így egy mozdulattal lábfejünkre húzhatjuk szorosan a cipőt. A zsinórnak van a nyelv felett egy kis elasztikus zseb, ahova elrejthetjük menet közben. Bélése membrános textil, mely nem csak vízállóvá teszi, de lélegzővé is, így kevésbé izzadunk a cipőben. Békanyelve megakadályozza, hogy a nyelv mellett a lábbelibe csorogjon a víz, vagy bepotyogjon a kosz.

Hanwag ROBIN

tömeg: 960 gramm per pár

bélés: Gore-Tex membrános textil

talp: Vibram Ultra Grip

felsőrész: nubuk bőr 

Bővebb infó itt...

Milyen túracipőt, túrabakancsot válasszak?-12
Hanwag ROBIN
Milyen túracipőt, túrabakancsot válasszak?-12
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Klasszikus bőr félszárú cipő. Bár kinézete alapján inkább utcai viselet, talpazata közepesen merev, és kellően robosztus, így kisebb túrákra és könnyebb terepekre is elindulhatunk benne bátran. Talpa Vibram, szögletes mintázata nagyon sűrűn helyezkedik el, így leginkább szilárd, illetve sík terepen érzi otthonosan magát. Ehhez mérten orra és sarka nem kapott extra védelmet. Fűzése félcipős – lábujjaink mögül indul az 5 pár fémbújtató.

Bélése membrános textil, mely nem csak vízállóvá teszi, de lélegzővé is. A nyelv mellett nem tud a lábbelinkbe csorogni a víz, beszóródni a kosz, mivel békanyelves.

Hanwag BELORADO II TUBETEX GTX

tömeg: 900 gramm per pár

bélés: Gore-Tex membrános textil

talp: Hanwag Tubetec 

felsőrész: bőr és szintetikus textil 

Bővebb infó itt...

Milyen túracipőt, túrabakancsot válasszak?-21
Hanwag BELORADO II TUBETEX GTX
Milyen túracipőt, túrabakancsot válasszak?-21
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Kis hátizsákos túrák fegyvertársa, merev talpazattal, és a gyártó saját Tubetex talpával, egymástól viszonylag nagy távolságokra elhelyezkedő szögletes fogakkal. Így jól használható sarasabb és sziklásabb terepeken is. Orra vékony gumiból, sarka pedig hasított bőrből kapott extra védelmet. Felsőrésze szintetikus textil, melynek vízállóságáról a membrános textilbélés gondoskodik, mely lélegzővé is teszi, így kevésbé izzadunk a cipőbe. 

Fűzése picit lentebbről kezdődik, mint egy normál félcipőnél, így jobban lábunkra tudjuk szabni. Az első és utolsó bújtató fém, a többi textil. Békanyelve megakadályozza, hogy a nyelv mellett a lábbelibe csorogjon a víz, vagy bepotyogjon a kosz.

Lowa LOCARNO GTX LO

tömeg: 820 gramm per pár

bélés: Gore-Tex bélés

talp: Lowa Hybrid Trac talp

felsőrész: nubuk bőr 

Milyen túracipőt, túrabakancsot válasszak?-22
Lowa LOCARNO GTX LO
Milyen túracipőt, túrabakancsot válasszak?-22
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Klasszikus utcai cipő kinézetű félszárú túracipő, melynek talpazata közepesen merev, talpa a gyártó saját terméke, mintázata pedig egymáshoz sűrűn elhelyezkedő, háromszögekből áll. A könnyű, szilárdabb és száraz felszínű ösvényeken érzi otthonosan magát. Felső része nubuk bőr, csak a szár nyílásánál találunk textilt. Fűzése is az utcai cipőkére hasonlít.

Békanyelve megakadályozza, hogy a nyelv mellett a lábbelibe csorogjon a víz, vagy bepotyogjon a kosz. Membrános bélése vízálló és lélegzővé teszi.

Lowa ZEPHYR GTX LO TF

tömeg: 1000 gramm per pár

bélés: Gore-Tex membrános textil

talp: Lowa Cross 

felsőrész: velúrbőr és textil 

Bővebb infó itt...

Milyen túracipőt, túrabakancsot válasszak?-55
Lowa ZEPHYR GTX LO TF
Milyen túracipőt, túrabakancsot válasszak?-55
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

A német gyártó Task Force-szériájának darabja – elnevezéséhez hűen nagyon robosztus kinézetet kapott ez a félszárú lábbeli. Orr- és sarok részein kívül az oldalélek is nagy, vaskos felgumírozásokat kaptak, melyek extra védelmet nyújtanak a túlnyomó részt nubuk bőrből készült felsőrésznek. A bőr strapabíró textil részekkel lett kiegészítve a száron és a fűzők alatt. Talpazata merev, talpa pedig a gyártó saját terméke, mintázata viszonylag sűrű. Ezek összessége alapján középhegységek, szilárdabb és szárazabb terepein otthonosan érzi magát a túracipő. 

