Bizony a LOWA Khumbu nagyon jó bakancs

Bizony a LOWA Khumbu nagyon jó bakancs

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2013/11/04
A Khumbu kényelme, súlya, kidolgozottsága révén tökéletes választása lehet bárkinek, aki kishazánk és a környező országok középhegységeinek ösvényeire indul, akár több napos túrára is.
Hirdetés

Az idén 90 éves német cég egy újabb bakancsa járt a kezeim között, pontosabban a lábaimon… és újfent nem csalódtam.

A LOWA cég


A LOWA történet 1923-ban kezdődik, Németországban. A Wagner család mind három gyermeke folytatta a családi mesterséget: a cipőkészítést. Hans megalapította 1921-ben a HANWAG márkát (mely szintén mára nagy név lett a cipő iparban), Adolf testvére Hochland néven kezdett munkába (de ez később megszűnt), míg Lorenz (Hans testvéréhez hasonlóan szintén mozaik szót alkotva) létre hozta a LOWA-t.

„A minőség, a kényelem és a funkcionalitás – a legfontosabbak”

filozófiát követve kezd el gyártani lábbeliket, melyek a 20-as évek végén a dupla varrásnak köszönhetően egyre ismertebbek lesznek. 1953-ban Lorenz meghal, majd pár évvel rá lánya, Berti és férje kezdi újra felépíteni a közben fizetésképtelenné vált céget. Az aprólékos munka, apjának filozófiájának követése és a forradalmi technológiák alkalmazása (pld 1970-ben a bakancsok oldalára vulkanizált borítás) fokozatosan meghozza gyümölcsét. 1993-ban az olasz Tecnica-csoport vásárolja fel a márkát, mely többek között a Nordica-t is magába foglalja. 2010-ben már több mint 2millió pár cipőt adnak el… és míg a család más márkáit nem annyira, addig a LOWA-t a tengerentúlon is ismerik, sőt, igen közkedvelt.

Lowa Khumbu II GTX túrabakancs teszt

Lowa Khumbu II GTX túrabakancs teszt
Kép forrása: Paraferee

Élmény


Szerencsésen érkezett meg a Khumbu, mert épp több napra Biharba tartottam, Pádis karsztvidékére, így rögtön „éles” körülmények között nyúzhattam. A dobozból egy könnyű (1350 gramm / pár), az agresszív kinézetet mellőző, barna-ezüst színű bakancs került elő. Elsőre a nyelvéből kiálló fém gomb fogta meg a tekintetem, de erről később szót ejtek.

„Vadonatúj bakancsot sose vigyünk nagyobb túrára, mert fájdalmasan pórul járhatunk!” – hangsúlyozom mindig, de egy tesztre nem mindig van annyi idő, hogy betörje az ember, mielőtt élesbe beveti, így magamnak ellent kell mondjak ilyenkor. Persze léteznek szerencsés párosítások, amikor nincs összetűzés a lábam és a bakancs között bejáratás nélkül sem. A Khumbu is ilyen volt. Rögtön kellemesen rásimult a lábamra, és ez a kölcsönös barátság megmaradt a teszt időszak végig. A bokámat és a sarkamat kellően fogta. A széles lábfejem is elfért benne. A talpának keménysége pedig ideális volt a könnyed, hosszú sétákhoz, de még elégséges merevséget nyújtottak a kisebb sziklás részeken is.

A csapadékos, nyálkás őszi idő kitűnő próbája volt a membrános védelemnek. Nedves avar, pocsolyák és patakok, híg és ragadós sár várt a Khumbura, Én pedig kíméletlenül, kisgyermeki vigyorral arcomon mindenbe belegázoltam…

A tapasztaltak alapján boncoljuk kicsit a bakancsot:

Talajfogás


Egy bakancs rendeltetési területét nagyban meghatározza, annak talp merevsége. Hisz egy sziklás, köves terepen haladva nagyon fontos, hogy a lábbelink talpa ne hajoljon, csavarodjon a terheléstől függően össze-vissza, ilyen helyzetekben akár egy keskeny kis élre is tudnunk kell összpontosítani a terhelést. Ellenben egy laza erdei talajon tett sétánk során semmiféleképp nem vágyunk egy OSB lap hajlékonyságával megáldott lábbeliben legyalogolni még 5-10 km-t sem. A Khumbu talpa nagyon jól megválasztott merevséggel e két véglet között balanszírozik. Ennek köszönhetően komfortos érzetet biztosít séta közben, de ha a szükség úgy hozza, nem túl technikás sziklás részeken sem zavaró a puhasága. Bakancsunkat, és azzal együtt minket, a jó mintázat tartja majd ott, ahova tervezzük épp a lépést. Éppen ezért a Khumbu természetesen a minőségi bakancsoknál elvárható módon Vibram® (a mozaik szó a feltalálójának nevére utal: Vitale Bramani) anyagból készült talpat kapta. Az „Apptrail” névre keresztelt verzió mintázata nem túl sűrű, gyári infók alapján öntisztuló, bár én úgy találtam, hogy inkább csak a talp elülső részén nem marad a fogak közt a trutyi.A teszt során csak a nyálkás, kocsonyássá nedvesedett fatörzseken és gyökereken csúsztam meg vele, máshol mindenhol kitűnően kapaszkodott.

