A Mecsek mesés vidékének felfedezésére hív idén nyáron a Fjällräven Vándortúra

A Mecsek mesés vidékének felfedezésére hív idén nyáron a Fjällräven Vándortúra

Támogatott tartalom
2023/04/01
A résztvevők a hegyeken, völgyeken átívelő 74 kilométeres távot 4 nap alatt járják végig.
Hamarosan indul a regisztráció

Nyolcadik alkalommal rendezik meg Magyarország egyik legnagyobb, szervezett többnapos gyalogtúráját. Idén nyáron a Fjällräven Vándortúra a Mecsekbe hívja a természetjárás kedvelőit, hogy négy nap alatt 74 kilométert megtéve, együtt fedezzék fel a hegység szépségeit. A 2023. augusztus 28. és 31. között megrendezett élménytúrára március elsejétől lehet jelentkezni az esemény honlapján.

A Mecsek mesés vidékének felfedezésére hív idén nyáron a Fjällräven Vándortúra-1
A Mecsek mesés vidékének felfedezésére hív idén nyáron a Fjällräven Vándortúra-1
Forrás: Fjallraven Vándortúra

3 év - 3 helyszín, akár ez is lehetne a svéd túrafelszerelés-gyártó, a Fjällräven által szervezett közösségi túraesemény új mottója, hiszen mostantól kezdve a természet és a túrázás szerelmesei Magyarország három legszebb és legkülönbözőbb tájegységeit ismerhetik meg a Vándortúra során, méghozzá háromévenkénti ciklusokban: 2023-ban a Mecseket, 2024-ben a Bükköt, 2025-ben a Balatont, majd újból a hegyeket.

A Fjällräven Vándortúra idén járja be először a Mecsek szívét

A résztvevők a hegyeken, völgyeken átívelő 74 kilométeres távot 4 nap alatt járják végig. A svéd Fjällräven Classic hagyományait követve a túrázók maguk viszik minden felszerelésüket hátizsákjaikban, az éjszakát pedig a kijelölt táborhelyeken, a sátraikban töltik.  Bár a túrázók napi 17-19 kilométert tesznek meg, a Fjällräven Vándortúra nem teljesítmény-, hanem közösségi túraesemény, ahol a lelkes természetjárók együtt gazdagodnak új élményekkel.

A Mecsek mesés vidékének felfedezésére hív idén nyáron a Fjällräven Vándortúra-4
Fjällräven Vándortúra Mecsek 2023
A Mecsek mesés vidékének felfedezésére hív idén nyáron a Fjällräven Vándortúra-4
Forrás: Fjallraven Vándortúra

“A Fjällräven szeretne minél több embert kimozdítani a szabadba és a természet felfedezésére ösztönözni. Bár Svédországban több ezren járnak klasszikus túrákra, szerettük volna bővíteni a Classic koncepciót, és minél több emberrel megismertetni a Fjällräven túrázási hagyományait: minden szükséges holmiddal a hátadon, jó társaságban és a természet tiszteletben tartásával járd végig az utat. Továbbra is igyekszünk felhívni a túrázók figyelmét a környezetvédelem fontosságára, miközben vendégül látjuk őket egy kihívásokkal és élményekkel teli kalandon a természetben. Idén 4 nap alatt fogjuk bejárni a Mecsek 335 km2 -es hegyvidékének legjavát.  Az északkeleti Váraljáról indulva - a mesebeli Óbányai-völgyet érintve -, mindjárt az első napon a legmagasabb csúcsra törünk, és felkapaszkodunk a Zengőre, majd a Nyugat-Mecsek felé vesszük az irányt. Utunk során ki nem hagynánk a Melegmányi-völgyet, amely igazi kincs az épített környezettől elszakadni vágyók számára. A természetjárás ugyanakkor nem csupán az út megtételéről szól; a tájegység jellegzetességeinek szemrevételezése is épp úgy a részét képezi, ami még a Tubesre vezető szakaszt is megkönnyítheti. Ám a lenyűgöző völgyek, csúcsok és szerköveken túl is tartogat számunkra látnivalót, élményt a Mecsek.” - mondta Sanela Krisat, a Fjällräven Vándortúra szervezője.

A Mecsek mesés vidékének felfedezésére hív idén nyáron a Fjällräven Vándortúra-2
A Mecsek mesés vidékének felfedezésére hív idén nyáron a Fjällräven Vándortúra-2
Forrás: Fjallraven Vándortúra

A résztvevők napközben saját, egyéni tempójukban járhatják be az aznapi útvonalat, de a túranapok végén az estéket mindenki ugyanazon a táborhelyen tölti, ami remek lehetőséget teremt az egész napos természetjárás közös levezetésére. A tábortűz melletti beszélgetések, a közös vacsorák és a különböző esti programok tartalmas feltöltődést kínálnak a következő nap előtt, de könnyedén köttethetnek új ismeretségek, barátságok is, hiszen a túrázás kollektív megélése közelebb hozza egymáshoz az embereket.

„Tavaly vettem részt másodszor a Vándortúrán, de azoknak is ajánlom ezt az egyedülálló programot, akiknek még nincs tapasztalata a többnapos túrázásban. A mezőny legfiatalabb tagja ugyanis 14, a legidősebb pedig 75 éves volt az elmúlt évben, amiből jól látszik, átlagos erőnléttel is bevállalható ez a kihívás. A napi kijelölt szakaszok végeztével melegvízzel tusolhattunk, jókat ehettünk, az esti tábori hangulat pedig mindig pazar volt: baráti beszélgetések, nagy nevetések moraja hallatszott. Öt napra teljesen kikapcsolt, hogy a hozzám hasonló természetjárókkal túrázhattam az ország egyik legszebb táján. Azt a bizonyos pontot a Vándortúrás élményemre pedig az utolsó esti, koncerttel egybekötött búcsúbuli tette fel” – mesélte Ézsiás Tamás, a Mondolo Egyesület tagja, aki 2019-ben és 2022-ben is részt vett a Fjällräven Vándortúrán.

A Mecsek mesés vidékének felfedezésére hív idén nyáron a Fjällräven Vándortúra-3
A Mecsek mesés vidékének felfedezésére hív idén nyáron a Fjällräven Vándortúra-3
Forrás: Fjallraven Vándortúra

A Fjällräven Vándortúra célja, hogy a résztvevők jókedvvel, biztonságban, új tapasztalatokkal gazdagodva járják végig a Mecseken átvezető útvonalat. A svéd outdoor márka kicsiknek és nagyoknak egyaránt ajánlja a 2023. augusztus 28. és 31. között megrendezett élménytúrát. Az egyedülálló outdoor eseményen a résztvevők Magyarország csodaszép tájegységeit ismerhetik meg. 

További információk és jelentkezés