Az univerzális mormota – Marmot Cruz Convertible

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2012/06/26
Külseje vízlepergető bevonatot kapott, amitől a víz egyszerűen nem tud megtapadni a felületén, gömbökbe ugrik össze, majd azok legördülnek. Hosszú percekig szuper jó játék tud lenni a parányi csillogó gömböket ide-oda gurigatni..
Hirdetés

Túranadrág, höhö, haggyá’má’… jó lesz nekem a farmernaci is, az tuti bírja majd, meg nincs nekem pénzem rá! Hányszor hallottam már ezt a mondatot egy-egy túrám előtt. Pedig farmerban túrázni nagyjából olyan, mint búvárruhában ágyba bújni kedvesünkkel, csak mert maximálisan védekeztek... Megoldható a feladat, de azért érzed, hogy lehetne jobb is…

Marmot túrandrág
Marmot túrandrág

Bizony egy jó túrához, legyen szó csak könnyed családi sétáról egy közeli erdőben vagy egy nagyobb hegyi túráról, a túranadrág talán annyira fontos tud lenni, mint egy jó bakancs. De mitől lesz egy nadrág, a túra során komfortos és kényelmes?

Rugalmasság

Nincs annál kellemetlenebb érzés, mint amikor saját ruházatunk korlátaiba ütközünk, és hiába hozza a szükség úgy, hogy két kő között nagyobbat kell lépni, vagy épp egy kidőlt fa alatt kell átmászni… Pedig egy jó túranadrágtól elvárt, hogy szó szerint észrevehetetlenül viselhessük, mozgás szabadságunk cseppet sem korlátozva, vagy akadályozva. 

Ezért a speciálisan túrázáshoz kialakított nadrágok teljes egészükben, vagy típustól függően csak a kritikus részei (ülep, térd, derék, ágyék) rugalmas, elasztikus anyagok felhasználásával készülnek. 

Kopásállóság

Amiért a túrázáshoz szükséges ruházat kérdésében sok ember elsőre a farmerre fókuszál, az annak elhíresült kopásállósága és strapabírása. Mert hát mindenki tudja, hogy a kirándulásaink során olykor igen közeli kontaktusba kerülünk természetanyánkkal, vagy extrémebb szituációkban kúszunk, mászunk… és „hát a farmer bírja, meg azért nem kár, ha koszos lesz”. 

Nem is lenne ezzel baj, csak hát az itt felsorolt 6 túranadrág kritériumból hármat sehogy sem tudunk megfeleltetni, amit a gyártók is jól tudnak, éppen ezért speciális, strapabíró anyagokat kezdtek el alkalmazni. Típustól függően vagy a teljes nadrág, vagy csak a jobban kitett részek (fenék, térd, boka belső) készülnek ilyen kopásálló anyagokból, olykor extra panelekkel is megerősítve a nadrágot. 

Zsebek

Úgy gondolom, akinek egy túra során elég pár zseb a keze ügyében, az vagy mindig otthon hagy dolgokat, vagy egy túratárs cipeli helyette… 

A szokásos zsebeken felül a túranadrágokon extra zsebeket is kialakítanak a gyártók, melyekbe egy-egy zsebkendőt, dugi müzli szeletet, fejlámpát, tájolót vagy épp a térképet tudjuk tárolni a kellő pillanatig…

Széleskörű felhasználhatóság

Egy csípősebb kora reggeli órában kevesen vágyunk a rövidnadrágok nyújtotta lenge szellősségre, viszont mire delelőre jár a nap, már folyik rólunk a víz, és mit nem adnánk egy ollóért, amivel megnyirbálhatnánk az izzasztókamraként lábunk köré tekeredő nadrágszárakat. Vagy a sűrű aljnövényzetben is jobban érezzük magunkat, ha a manapság aktuális kullancs-veszély miatt a nem-kívánatos állatokat nadrágunk boka alá érő száraival messze tartjuk bőrünktől, miután ha leértünk a hegyről, jobban esik a rövidnadrág szárain felkúszó hűsítő szellő…

Az ilyen esetekre hatalmas komfortnövelő tényező tud lenni, ha nadrágunk univerzális, és egy könnyed mozdulattal rövid- vagy hosszúnadrággá alakítható. Itt fontos szempont, hogy az átalakulás lelke, a zipzár a lehető legkevésbé legyen zavaró, ne nyomjon, vagy dörzsöljön. 

Száradékonyság

Természetes velejárója a túráknak, hogy olykor egy-egy zápor, zivatar még a fedél alá érkezésünk előtt eláztat minket, vagy egy patakon csak a kevésbé száraz úton tudunk átgázolni. Ezek után nem a legideálisabb, ha még másnap reggel is a vizet csavargatjuk nadrágunk szárából… hacsak nem a reggeli mosdáshoz szükséges vizet akarjuk így megoldani. 

