Felszerelés tippek teljesítménytúrázóknak

Felszerelés tippek teljesítménytúrázóknak

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2015/03/31
Szerelkezz fel hatékonyan, hogy csak a lényegre koncentrálhass
Hirdetés

A hazai teljesítménytúrák szintidői gyorsaságra ösztönzik azokat, akik meg akarnak felelni a kiírásoknak. Éppen ezért nagyon fontos, hogy kellőképpen figyeljünk oda, mivel szerelkezünk fel - ne cipeljünk magunkkal felesleges dolgokat, melyek a táv végére akár hátráltathatnak is minket. A nagyobb távokat választók számára, a súlyoptimalizáláson túl azt is figyelembe kell venni, hogy a hegyekben tavasszal könnyen megváltozik az időjárás, és arra rögtön tudni kell reagálni, különben esetleg bőrig ázva, átfázva érünk célba...

Alábbiakban néhány felszereléstippet emelünk ki, amik segítségével hatékonyan koncentrálhatsz a lényegre: teljesíteni a kiválasztott távot, szintidőn belül!

Túrafelszerelés tippek

Lábbeli

A gyorsaságunk, vagy épp alul teljesítésünk egyik alappillére. Sokan túlmisztifikálják a hazai terepviszonylatokat, és hatalmas, robosztus, és ezekkel együtt nehéz bakancsokat húznak egy teljesítménytúrára. Pedig egy könnyű trekking bakancs, vagy olykor egy jó terepfutó cipő is bőven elégséges. És ezek könnyűek is.

Persze, minél jobban egy félcipő félét választunk, annál több figyelmet kell szentelnünk lábunk elé menetközben.

Az általam is tesztelt Lowa Khumbu II GTX túrabakancs például tökéletes társ itthonra, de "durvulni" is lehet vele akár. Egy nagyobb bakancskörképet itt értek el. 

 

Túraruházat

A kora tavaszi - tavaszi időjárás sokszor megvicceli a gyanútlan, felkészületlen túrázót. Hajnalban még csípős a levegő, és napközben is az árnyékokban hideg, a napon viszont már izzasztóan meleg lehet, de még ezt az idilli állapotot is elronthatja olykor erős szél vagy eső. Éppen ezért a megfelelő ruházat megválasztása annyira kulcsfontosságú, mint a lábbelinké.

Először is, csak olyan ruházatot vegyünk fel, ami nem akadályozza semmilyen mozgásunk! Nincs rosszabb egy szűk, merev nadrágnál, vagy egy kézemelésnél testünkre feszülő kabátnál… Mivel a teljesítménytúrán tempósan kell majd haladnunk - számos nehézséggel szembe nézve (táv, szint, terep) - ne legyen még a ruházatunk is „ellenségünk”.

Az ideális testhő kontrollálás érdekében vegyünk föl vékony aláöltözetet - melegen tartja testünk, de bőrünkről elvezeti a nedvességet. Így mind a hűvösebb szakaszokon, mind az izzasztóbb részeken komfortosan fogjuk érezni magunkat. Felsőtestünkre vegyünk erre egy technikai, gyorsan száradó pólót, mely tovább vezeti kifele a nedvességet, és saját testünk által termelt hőben szintén pillanatok alatt meg tud száradni. Kívülre vegyünk fel egy szél- és eső álló, legjobb esetben lélegző kabátot, valamint túranadrágot.

Utóbbi nem csak a szükséges mozgásszabadságot biztosítja számunkra, de gyorsan szárad. A kabát pedig biztosítja, hogy ne ázzunk el egy gyorsan jött záporban, ne fújjon át minket a szél, és ha napos időt fogunk ki, kis méreténél és súlyánál fogva nem jelent extra terhet a hátizsákunk mélyén, ha le akarjuk vetni. Volt alkalmam tesztelni egy univerzális mormotát a Marmot túranadrág személyében.

