Hey Mr Lowa-Lowa... bakancs teszt

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2012/06/06
„Mr. Bombastic” landolt nálam teszt célra. 
Hirdetés

A lassan 100 éves múltra visszatekintő német LOWA cég Renegade GTX bakancsát teszteltük, mely az outdoor és sícipőket gyártó legnépszerűbb multifunkcionális modellje. Ránézésre látszik, hogy nem az agresszív külsővel hódít (mert az nincs neki), mint inkább a kényelmi tulajdonságaival nyeri el tetszésünket. De mielőtt neki esnék a hegynek vele, szokás szerint „cincáljuk” kicsit szét...

 

Lowa Renegade GTX túrabakancs Forrás: Mozgásvilág
Lowa Renegade GTX túrabakancs
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág

 

Kapcsolat az Anyafölddel

Egy sziklákkal, kövekkel teli ösvényen haladva, vagy épp egy sziklafalon kapaszkodva, nagyon fontos, hogy a cipőnk talpa ne hajoljon, ne legyen nagyon rugalmas, mert azzal a haladásunkat nehezítené, és biztonságunkat csökkentené. Viszont a gyaloglásnál senki sem szeretne egy deszkalappal a talpán neki indulni a csúcsnak, így az ideális kombinációt kell megtalálni, a bakancsnak tervezett felhasználási területhez megfelelő arányban. A Renegade talpának puhasága az agresszív használat ellen szól, viszont igen kényelmes, komfortos sétát biztosít. Ez jó is így, hisz középhegyi túrákhoz tervezték…

 

Kapaszkodni tízkarommal

Bakancsunkat, és azzal együtt minket, a jó mintázat tartja majd ott, ahova tervezzük épp a lépést. A Lowa teszt alanya sűrű mintázatot kapott, ami sárban, nedves homokos helyeken hajlamos eltömődésre, de a köveken könnyebben találunk fogást velük. A csúcsos formájú fogak elkeskenyedő végei nagyobb terhelés alatt hajalmosak enyhén oldalirányba elgörbülni a puha anyagösszetétel miatt, de ez a felhasználási körnek megfelelő területen (középhegységek túra ösvényei) nem jelent majd gondot a használójának.

  

Lowa Renegade GTX túrabakancs Forrás: Mozgásvilág
Lowa Renegade GTX túrabakancs
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág

 

Kémia

A talp anyaga sokat elárul annak minőségéről. A tesztelt bakancs járó felülete a kiváló VIBRAM® EVO (az elnevezés egy mozaik szóból Vitale Bramani hegymászó nevéből ered, aki egy tragédia hatására speciálisan hegymászásra alkalmas gumitalpat kezdett fejleszteni: kiemelkedően jó lépésbiztonságot ad, a legjobb túrabakancsoknál és túracipőknél alkalmazzák). Efölött található a Monowrap EVO köztalprendszer, melynek integrált stabilizátora optimális talphajlást és zökkenőmentes legördülés ad, felnyúló Monowrap Frame talprétege pedig nagyobb oldalirányú stabilitást biztosít és a felsőrész védelmét is szolgálja. Fontos megjegyezni itt, hogy a puhább összetételnek köszönhetően (VIBRAM) ezek a talpazások nem szeretik az aszfalton, betonon való hosszú gyaloglásokat, mert itt gyorsan kopnak!

 

Szár és fűzés

Fontos kérdés mindkettő, mivel a magas szár stabilan fogja bokánk, míg a hosszú fűzéssel megfelelően lábunkra szabhatjuk a bakancsot. A renegátunk ¾ magas szára megfelel a felhasználási körének, kényelmesen tartja bokánk, de nem extrém erősen. Bokarésznél (és nyelvnél) puha szivacsozású. Fűzése nem túl mélyen kezdődik, de szépen a szár tetejéig felfut, ami miatt jól lábunkra húzható… lenne, de valahogy vagy a puha fűző, vagy a szár kialakítása miatt, nekem nem sikerült hosszútávon stabilan összehúzni a bokám köré. Érdemes egy tömörebb fűzőre cserélni azoknak, akik szeretik a stabilabb kötést.