 

Anyagok


óA talp anyagáról már tettem említést, de nézzük meg, mit találunk e felett. A középtalpa PU (azaz Polyurethan) az SPS párnázással és Fluke technológiával (mindkettőnek célja, hogy csökkentse a boka sérülésének lehetőségét, és elősegítse a természetes lépés módot). A felsőrész belseje Gore-Tex membrános textília. Ennek köszönhetjük a bakancs vízállóságát, szellőzését és lábfejünk optimális hőmérsékleten tartását… és bizony a felső kategóriás termék (Gore) jól is működik. Hiába a nyálkás avar rengeteg, mit neki az olykor majd nem szár magasságáig érő jéghideg patakban való átkelések, vagy épp fotózások miatt hosszú percekig a patakban ácsingózás. A külső réteg átnedvesedett ugyan, de a zoknim már nem. Ráadásul a nagyobb túrák végén, izzadásom ellenére sem volt túlságosan nedves a lábfejem (persze ahhoz, hogy a membrános bélés megfelelően működjön, fontos a megfelelő zokni használata is).ó

A lábbeli ápolásakor használjunk megfelelő waxot! Ami miatt megosztja az embereket ez a textil, az az élettartama. Mert bár komfortnövelő, de sajnos kb 4-6 évet bír ki, utána a membrános tulajdonsága elöregszik…

Végül elérkeztünk a külsőhöz, mely 2 mm vastag velúr bőr.

Lowa Khumbu II GTX túrabakancs teszt

Lowa Khumbu II GTX túrabakancs teszt
Kép forrása: Paraferee

Szár és fűzés


Fontos kérdés mindkettő, mivel a magas szár stabilan fogja bokánk, míg a hosszú fűzéssel megfelelően lábunkra szabhatjuk a bakancsot. A Khumbu mindkettővel rendelkezik, sőt még ezeknél is kicsit többel. Az X-lacing névre keresztelt fűzési rendszer, valamint a nyelv szabása már a dobozból kivéve felkeltette a figyelmem. A nyelv közepére rögzített fémgombot megkerülve a szár felső részét fűzve az abból eredő nyomást tudjuk jobban szétoszlatni a lábunk rüsztjén. Plussz nem engedi kilazulni a fűzőket. A nyomáseloszlást tovább segítendő, a nyelv szabását is úgy alakították, hogy a lehető legkényelmesebben érezd magad benne… és működik is!

Csíny és méret


Ahogy az élmény-résznél már írtam, a Khumbu inkább divatos, mint agresszív külsővel rendelkezik. A barna-ezüst színvilága, és az összevarrt anyagok formája könnyed, modern stílust ad neki. Én magam részéről jobban szeretem a teljes egészében bőr bakancsokat (ez a terület, azaz a választott anyagok amúgy is erősen megosztják a bakancsosok táborát), de ez a kombináció, a Khumbu-ra tervezett felhasználási területen tökéletes és elégséges (a bőr bakancsokat inkább nehezebb túrákra, keményebb terepekre indulóknak ajánlanám). Méretezése megfelel az európai normálnak, de tartsuk be vásárlásnál az íratlan szabályt: próbálni, próbálni, próbálni!

Összességében


A Khumbu kényelme, súlya, kidolgozottsága révén tökéletes választása lehet bárkinek, aki kishazánk és a környező országok középhegységeinek ösvényeire indul, akár több napos túrára is. Tudatában a lábbeli talpkeménységéből eredő rugalmassággal, és az ebből eredő lépéseinkre fordítandó több figyelemmel, véleményem szerint könnyed, nyári magashegyi (pld Fogarasi-havasok, Magas-Tátra) túrára is alkalmas. A jelenlegi 49 900 Ft-os akciós ára borsosnak tűnhet, de ne feledjük: egy tényleg jó bakancs számos kellemetlenségtől megszabadít minket (a fájdalmas másnapi lábbeli felvételtől kezdve, a kellemetlen lépésérzetekig, vagy beázásokig)… és bizony a Khumbu nagyon jó bakancs.

Próbáld fel személyesen!
Geotrek.hu

 

 

Lowa Khumbu II GTX túrabakancs teszt
Lowa Khumbu II GTX túrabakancs teszt
Kép forrása: Paraferee

A Lowa Khumbu II GTX túrabakancsot a Geotrek Világjárók boltjától kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Hirdetés