Manapság a műszálas anyagok fejlődésének hála, a jó túranadrágok gyorsan száradnak, már a saját testünk hő kibocsátástól is! 

Szabás

Mindenki el tudja képzelni, ahogy a kövek és ágas-bogas sűrű aljnövényzet közt megbújó, néhol kicsit sáros ösvényen kényelmesen sétálgatunk a harangszárú nadrágunkban, vagy épp a lovagló nadrágunkban kapaszkodunk felfele a hegy csúcsa felé… ugye nem? 

Ahogy más területen, itt is elengedhetetlen a speciálisan a felhasználáshoz igazított szabás. A nagyobb mozgásfokot biztosító szár és térd kialakítás, a magasabb derék mely jobban védi eme testrészünk, a széles övtartó esetleg térképtartó vagy kulacsakasztó, vagy épp a nadrágszár felsliccelés, mely a bakancsunk fel- és levételét könnyíti meg.

82465-OK_DSC_0192ok_szabas2.jpg
82465-OK_DSC_0192ok_szabas2.jpg

A háttér

Eric Reynolds és Dave Huntley Santa Cruz-i diákok egy gleccser project alaszkai túráján létrehozott klubból 3 év után, 1974 tavaszán született meg a Marmot cég, melyhez alapításkor Tom Boyce is társult. Még az alapítás évének őszén, Tom egy perui hegymászás során találkozott és összebarátkozott Mike Hoover filmrendezővel, aki pár héttel később felhívta, hogy egy 20th Century Fox stúdiós munkához, a The Eiger Sanction filmhez, Clint Eastwooddal, 108 nagyon pufi kabátra lenne szüksége. „Nem gond” – válaszolta Tom – „épp ilyen kabáton dolgozunk.” Nos, a valóságban egyáltalán nem így volt, de egy héttel később már készen állt a Marmot Golden Mantle pufi kabátja, hogy filmes karrierrel elindítsa a céget a siker felé.

Később, 1976-ben Eric volt az egyike azon embereknek, akik Joe Tanner-rel  (WL Gore & Assoc., Inc.) találkozva elsőként nézhette meg az új outdoor szövet koncepciót: a Gore-Texet. Az anyag nagyon megtetszett Ericéknek, így hamarosan széles körben használni kezdték. 

A minőségi és átgondolt tervezésű termékek kezdetektől fogva nagy népszerűségnek örvendtek, így fokozatosan növekedett a cég.

A tesztalany

A nadrág anyaga puha, szuperkönnyű, lélegző és kopásálló szövet, egy Marmot Upcycle termék újrahasznosított poliészterrel. Vagyis tulajdonképpen ez egy műanyag palack új formában… A cég ugyanis mivel minimalizálni próbálja a környezetre gyakorolt hatását, ezért természetes, szerves és újrahasznosított anyagok felhasználásával készíti termékeit. Esetünkben főként az utóbbiról van szó. 

Súlya, vékonysága és lélegző tulajdonságainak köszönhetően túrázás közben egyáltalán nem jut eszedbe, hogy egy „hipós dobozban sétálsz” épp. Félreértés ne essék, egy forró, 30fokos nyári napon ez a nadrág is meleg, viszont nincs belefulladok-érzés. Egyébként pont a könnyű súlya és vékonysága miatt tesszük fel első kézbevételkor a kérdést: ez kopásálló és strapabíró?! Az előítéletünket tegyük félre, mert bizony a műszálas technológiának köszönhetően a nadrág jól viseli a természetanyánkkal közeli találkozásokat. A tesztek során jártam vele sziklás terepen is, ahol bőven akadt súrlódó szituáció, de egyelőre nincs szakadás vagy kidörzsölődésnek nyoma…

Túranadrág
a félig lezipzározás a mennyországgal ér fel…-nagyobb lépéseknél azért hiányzik a rugalmas betét térdnél és ülepnél

Az anyag nem túlzottan rugalmas, és a kritikus helyeken sem kapott extra elasztikus betéteket. Túrázás közben valamennyire érezni ennek hiányát az extrémebb pozíciókban és mozgás-helyzetekben, de összességében a könnyed súlyának (mindösszesen csak 390gramm!) laza felépítésének és szabásának köszönhetően komfortos marad. Szárai térd felett lezipzározhatók, melyek univerzalitását hivatott növelni. A művelet két kezes, egy-egy pici szános zipzárral, melyek mérete ellenére is óvatosnak kell lennünk, nehogy becsípjük a fedőt… ajánlott leválasztás előtt végig körbe felhajtani a zipzártakaró varrást. 