Fűzésének 4 pár bújtatójából az alsó 3 párja textil. Békanyelve megakadályozza, hogy a nyelv mellett a lábbelibe csorogjon a víz, vagy bepotyogjon a kosz, míg membrános bélése révén vízálló, és egyben lélegző is.

Túrabakancsok

Salomon VAYA MID GTX

tömeg: 660 gramm per pár

bélés: Gore-Tex membrános textil

talp: Contagrip

felsőrész: szintetikus textil

Bővebb infó itt...

Milyen túracipőt, túrabakancsot válasszak?-34
Salomon VAYA MID GTX
Milyen túracipőt, túrabakancsot válasszak?-34
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Alacsony tömegével és nagyon vagány kinézetével hódíthat ez a magasszárú női túrabakancs – mely elérhető félszárú túracipő változatban is. Talpazata lágy, könnyű terepre és sétákhoz ideális. A Contagrip talpa nagy, egymáshoz viszonylag közel elhelyezkedő bütykökkel rendelkezik, mely összhatásilag leginkább a szárazabb, szilárdabb terepre teszi alkalmassá. Orra és a sarok két oldala laminált extra védelemmel rendelkezik, ami a kisebb súrlódásoktól jól védi a szintetikus textilből készült felsőrészt. A szára achillesnél nagyon puha, így kényelmes benne a lépés. 

Bélése membrános textil, mely nem csak vízállóvá teszi, de lélegzővé is, így kevésbé izzadunk a bakancsba. Ehhez békanyelv jár, mely megakadályozza, hogy a nyelv mellett a lábbelibe csorogjon a víz, vagy bepotyogjon a kosz. Fűzése félcipősen indul a lábujjaink mögül, 4 pár textil, majd 2 pár fém bújtatón keresztül elérve a szár tetejét. 

Salomon X ULTRA MID 3

tömeg: 450 gramm per pár

bélés: Gore-Tex membrános textil

talp: Contagrip talp

felsőrész: bőr és textil

Bővebb infó itt...

Milyen túracipőt, túrabakancsot válasszak?-39
Salomon X ULTRA MID 3
Milyen túracipőt, túrabakancsot válasszak?-39
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Nagyon könnyű túrabakancs, félcipős jellemzőkkel. Talpazata picit merevebb az utcai cipőkénél. Contagrip talpán sűrűn elhelyezkedő kicsi és közepes méretű bütykök találhatók, melyek ideális terepe a szárazabb és kevésbé technikás ösvények – mint amilyeneket találunk hazánk hegyeiben. Orra és sarka vaskos gumírozást kapott, így strapabíróbb a kövekkel szemben. Sarka műanyag merevítést is kapott a jobb tartás végett.

Felsőrésze főként textil, pár bőr elemmel kiegészítve. Fűzése viszonylag későn, a lábujjak mögül indul, és a 3 pár textil majd két pár fém bujtatók eléggé távol helyezkednek el egymástól, így nagyon technikás, nehéz terepen elmozdulhat a lábunk benne. Szára achillesnél járáskönnyítő kialakítást kapott. Bélése pedig membrános textil, így egyszerre vízálló és lélegző is, amit békanyelv egészít ki – megakadályozza, hogy a nyelv mellett a lábbelibe csorogjon a víz, vagy bepotyogjon a kosz.

Salomon QUEST 4D GTX

tömeg: 640 gramm per pár

bélés: Gore-Tex membrános textil

talp: Contagrip 

felsőrész: nubuk bőr és textil

Bővebb infó itt...

Milyen túracipőt, túrabakancsot válasszak?-44
Salomon QUEST 4D GTX
Milyen túracipőt, túrabakancsot válasszak?-44
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

A Salomon körképben szereplő modelljei közül ez a legrobosztusabb felépítésű túrabakancs, mégis tömege nagyon jónak mondható. Talpazata annyira merev, hogyha sziklásabb, technikásabb terepre tévedünk is, biztonságosan tudjunk benne lépni, ám lágy annyira, hogy még kényelmes maradjon a lépés benne. Contagrip talpán nagy alapú, de alacsony, szögletes, egymástól viszonylag távol álló bütykök találhatók, amik közé nehezen ragad a sár, és jól kapaszkodik sziklákon is, Sarok résznél karbon merevítést kapott, növelve a tartást, míg sarkában több lágy elasztomer elem került, melyek minden lépésünket komfortosabbá teszik. Orra szélesen felgumírozott, hogy ellenállóbb legyen a sziklákkal szemben a nubuk bőrből és textilből készült felsőrész.