  

Vízállóság

Gondolom senkinek sem új, hogy olykor elkerülhetetlen egy-egy patakon való átgázolás, vagy esőben bandukolás, és igen jól tud jönni, ha a túra hátralevő részét nem a lábujjaink között vizet pumpálva kell megtennünk. A Lowa Renegade GTX 1,6mm-es nubuk bőr felső-külsőt kapott (illetve a nyelv körül kis területen gyöngyvásznat), amit több darabból varrtak össze. Önmagában jó kezeléssel ez is vízállóvá tehető, de itt még pluszba a belsejét GORE-TEX® membrános béléssel borították, mely a vízállóságért és lélegzőképességért felel és számos más bakancs (és egyéb ruhadarab) tesztje során vizsgázott már kiválóan…

 

Lowa Renegade GTX túrabakancs Forrás: Mozgásvilág
Lowa Renegade GTX túrabakancs
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág

 

"A súly a megbízhatóság jele..."

…ismerik a mondatot mindazok, akik szeretik az angol filmeket. A bakancsoknál nem épp a megbízhatóság miatt, de igen kényes szempont tud lenni a súly, mivel a robosztusabb felépítés miatt egy ilyen lábbeli súlya legalább másfél vagy inkább több kilónál indul - párban (ez soknak tűnik egy túracipőhöz képest, de teljesen normális ebben a kategóriában). A renegát súlya viszont - a kevésbé robosztus felépítésének is köszönhetően - nagyon baráti: mindösszesen 1120gramm (42-es méret). Ez egy hosszabb, vagy - kevésbé edzett ember esetében - akár egy rövidebb túra alatt is sokat számít a végén.

 

Csíny és méret

Az anyag választás és kinézet megosztja a bakancsosok táborát. A nagy öregek többsége a teljesen bőr kivitelre esküszik, ami természetesebb érzést és hosszabb élettartamot nyújt. Esetünkben nubuk bőrt (finom csiszolással kikészített bőr, melynek felületén enyhe szőrréteg található, elegáns, ám kényes típus, ezért fontos a nubuk bőr rendszeres ápolása) találunk kívülről, ahogy arról a vízállóság résznél olvashattál már. A másik csoport a belső borításnál az ultrakönnyű membrános anyagra, pl. a Gore-Texre teszi a voksát, ahogy teszt modellünknél is található. Ez, ahogy űrtechnikás anyag és komfortnövelő, úgy rövidebb élettartamú is (körülbelül 4-5 évet bír – vannak természetesen használattól és körülményektől függően eltérések) mint a bőr. Ezt vásárlásnál jó észben tartani…

A bakancsunk kezelésénél ezek meglétére nagyon figyelni kell, mert nem mindegy milyen waxszal kenjünk be/ápoljuk kedvenc lábbelink.

Méretezése megfelel az európai normálnak, de tartsuk be vásárlásnál az íratlan szabályt: próbálni, próbálni, próbálni!

 

Lowa Renegade GTX túrabakancs Forrás: Mozgásvilág
Lowa Renegade GTX túrabakancs
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág

 

Egy kis múlt
A cég története 1923-ban kezdődik Németországban. Johann Wagner cipőkészítő mester mind három gyermeke folytatta a családi mesterséget: Hans megalapította 1921-ben a nevéből alkotott Hanwag márkát (mely szintén mára nagy név lett a cipő iparban), Adolf a Hochland néven kezdett munkába, míg Lorenz szintén mozaik szót alkotva hozta létre a Lowa-t.
„A minőség, a kényelem és a funkcionalitás – a legfontosabbak” filozófiát követve kezd el gyártani lábbeliket, melyek a 20-as évek végén a dupla varrásnak köszönhetően egyre ismertebbek lesznek. 1953-ban Lorenz meghal, majd pár évvel rá lánya, Berti és férje kezdi újra felépíteni a közben fizetésképtelenné vált céget. Az aprólékos munka, apjának filozófiájának követése és a forradalmi technológiák alkalmazása (pld 1970-ben a bakancsok oldalára vulkanizált borítás) fokozatosan meghozza gyümölcsét. 1993-ban az olasz Tecnica-csoport vásárolja fel a márkát, mely többek között a Nordica-t is magába foglalja. 2010-ben már több mint 2millió pár cipőt adnak el… és míg a család más márkáit nem annyira, addig a Lowa-t a tengerentúlon is ismerik, sőt, igen közkedvelt.