UV sugárzás elleni védelemmel is rendelkezik a Cruz (UPF 50), hisz a ruha festésétől, szövésétől és rosttartalmától függően akár a ruha alatt is károsodhat bőrünk az erős és hosszú napsütés hatására. Az UPF jelölés (Ultraviola Protection Factor) a napvédő krémeken található SPF (Sun Protection Factor) eltérően nem azt az időt méri, mely alatt a bőrünk károsodik, hanem a ruházaton keresztül a bőrig eljutó UV sugárzás mértékét. Esetünkben a Cruz UPF 50 jelölése a sugárzás bőrig eljutó 1/50-ét jelenti, vagyis a tengerparton ebben sétálgatva ne várjuk, hogy lebarnulnak a lábaink… 

Külseje vízlepergető bevonatot kapott, amitől a víz egyszerűen nem tud megtapadni a felületén, gömbökbe ugrik össze, majd azok legördülnek. Hosszú percekig szuper jó játék tud lenni a parányi csillogó gömböket ide-oda gurgatni, de ami még fontosabb, ha elkap minket egy kiadós zuhé, nem ázunk el alsógatyáig. Persze ha hosszú ideig kénytelenek vagyunk esőben menetelni, vagy térdig merülünk egy patakban, nincs menekvés, ilyenkor jön jól a szuper gyors száradási tulajdonsága. 

82465-vizallonadrag.jpg
82465-vizallonadrag.jpg

Kíváncsiságból elővettem a bakancsok merülés-tesztjére használt lavórt, megtöltöttem vízzel és dobtam is bele a mormotát… ami egy jól látható levegő réteget képezett maga körül, így az átázási esélyek nullához konvergáltak. Jöhetett a mindig célratörő fizikai késztetés: gyűrtem a vízben úszkáló anyagot, mint Joli néni az ünneplőt a mángorlón. Ezután türelmesen vártam a 22fokos hőmérsékletű szobában, hogy a 15 cm magasan átnedvesedett szár megszáradjon… szerencsére nem kellett sokat várni, mert 1óra elteltével az anyag már épp hogy enyhén nyirkosnak tapintható. Próbáld ki ugyanezt egy farmerral is…

Hivatalosan gyűrődésmentes az anyaga, mely tulajdonságát tesztelni nem is kellett külön. „Rossz” szokásom, hogy a szobában az erre a célra kinevezett székemre dobálom minden levetett, de még mosásba nem szánt ruháim, így a komfortérzés tesztelések között a Cruz-zal is így tettem. A ledobott, majd újra felvett ruhadaraboknál probléma szokott lenni, hogy a pár napig heverésző textília borzasztóan gyűrött tud lenni. A Cruz ideális ilyen embereknek, mint Én vagyok, csak erős kézi gyűrésekre sikerült jobban látható gyűrődéseket létrehozni…

Nagy piros pont jár a derék rész belsején található komfortnövelő plüssös borításért: ez által nem irritálja vagy dörzsöli semmi a bőrünk. Illetve még komfortnövelő a szárak aljába vart zipzárak, melyek segítségével könnyebben vehetjük fel és le bakancsunkat.

Plüs derék, zipráras szár
Plüs derék, zipráras szár


Ami a zsebeket illeti, darabszámilag több van, mint egy normál nadrágon, mégsem tökéletes a helyzet. Bár a két első derékzseb nagy, még a lapátkezeim is könnyedén elférnek bennük, de a zipzárral zárható farzsebek már annyira kicsik, hogy térképtárolásra nem alkalmasak; egy tájoló vagy müzli szelet könnyedén, de egy tárca vagy fejlámpa nehezen férne bennük. Aztán van még egy oldalzseb a jobb száron, mely szintén zipzáras, de a nadrág univerzalitását nyújtó, pár centivel alatta elhelyezkedő zipzár miatt mérete elég parányi. 

Marmot convertible zsebek
az oldalsó zseb épp elég nagy egy téglafonnak, hátsó zsebekbe egy kisebb fejlámpát bele tudunk zsúfolni

Ítélet

Pár hiányossága ugyan akad, összességében egy nagyon komfortos, univerzális nadrág benyomását keltette a Marmot Cruz Convertible. Magashegyi túrára nem feltétlen ezzel indulnék, de minden másra alkalmas.  Ára (19.900,- Ft) talán drágának tűnhet (tudom, egy farmer olcsóbb…), de egy hosszú távú komfortnövelő beruházás, mely számos éven keresztül, minden túrán bizonyítani fogja döntésünk helyességét, és az első elázással kombinált túra során áldani fogjátok magatok, hogy megvettétek… a farmert meg felejtsük végre el. 

A nadrágot a Mountex Kft-től kaptuk tesztelésre. A tesztelt modellt és további Marmot termékeket megtekinthetitek és megvásárolhatjátok a www.mountex.hu oldalon.

Hirdetés