Bélése membrános textil, melynek köszönhetően a lábbelink vízálló és kiválóan szellőzik is. Fűzése egész elölről indul el, egy pár bőr, és 6 pár fém bújtatón keresztül halad – jól lábfejünkre igazítható ezek segítségével. Békanyelves, mely megakadályozza, hogy a nyelv mellett a lábbelibe csorogjon a víz, vagy bepotyogjon a kosz.

Hanwag BANKS GTX

tömeg: 1250 gramm per pár

bélés: Gore-Tex membrános textil

talp: Vibram Endurance Pro 

felsőrész: nubuk bőr 

Bővebb infó itt...

Milyen túracipőt, túrabakancsot válasszak?-50
Hanwag BANKS GTX
Milyen túracipőt, túrabakancsot válasszak?-50
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Talpa Vibram, melynek klasszikus trekking mintázata van – közepes távolságokkal, kerek és szögletes formákat kombinálva. Talpazatának merevsége alkalmassá teszi technikásabb, sziklásabb terepeken való túrázásra is. Orr és sarok része nem gumírozással, hanem nubuk bőrrel van megerősítve. Felsőrésze többnyire bőr, de a közepesen magas szár már textil, melynek achilles része puhább, a komfortosabb lépésért. 

Bélése membrános textil, melynek köszönhetően a lábbelink vízálló és kiválóan szellőzik is. Fűzése hosszan, egy pár textil majd 6 pár fém bújtatón keresztül halad. Békanyelve megakadályozza, hogy a nyelv mellett a lábbelibe csorogjon a víz, vagy bepotyogjon a kosz.

Lowa Zephyr GTX MID TF

tömeg: 1200 gramm per pár

bélés: Gore-Tex membrános textil

talp: Lowa Cross

felsőrész: nubuk bőr és textil

Bővebb infó itt...

Milyen túracipőt, túrabakancsot válasszak?-55
Lowa Zephyr GTX MID TF
Milyen túracipőt, túrabakancsot válasszak?-55
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

A német gyártó Task Force-szériájának darabja – elnevezéséhez hűen nagyon robosztus kinézetet kapott a magasszárú lábbeli. Orr- és sarok részein kívül az oldalélek is nagy, vaskos felgumírozásokat kaptak, melyek extra védelmet nyújtanak a túlnyomó részt nubuk bőrből készült felsőrésznek. A bőr strapabíró textil részekkel lett kiegészítve a száron és a fűzők alatt. Talpazata merev, talpa pedig a gyártó saját terméke, mintázata viszonylag sűrű. Ezek összessége alapján középhegységek, szilárdabb és szárazabb terepein otthonosan érzi magát a bakancs. 

Fűzésének 6 pár bújtatójából a felső 3 pár fémből készült, míg a többi textil. Békanyelve megakadályozza, hogy a nyelv mellett a lábbelibe csorogjon a víz, vagy bepotyogjon a kosz. Membrános bélése révén pedig vízálló, és egyben lélegző is.

Lowa CAMINO GTX WXN

tömeg: 1550 gramm per pár

bélés: Gore-Tex membrános textil

talp: Lowa Hybrid Trac 

felsőrész: nubuk bőr 

Bővebb infó itt...

Milyen túracipőt, túrabakancsot válasszak?-61
Lowa CAMINO GTX WXN
Milyen túracipőt, túrabakancsot válasszak?-61
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Klasszikus strapabíró túrabakancs, merev talpazattal és egymáshoz viszonylag sűrűn elhelyezkedő, szögletes mintázattal. Kifejezetten otthonosan érzi magát a középhegységek szilárdabb és szárazabb ösvényein. Orra és sarka gumírozással védett a fizikai behatásokkal szemben. Felsőrésze nubuk bőrből készült. Fűzése szinte a lábujjak felett kezdődik, és a 8 pár bújtató sűrűn lett elhelyezve – így kiválóan lábfejünkre igazíthatjuk a bakancsot. Minden bújtató fém, melyeket kiegészít az X-Lacing fémgomb a nyelv közepén, melynek használatával nehezebben lazul ki a fűzőnk. 

Magas szárának felső része, achillesnél puhább, hogy komfortosabb legyen benne a járás. Békanyelve megakadályozza, hogy a nyelv mellett a lábbelibe csorogjon a víz, vagy bepotyogjon a kosz. Membrános bélése révén pedig vízálló, és egyben lélegző is.