 

Akkor egy... kettő... és tessék

A Renegade a lapát lábaimon is már rögtön felvételkor laza, kényelmes kisugárzást nyújtott. Pedig ennél még szélesebb fejű változatot is lehet rendelni a cégtől azok számára, akiket a sors péklapát lábbal áldott meg… A síkabb területeken a puhább talpazatának köszönhetően a komfortos érzés tovább erősödött bennem.

A teszt elején több kilométert gyalogoltam avarral takart földes – ritkásan köves és gyökeres – ösvényeken. Itt a renegát nagyon komfortosan viselkedett, bár az oldalirányú tartása nem túl határozott.

A sarok rész ruganyos és komfortos, az Achillesem extra párnázások tartják kényelmesen. Nem kímélve gázoltam vele patakban és sárban is. A patak csodálatos látványt nyújtott, ahogy annak cseppjei apró üveggyöngyökként gördültek le a bakancs külsejéről, miközben végig száraz maradt a felülete. Ennek a tulajdonságnak tartósságát majd a hosszú távú hordása fogja megválaszolni, de nagyon valószínű, hogy jó ápolással, sokáig megmarad... A sáros részek után, ha köves területre érünk, picit kellemetlen tud lenni a sűrű fogak közé betapadt sár, de hamar ki tudjuk ütögetni…

Aztán jött egy utazás a Grossglocknerhez, persze kíváncsiságból vittem magammal a Lowat. Kisebb-nagyobb és egy ifányi platónál kicsit több kő, gleccserek és azok által simára lecsiszolt sziklafalak, hideg és kristálytiszta patakok vártak a közel 4000es hegyek között… ideális hely a bakancs határainak feszegetésére. A köveken, sziklákon haladáskor a várt puhaság ugyan több odafigyelést igényelt egyes szituációkban, de nagyon kényelmesen lehetett gyalogolni benne. A havas, jeges szakaszokon, valószínűleg a sűrű fogazatnak köszönhetően, jól vizsgázott és bár egyáltalán nem erre tervezték, a hágóvasat is fel lehetett rá varázsolni (itt azért már a használata erősen hátrányos helyzetű volt a puha talpazat miatt).

A Gore-Tex belső tette a dolgát minden túrán, a speciális túrazoknival párosítva még a több órás séták végeztével sem volt nyirkos érzés a lábbeliben, a patak átkelések során pedig cseppet sem ázott be…

 

Lowa Renegade GTX túrabakancs Forrás: Mozgásvilág
Lowa Renegade GTX túrabakancs
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág

 

Szummárium

Összességében a Lowa Renegade GTX-ben egy szuper túrabakancsot ismerhettem meg. Ideális választás lehet azoknak, akik csak alkalmanként-hétvégeken taposnának kishazánk és a környező országok középhegységeinek ösvényeire, de azoknak is, akik sűrűbben élveznék a természetet, akár több napos túrákon is (és ha néha magashegységbe is eljutunk vele, pici plusz odafigyeléssel az is megoldható).

A bakancs mindet tud, amit ezen a szinten illik tudni, a kérdés inkább a pénztárcánk nyújtotta takaró, ameddig nyújtózhatunk…

 

A Lowa Renegade GTX bakancsot a Geotrek-től kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Bővebb infó: klikk ide!

 

Hirdetés