Fontos szót ejtenünk a jó zokni választásról is. Amilyen kis jelentéktelennek tűnő ruhadarabról is van szó, olyan nagymértékben válthatja túránk pokollá már pár kilométer után. Soha ne vegyünk fel szakadt, kinyúlt, 100%-os pamut vagy műszálas zoknikat. A jó túrazokni nem vastag, anyagát tekintve gyapjú és szintetikus anyagok egyaránt alkotják, varrásmentes és tökéletesen ráilleszkedik a lábfejünkre. Skandináv trükk, hogy a hosszabb meneteléseknél, a vízhólyag elkerülése végett, két zoknit húznak fel egymásra... Nem is olyan rég hosszasan szagolgattam használat után a Bridgedale túrazoknikat, hogy megállapítsam rátermettségüket.

Olykor teljesítményünk csökkenésért testünk kihűlése felelős. Nem árt tisztában lenni azzal, hogy testhőnk legnagyobb része fejünkön keresztül szökik el. Sokszor fel sem tűnik, de fedetlen fejünk az, ami miatt fázunk. Ezért nem árt egy vékony sapkát magunkkal vinni és a szeles, hűvös időben fejünkre húzni. Csak pár gramm, kis helyen is elfér...

Hátizsák

Minél kisebb, és könnyebb legyen. Hacsak nincs más választási lehetőségünk, ne a 75 literes nagy hátizsákkal induljunk neki. Válasszunk akkorát, amibe a lehető legjobb helykihasználással belefér a kiegészítő ruházatunk (a rajtnál még rajtunk levő kabát, egy váltó zokni esetleg, sapka) , és némi energia utánpótlás, valamint 1-1,5 liternyi folyadék. Sokszor látni, hogy össze-visszacsukló, elernyedt lufiként hátakon lobogó táskákkal indulnak el emberek – de mi ne kövessük el ezt a hibát! Bár a célnak megfelel (a szendvicset és a vizet hátunkon tartja), a harmincadik, ötvenedik vagy épp a hetvenedik kilométerre kínok-kínját élhetjük át miatta, mert nem komfortosak, kényelmetlenül fekszenek fel a hátunkra, nyomják a vállunk.

Nem véletlenül találták ki a túrahátizsákokat.
 

Egyéb felszerelés


A teljesítménytúrák legális doppingfelszerelése a túrabot. Ha jól használjuk, nem csak gyorsabbá teszi lépteink, de rengeteg energiát is megspórol nekünk, ami a hosszabb távok végére nagyon jól jön!

Én a napszemüveget sem szoktam otthon hagyni, és egyáltalán nem a divat miatt. Egy jó sportszemüveg védi szemünk minden körülmény között – UV sugárzástól, portól, széltől, és egyéb külső behatásoktól. Ezek védelme végeredményben pozitívan hathat teljesítményünkre.

Energia-utánpótláskor kellő mennyiségben vigyünk magunkkal szervezetünkbe vihető kalóriákat, ásványi anyagokat. Mert arról se feledkezzünk meg, hogy izzadtságunkkal ez utóbbiak távoznak, és hiányuk teljesítményvesztéshez vezethet. Előbbi pedig mindenki számára egyértelmű – ha eléhezünk, a menetelésnek vége. Mivel a hatékony haladáshoz tartanunk kell a kis súlyt, így a súly-energiaszint legideálisabb kombinációjaként Én energiaszeleteket szoktam magammal vinni. Műzliszelet méretűek, csak 60-120 grammot nyomnak, de hatalmas adag energiát tartalmaznak. A kulacsba pedig izotóniás tabletta kerül, hogy a kellő ásványi anyag utánpótlás is biztosított legyen.

Ezek után már csak a kellő kondícióra és állóképességre van szükségünk, hogy teljesítsük a kiválasztott távot és szintidőt.

Hova menjünk túrázni? Ezen a linken több száz túrát szedtünk össze nektek!

Hirdetés