Lelki és fizikai felkészülés a Vándortúrára Hír

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2016/05/11
Ugyan már, csak 5 napról van szó, akkor meg?! Ha így gondolod, mindenképp olvasd el a cikket.
Hirdetés

A Fjallraven Vándortúra 5 napja során napi 20-25 kilométeres szakaszok várnak. Nem is hangzik soknak, mégis a legtöbben, mire az első napi vinyei rajttól a káptalantótibeli célkapuig eljutnak, kisebb-nagyobb sérülésekkel bajlódnak. Pedig ezek legtöbbje könnyedén megelőzhető egy kis odafigyeléssel és előkészülettel!

Külsőségek

A sérülések 90%-a lábfejünket érinti. Bár a napi távolságok nem extrém megterhelőek, a folyamatos, hol melegben, hol esőben, nap-mint-nap újra bakancsolás, viszonylag nehéz hátizsákkal nehezítve, nagyon megterheli lábunk. Ráadásul sokan menetközben sem figyelnek rendesen rá… de kezdjük az elején, még a rajt előtti napokkal, hetekkel!

Ha már tudjuk, hogy ott leszünk a rajtnál, próbáljunk meg rá edzeni. Nem kell nagy dolgokra gondolni. Gyalogoljunk lehetőségeinkhez mérten minél többet, abban a bakancsban és azzal a hátizsákkal, amivel majd útnak indulunk! Szokja a lábunk a lábbelit, és a hátunk a terhelést. Plusz, az indulás előtti napokban, hidratáljuk lábfejünk bőrét! Sokaknak eszébe sem jutna, pedig a kiszáradt bőr könnyen kireped, és máris megszületett az első fájdalomforrás!

Talán említeni sem kellene, de ne induljunk el ápolatlan lábkörmökkel! Ha nagyra hagyva kezdünk gyalogolni, ilyen távon szinte biztos, hogy felsérti a szomszédos ujjaink és/vagy beszakad, amik újabb fájdalomforrások!

Ha menetközben égető érzés kezd kialakulni talpunk, lábujjaink vagy sarkunk táján, azonnal ragasszuk le és ellenőrizzük azon a területen a zoknink és bakancsunk, mert az ilyen jelek a kezdődő vízhólyag kialakulására utalnak! Könnyebb megelőzni, mint utána vele gyalogolni! Sőt, még könnyebb elé menni a bajoknak: ha időnként, például két óránként megállunk rövid pihenőre, és addig levetjük a bakancsot, fel tudjuk frissíteni a lábunk! Plusz szárad a zoknink és lábbelink, valamint szerelést is igazíthatunk, mellyel megint csak a hólyagok kialakulását akadályozzuk!

 

Belsőségek

Bár a Fjallraven Vándortúra, a klasszikustól eltérően sűrűn érint lakott területeket és végig van térerő, valamint hacsak nem zárkózunk be, hamar barátokra lelünk, mégis a több napos nomád túrázás terén első bálozók számára érdemes kicsit lelkileg is felkészülni!

Az 5 napon át tartó, reggeltől késő délutánig tartó gyaloglás, az esténkénti sátras szállás és a hozzá tartozó közel nomád tisztálkodási lehetőségek (hideg vizes fürdő), idegen helyzetet teremthetnek, melyben egyre nehezebben koncentrálsz, nem pihened ki magad. Éppen ezért sose feledjük: ha bármilyen gondunk-bajunk van, a szervezőkhöz bármikor fordulhatunk, és figyeljünk folyamatosan magunkra – hol kezd fájni, nyomni valami, étkezzünk és igyunk rendesen! Ne rohanjunk előre, hisz ez nem verseny! Fogjuk fel egy kalandnak – hisz az is – és legyünk nyitottak új élményekre és ismeretségekre!

Jó túrázást!

 

Hirdetés