Öt rejtett természeti kincs a Balaton-felvidéken

Öt rejtett természeti kincs a Balaton-felvidéken

Flowpr
2022/05/23
Öt olyan kevésbé ismert balatoni helyszín, amelyeket augusztusban minden Vándortúrára jelentkező kalandor bejárhat.
Hirdetés

Öt rejtett természeti kincs a Balaton-felvidéken, amelyet bejárhatsz a Fjällräven Vándortúrán

Hamarosan lezárul a jelentkezés a Fjällräven hetedik alkalommal megrendezett népszerű közösségi túraeseményére, a Vándortúrára. Az augusztus 1. és 5. között zajló kirándulásra június 15-ig regisztrálhatnak azok a lelkes túrázók, akik hozzájuk hasonló természetrajongók társaságában szeretnék bejárni hazánk egyedülállóan gyönyörű tájegységét, a Balaton-felvidéket. Az ötnapos nyári gyalogtúrán a kirándulók teljesen új oldaláról ismerhetik meg a páratlan geológiai és történelmi érdekességeket tartogató környéket, miközben az esti táborozások során életre szóló barátságokat köthetnek a többi vándortúrázóval. A Fjällräven felkérésére a Bazsi Túrák nevű Youtube-csatorna vloggere, Gudics Balázs tavaly videósorozatában virtuálisan vezette körbe a nézőket a Vándortúra egyes szakaszain. A videós ajánlásával most öt olyan kevésbé ismert balatoni helyszínt mutatunk be, amelyeket augusztusban minden Vándortúrára jelentkező kalandor bejárhat.

Öt rejtett természeti kincs a Balaton-felvidéken-1
Öt rejtett természeti kincs a Balaton-felvidéken-1
Forrás: Flow PR

1. Halom-hegy

A Zánkáról rajtoló túra első napjának végén a természetjárók megcsodálhatják a Halom-hegy vulkáni magaslatait. A Dörgicse és Mencshely között emelkedő tanúhegy egykor vulkánként magasodott a magyar tenger partján, amelyről az ösvényen kialakított makettek és ötletes tájékoztató táblák is megemlékeznek. A hegy tetején található Kossuth-kilátóban a vándorok megpihenhetnek, és megcsodálhatják a Balaton-felvidék idilli falvaira és páratlan élővilágára nyíló lélegzetelállító panorámát.

2. Zádor-vár

A második napon a kirándulók felfedezhetik a Pécsely melletti erdők sűrűjében rejtőzködő egykori Zádor-vár maradványait. Az épületet először a XIV. században említették az oklevelek, amely egyfajta erődítményként magasodott a Balaton-felvidéki dombok között. Mára a romok felett átvette az uralmat a természet: a kirándulók a kőfalak között utat találó fák mentén járhatják be a több százéves vár maradványait, és gyönyörködhetnek az erdőn túl elterülő Balatonban, a Tihanyi-félszigetben, valamint a Dörgicsei-medencében.

3. Kővágóörsi mosóház

Kővágóörsöt elhagyva a túrázók a harmadik napon betérhetnek az 1700-as években épült mosóház épületébe. A mosóházak Magyarország csupán erre a tájegységre jellemző épületei, amelyeket a természetes víz és a sebes sédek közelébe építettek elődeink. Az épületek alatt átfolyó vízhez egy pallón át vezetett az út, a két részre osztott helyiség egyik oldalán a szennyes, másikon a tiszta ruhákat tartották. A gyönyörűen felújított kővágóörsi mosóházban a vándortúrázók mosni ugyan már nem tudnak, ellenben megismerhetik hazánk egyik különleges történelmi kincsét.

4. Szentbékkállai kőtenger

Mindszentkálla felé indulva a túra ötödik napján a Balaton-felvidék egyik legkülönlegesebb látnivalója, a Kőtenger tárul a résztvevők szeme elé. A látványos sziklaalakzatok a Pannon-tengerben lerakódott homokból képződtek, és változatos formákat alakítottak ki a térségben. A kőtenger központjában fekvő ház nagyságú Kelemen-kő nevű ingókövet a bátrabbak akár meg is hintáztathatják, hiszen a közel 10 tonnás kőpad csupán három helyen illeszkedik az alatta fekvő kőre, így néhány ember súlya már képes pár centire megbillenteni a képződményt.

Öt rejtett természeti kincs a Balaton-felvidéken-2
Öt rejtett természeti kincs a Balaton-felvidéken-2
Forrás: Flow PR

5. Salföld Major

Az utolsó napon a hangulatos Salföld településen át vezet a természetjárók útja, amely otthont ad a Balaton-felvidéki Nemzeti Park első ökoturisztikai bemutatóhelyének. A résztvevők megismerhetik hazánk jelentős geológiai, botanikai és népi építészeti emlékeit, találkozhatnak néhány őshonos magyar háziállatfajtával, és csodálatos illatfelhő közepette sétálhatnak a fűszer- és gyógynövénykertben. A Salföld Major kellemes kikapcsolódást jelent az utolsó szakasz megtételéhez a vándoroknak, akikre innen még vár néhány kilométernyi kanyargós erdei út a zánkai célig.

Balatoni túrautak itt

Hirdetés