Lowa Tibet GTX Hír

Lowa Tibet GTX Hír

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2014/06/26
Ha kell egy biztos társ
Hirdetés

Közel két év után ismét egy Lowa bakancs dobozát tartottam a kezemben. A közel 100 éves tapasztalattal rendelkező német outdoor- és sícipőgyártó hatalmas és robosztus bakancsa, a Tibet GTX érkezett meg tesztre. Legutoljára a gyártó Renegade modelljét nyúzhattam, mely - így visszatekintve - a mostani tesztalanyomhoz képest olyan volt, mint egy kabrio sportkocsi az úthengerhez képest. A Tibet tervezői biztosra mentek, már csupán a látványával is a magabiztosságot és elpusztíthatatlanságot szerették volna sugározni.

A sors úgy hozta, hogy épp úgy, mint a korábbi Lowa tesztnél, most is épp a Grossglockner lábához utaztam nagyobb túrára, ahova természetesen vittem a Tibetet is. Ausztria legmagasabb hegye körül aztán minden féle helyzet várt rám: avarral takart puha erdei talaj, gyökerekkel és kövekkel tarkított középhegységi ösvények, illetve sziklás magashegyi utak. No, meg egy via ferrata túra…

 

Lowa Tibet GTX Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Lowa Tibet GTX
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

Mivel ismerkedés nélkül indultam el, kicsit aggódtam a lábamért. Ritka az a szituáció, amikor ne igényelt volna egy kis összesimulást a bakancs és a lábfejünk. Persze ez nem róható fel egy gyártó vagy modell rovására, hisz ahány ember, annyi lábforma, és ahány gyártó, annyi kaptafa. Természetes, ha olykor kell egy kis formálódás.

A Tibetnél viszont elmaradt a várt fájdalom. Komfortosan éreztem benne magam a nap végére is. Az extra magasnak számító bokarész nagyon kellemesen tartotta a lábfejem minden szituációban, míg a merevtalpa lehetővé tette, hogy biztonságosan lépést találjak egy pici sziklaperemen, vagy épp a via ferratazáskor egy apró vasdarabon is.

Később az első Normafa Sherpa Sprint rajtjához is ebben álltam. A 60 kilogrammal a hátamon, meredek, poros és kavicsos, sziklás terepen kaptatás extrém teherpróba volt a Tibet számára. Nem csak az ilyen különleges helyzetekben jó, ha nem kell figyelnünk a lépteinkre, így jó érzés volt úgy teljesíteni a megmérettetést, hogy a bakancs tökéletesen tette a dolgát. Betapadt, ahol kellett és fogta a lábam, amennyire szükségem volt rá.

A membrános belseje minden túrán tette a dolgát, a tőle elvárt módon: a speciális túrazoknival párosítva még a több órás séták végeztével sem engedte benyirkosodni a lábfejem. Ez pedig nagyon-nagyon jó, hisz senki sem szereti a hosszú menetelés végeztével úgy venni le a bakancsát, hogy benne hatalmas mazsolára főtt a lábunk.

Ezek után boncoljuk kicsit szét a tesztalanyunk.

 

Talpazat
Bakancsunkat, és azzal együtt minket, a jó mintázat és annak jó anyag tartja majd ott, ahova tervezzük a lépést. Éppen ezért minden jó bakancs egyik kulcsfontosságú része ez.

A mintázatra nem panaszkodhat a Tibet GTX. A robosztus látványhoz hatalmas, nagy távolságban húzódó sorokban álló fogak dukálnak, melyek harapják a talajt. Kialakításuknak köszönhetően a sár nem tapad meg köztük.

 

Lowa Tibet GTX Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Lowa Tibet GTX
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

A további extra tapadást pedig a kitűnő anyagválasztása nyújtja. A különleges Vibram® (az elnevezés egy mozaik szóból Vitale Bramani hegymászó nevéből ered, aki egy tragédia hatására speciálisan hegymászásra alkalmas gumitalpat kezdett fejleszteni, kiemelkedően jó lépésbiztonságot ad, a legjobb túrabakancsoknál és túracipőknél alkalmazzák) Masai talp a nedves sziklákon is kellő tapadást biztosít.

De ez még nem minden. A bakancs felhasználási körétől függően nem mindegy az sem, mennyire merev a talp. Mert egy sziklafalon kapaszkodva vagy egy sziklásabb terepen nagyon fontos, hogy a cipőnk talpa ne hajoljon, ne legyen nagyon rugalmas, mert azzal a haladásunkat nehezítené, és biztonságunkat csökkentené. Viszont könnyed, puha erdei talajjal borított ösvényen gyalogolva senki sem szeretne egy deszkalappal a talpán neki indulni. A Tibet többrétegű középtalpa kellő merevséget ad egy-egy izgalmasabb terepre is, viszont a sarok rész ideálisan párnázott ahhoz, hogy kellő kompromisszumot kötve a sík részeken való gyaloglás nem rémálom. A teljes talpban 5mm vastag speciális merevítés fut, ami a nem automata hágóvasak viselését is lehetővé teszi, illetve nagyban hozzájárul a talp stabilitásához.

 

Fűzés és szár
Kétzónás fűzési rendszert kapott a tesztalanyunk. Ennek köszönhetően most már az is be tudja tökéletesen kötni a bakancsát, aki eddig megszenvedett az egyenletes feszességgel. Nincs kilazuló alsó rész, vagy trükkök a hogyan-szorítsuk-kötés-közben-két-ujjal-míg-másik-két-ujjal-kötöm helyzetekre. A két rész közötti speciális szem, az első húzáskor automatikusan megfogja a fűzőt, és nem is engedi addig, míg ki nem oldjuk. Így biztosítja a cipő tökéletes lábra simulását. A fülön található „X-lacing” szem használata pedig a felső rész kilazulását akadályozza meg, valamint segíti a jobb nyomáseloszlást lábfejünkön. A fém szemet jobbról és balról is megkerülve fűzőinkkel stabil pozíciót tudunk.

