Életveszélyes túrázni az északi hegyvidékeinken! Hír

Életveszélyes túrázni az északi hegyvidékeinken! Hír

Pintér László
Pintér László
2014/12/02
Több hegyvidéki erdőgazdaság figyelmeztet közleményben, hogy területükön az erdők látogatása életveszélyes és tilos. A súlyos jegesedés miatti figyelmeztetés a Vértestől a Mátráig minden, 400 m felett fekvő erdős területet érint. Nyomatékosan kérünk minden túrázót és természetkedvelőt, hogy vegyék komolyan a figyelmeztetést, és kerüljék a szóban forgó területeket!
Hirdetés

A vasárnap óta szakadatlanul hulló ónos eső káoszt okozott a Budapest környéki hegyvidékeken, majd az Északi-középhegységben is. A helyenként 5-8 cm vastagra hízott jégpáncél súlyát a fák már nem bírják: törik a lombkorona, törnek hatalmas ágak, majd maguk a fák is kidőlnek. Több esetben a vezetékekre dőlő fák miatt a villanyoszlopok is áldozatul esnek, sőt, a Dobogókőre vezető úton vasból készült villanyoszlop is kidőlt.

a Dobogókőre vezető úton vasból készült villanyoszlop is kidőlt.

Normafa-gG-mesi-J-ka-fot-ja.jpg Forrás: Gémesi Jóka
Normafa-gG-mesi-J-ka-fot-ja.jpg Forrás: Gémesi Jóka
Kép forrása: Gémesi Jóka

Fotó: Gémesi Jóka

A Pilisi Parkerdő Zrt. közleménye szerint „nem javult a helyzet kedd reggelre sem, folyamatosan törnek le az ágak, törnek ketté vagy éppen dőlnek ki a fák a magasabban lévő erdőterületen. Továbbra is kritikus a helyzet a Budai-hegységben a Normafa, János-hegy, Hárs-hegy és Hármashatár-hegy térségében, továbbá Dobogókő környékén, Pilisszentkereszt és Pilisszentlélek valamint Pilisszentlászló térségében. Egyes helyeken az alacsonyabban fekvő területeken is jég rakódott a fákra, így például továbbra is veszélyeztetett a Gödöllő és Valkó közötti útszakasz. A balesetveszély miatt a keddi napon is zárva tart a Budakeszi Vadaspark.”

Esetenként minden előzetes jel nélkül dől ki egy fa, vagy roppannak össze az ágak.

Az Ipolyerdő Zrt. a Börzsöny területére adott ki figyelmeztetést:

Életveszélyes a Börzsöny!

Nyomatékosan kérjük, hogy senki se induljon el a Börzsönybe, a kialakult időjárási helyzet miatt!
Ahogyan azt már tegnap is jeleztük, még a tegnapinál is rosszabb helyzet alakult ki a Börzsönyben. Mára azt tapasztaltuk, hogy az utakon és a fákon a jegesedés már 300 m tengerszint feletti magasságban elindul egyes részeken. A magasabb régiók felé haladva extrém vastagságú (helyenként 10 cm fölötti!) jég is felhalmozódik a fák ágain, és az utakon, ami kiszámíthatatlan töréseket, fakidőléseket okoz az erdőállományban. Esetenként minden előzetes jel nélkül dől ki egy fa, vagy roppannak össze az ágak.

Éppen ezért nyomatékosan felhívjuk a figyelmet, hogy senki se induljon a hegység belseje felé a kialakult életveszély miatt!

A hegységben levő kilátók megközelíthetetlenek! A hegység belsejében levő vendégházakban (Wenckheim, Királyháza, Nagyhideghegy, stb.) rekedtek nincsenek veszélyben, ellátásukon, megközelítésükön az erdészeti szakemberek dolgoznak a helyi vállalkozókkal együtt. A Börzsönyön kívül a Naszály magasabb régiói is érintettek!

Csak annyit tehetünk, hogy türelmesen megvárjuk, míg az időjárási helyzet konszolidálódik, addig is kérjük mindenki megértését!”

A Mátrában is kritikus a helyzet, erről az Egererdő Zrt., az Útinform és a Katasztrófavédelem adott tájékoztatást:

„Kritikus helyzet és teljes útzár a Mátrában! A nagy mennyiségű ónos esőnek köszönhetően rengeteg a kidőlt fa az utak mentén és a 24-es főút ezen szakasza lezárásra került.

A Mátrában tapasztalható rendkívüli időjárás miatt kérjük Önöket, körültekintően válasszák meg az útvonalakat, a magasabb térszínekre ne tervezzenek kirándulást.

A 24. számú főút Mátraháza és Parádsasvár között le van zárva, valamint Mátraszentimre – Galyatető – Mátrakeresztes felé sem lehet közlekedni. Még a favágókat sem engedik fel.

A Bükk hegység területén a helyzet hasonló, az utak csúszósak, és ágleszakadások nehezítik a közlekedést. A 2505. számú út Felsőtárkány és Répáshuta között le van zárva. Az Ómassa-Mályinka közötti út szintén zárva, így Bánkútra sem lehet eljutni.

Az EGERERDŐ Zrt. erdészeti útjai szintén nem alkalmasak a közlekedésre, kérjük, semmi esetre se próbálják meg azokon az utakon elkerülni a lezárásokat.

A hétvégére tervezett kirándulások előtt mindenképpen érdeklődjenek erdészeteinknél, a települési önkormányzatoknál!”

A Vértes és a Gerecse is élet- és balesetveszélyes a Vértes Erdő Zrt. tájékoztatása szerint:

A térségünkben december 1-én kezdődő ónos eső miatt kialakult havária helyzetben élet-, és balesetveszélyes a 350 m tengerszint feletti magasságú erdők látogatása a Vértesben és a Gerecsében.

A fák ágaira rakódott jégréteget a kisebb fák nem bírják el, a terhelés azok kidőléséhez vezethet. Az idősebb erdőkben jellemzően a nagyobb ágak leszakadására lehet számítani. Nagy területen érintettek Baj, Csákberény, Csákvár, Csókakő, Gánt, Oroszlány, Pusztavám, Szárliget, Tatabánya, Várgesztes, Vértesboglár, Vértessomló, Vértesszőlős, Vértestolna települések környékének magasan fekvő erdei.

A kialakult helyzetben az erdőterület látogatását társaságunk nem ajánlja, a különösen veszélyes részeken áthaladó hegyi utak, útvonalak lezárásra kerülnek.

Kérjük a természetkedvelőket, hogy a következő napokban körültekintően használják az érintett területen levő turista útvonalakat, hiszen az olvadás megindulásakor az ágakról leváló jégdarabok továbbra is okozhatnak jelentős sérüléseket."

Jelentős enyhülés napokig nem várható, így a helyzet várhatóan a héten továbbra is súlyos marad. A veszély az olvadás kezdetekor sem enyhül azonnal, hiszen a fákról több 10 kg-os jégdarabok potyoghatnak. A rengeteg kidőlt fa és letört gally miatt várhatóan minden érintett turistaúton nagyon nehéz lesz a közlekedés. Ezek járhatóvá tétele heteket vehet igénybe. Túra tervezésekor érdemes tehát előzetesen tájékozódni a helyi viszonyokról.

Réteses Forrás: Gémesi Jóka
Réteses
Kép forrása: Gémesi Jóka

A réteses megadta magát (Fotó: Gémesi Jóka)

Hirdetés