Salomon X ULTRA TREK GTX

tömeg: 1050 gramm per pár

bélés: Gore-Tex membrános textil

talp: Contagrip 

felsőrész: velúrbőr és textil 

Bővebb infó itt...

Milyen túracipőt, túrabakancsot válasszak?-65
Salomon X ULTRA TREK GTX
Milyen túracipőt, túrabakancsot válasszak?-65
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Robosztus felépítésű lábbeli, mely felépítése révén könnyebb magashegyi túrákra is bevállalható. Talpazata egy túrabakancshoz mérten kellően merev, és bár a Contagrip talpa agresszív mintázatú, jellege inkább trekking. Fél-automata vagy automata hágóvasat nem tudunk felrögzíteni rá. A bakancs orra gumírozott, lábélen körbe koptató műanyag húzódik, sarka pedig karbon-elemmel merevített és védett. Ezeknek köszönhetően a fizikai behatásokkal szemben jól védett a velúrbőr és textil kombinációjából készült felsőrész. 

A bakancs kiválóan lábfejünkre szabható, mivel a fűző szinte a lábujjunktól indul és a száron egészen magasan ér véget. A 7 pár fűző bujtatója, az első pár kivételével, fémből készült. Békanyelve megakadályozza, hogy ezen részen bejusson a csapadék vagy kosz, míg a membrános bélése vízállóvá és lélegzővé teszi. Szuper kicsi tömege hozzájárul, hogy a hosszabb távok sem lesznek fárasztóak benne.

Magashegyi bakancsok

Hanwag ALVERSTONE II GTX

tömeg: 2920 gramm per pár

bélés: Gore-Tex membrános textil

talp: Vibram Integrál Light

felsőrész: bőr és textil

Bővebb infó itt...

Milyen túracipőt, túrabakancsot válasszak?-70
Hanwag ALVERSTONE II GTX
Milyen túracipőt, túrabakancsot válasszak?-70
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

A klasszikus felépítése, valamint a fekete-piros színezése kinézete rabul ejti minden hegymászó szívét. A nagyon merev talpazata kiválóan alkalmassá teszi a nagyon kitett, extrém körülmények között is, akár hágóvassal használva. Talpa Vibram, szögletes, hegyes mintázata között nagy terek lettek hagyva, így a sár, vagy a hó nem tud könnyen beletapadni, és jól tisztul. Orrán felgumírozott, mely védelem mindkét élen egészen a sarokig végig fut. A sarok külön gumírozást kapott, plusz alulról egy merevítőt. Felsőrésze nagyrészt bőr, a kifejezetten magas szár pedig textil – szája körül, de különösképpen az achilles részénél puha, lágy kialakítású, mely picit komfortosabbá teszi benne a lépést. A boka külső része strapabíró szövetet kapott. 

Mind a hét pár fűző bújtatója fém, melyek közül a két utolsó akasztós, a második és harmadik pedig golyós. Békanyelve megakadályozza, hogy ezen részen bejusson a csapadék vagy kosz, míg a membrános bélése vízállóvá és lélegzővé teszi. Tömege egy klasszikus film idézetet juttat eszembe: a súly a megbízhatóság jele. Nos, ez a bakancs nagyon megbízható...

Lowa CADIN GTX MID

tömeg: 1220 gramm per pár

bélés: Gore-Tex membrános textil

talp: Vibram Mulaz

felsőrész: velúr bőr

Bővebb infó itt...

Milyen túracipőt, túrabakancsot válasszak?-76
Lowa CADIN GTX MID
Milyen túracipőt, túrabakancsot válasszak?-76
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Könnyű magashegyi bakancs, nagyon merev talpazattal, mely automata és fél-automata hágóvasak használatára is előkészített. A Vibram talpán sűrűn elhelyezkedő szögletes bütykök inkább a szilárdabb és szárazabb talajt kedvelik. Sarok és orr részei gumírozással védettek a fizikai behatásokkal szemben. Sarka műanyag elemmel alátámasztott. Felsőrészének nagy része két darab velúrbőrből készült, szára textil – mely achilles résznél puhább, hogy ezzel növelje járás közben a komfortunkat. Ezen részén egy pici kamáslit is kapott, mely megakadályozza, hogy bármi bepotyogjon a lábunkhoz.

8 pár fűző bújtatójából az első négy textil, a többi fém. Békanyelvén, mely megakadályozza, hogy ezen részen bejusson a csapadék vagy kosz, a gyártó speciális X-Lacing fémgombja is megtalálható – használatával nehezebben lazul meg a fűzésünk. Membrános bélése vízállóvá és lélegzővé teszi.

Hirdetés