 

Lowa Tibet GTX Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Lowa Tibet GTX
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

Első ránézésre is jól látszik, hogy a Tibet magasabb szárakat kapott. Ezek a nehéz hátizsákkal, technikás terepeken való közlekedéskor jönnek jól, hisz kellő stabilitást és védelmet nyújtanak a bokánknak, még extrém körülmények között is.

 

Vízállóság
Már egy kisebb középhegységi kirándulásunk során is, pld a Börzsönyben sétálgatva sem olyan váratlan, ha egy patak kerül elénk, melyen híd híján át kell gyalogolni. Egy magashegyi túrán ez fokozottabban érvényes. Ilyenkor nem csak az növeli komfort érzetünk, hogy a patakon való átgázolást követően – vagy egy esőben bandukoláskor – nem a lábujjaink között vizet pumpálva kell tovább haladnunk, hanem az átkeléskor sem kell túlságosan sokat agyalnunk a hova-lépjek részen.

A Lowa Tibet GTX felsőrésze 2,5 mm vastag nubuk bőrből, egy darabból készült. Erre még egy magas gumiperem is került kívülről, tovább növelve a strapabírást (főként a sziklás, köves terepen jön jól, hogy ne rúgjuk szét a bőrt). Ez önmagában is, megfelelő kezelés mellett kellő védelmet nyújt a kisebb vizeskedéseinkkor, de egy felső kategóriás terméknél ez nem elégséges. A lábbeli bélése ennek megfelelően Gore-TEX® membrános anyagból készült, mely egyik irányból a vízállóságért, míg másik irányból a finom párával telt levegő átengedéséért felel.

 

Lowa Tibet GTX Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Lowa Tibet GTX
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

Súly
Sokszor igaz, a súly (a termékben levő nagy mennyiségű anyagtól) a megbízhatóság jele. Persze egy bakancs esetében, egy több napos túrán hamar átértékeljük ezt a gondolatot. Éppen ezért a tervezők nagy feladata, megtalálni az ideális tömeget.

A Lowa Tibet GTX a kinézete alapján nehéznek tűnik. Ennek ellenére, a jól megválasztott anyagoknak köszönhetően mindösszesen 1800 gramm (UK8 méretben). Ez egy kevésbé edzett ember számára ugyan egy hosszabb túra során észrevehető, de ebben a kategóriában megfelelőnek számít.

 

Külcsín
Akármennyire is egy túrabakancsról van szó, egy pillanatra mindenki megáll a tükör előtt, és végigméri magát a következő jó pár évnyi túratársában. Ki jobban, ki erősebben, de mindannyian valamennyire hiúak vagyunk, és szeretünk tetszetős dolgokat viselni. Még ha azt verejtékes, adrenalin szagú kemény terepeken is tesszük.

A Tibet formáját és színét tekintve szemre való darab, mely egyben sugározza felénk az elpusztíthatatlanságot, és a modern technológiák meglétét. A kifejezetten magas szár kicsit furcsa elsőre, de miután a túranadrág szára betakarja, már az sem „zavarja” szemünk.

 

Egy kis múlt
A cég története 1923-ban kezdődik Németországban. Johann Wagner cipőkészítő mester mind három gyermeke folytatta a családi mesterséget: Hans megalapította 1921-ben a nevéből alkotott HANWAG márkát (mely szintén mára nagy név lett a cipő iparban), Adolf a Hochland néven kezdett munkába, míg Lorenz szintén mozaik szót alkotva hozta létre a LOWA-t.

„A minőség, a kényelem és a funkcionalitás – a legfontosabbak” filozófiát követve kezd el gyártani lábbeliket, melyek a 20-as évek végén a dupla varrásnak köszönhetően egyre ismertebbek lesznek. 1953-ban Lorenz meghal, majd pár évvel rá lánya, Berti és férje kezdi újra felépíteni a közben fizetésképtelenné vált céget. Az aprólékos munka, apjának filozófiájának követése és a forradalmi technológiák alkalmazása (pld 1970-ben a bakancsok oldalára vulkanizált borítás) fokozatosan meghozza gyümölcsét. 1993-ban az olasz Tecnica-csoport vásárolja fel a márkát, mely többek között a Nordica-t is magába foglalja. 2010-ben már több mint 2millió pár cipőt adnak el… és míg a család más márkáit nem annyira, addig a LOWA-t a tengerentúlon is ismerik, sőt, igen közkedvelt.

 

Lowa Tibet GTX Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Lowa Tibet GTX
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

Összegezve
A lehető legtömörebben: a Lowa Tibet GTX egy kitűnő magashegyi bakancs. Felépítésében és a felhasznált anyagokat tekintve maximális komfortot biztosít viselője számára. Az a fajta lábbeli, melyre a harmadik, negyedik vagy akár ötödik túranap reggelén is mosolyogva tekintünk, és várakozással, nem pedig előre érzett fájdalommal telve ugrunk bele.

Ideális választás sziklás, nehéz terepre, magashegyi (1400 – 3000 m) túrákra, vagy épp via ferratázni/klettersteigezni/vasalt utazni indulók számára is. Persze alkalmasint kirándulhatunk benne hazánk „égigérő” hegyvidékein is, csak súlya és robosztussága más helyzetekre teszi ideálissá. Ára, 69 990 Ft tudásához és minőségéhez mérten elfogadható. Aki hosszútávra tervez egy hű és jó túratársat, annak mindenféleképpen érdemes beruházni egy ilyen szintű lábbelire.

 

Hirdetés