A hátadra simul - Thule Capstone 32

A hátadra simul - Thule Capstone 32

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2017/05/09
A Capstone-család kisebbik tagja, a 32 literes változat járt nálunk.
Hirdetés

Azt hiszem, annyit írtuk már tesztjeink során, hogy mára már mindenki jól tudja: a Thule nagyon oda tette magát az outdoor kiegészítők terén (is). Ötletes, átgondolt és jól kidolgozott táskáik mindig levesznek minket a lábunkról. Járt már nálunk többek között a Capstone-család 50 literes változata, most itt a kistestvére, a 32 literes. 

Első blikkre azt gondolhatnád, hogy és? Ugyan az a modell, csak kicsiben… de tévedés, mert a valóság ennek teljesen ellenkezője, ami logikus is. Hiszen amíg egy nagy űrtartalmú zsák a többnapos túrákhoz van tervezve – az ott felmerülő igényeket figyelembe véve, addig egy ilyen kisebb méretű zsák inkább az egynapos túrákra fog elkísérni, azok minden elvárásával.

 

Komfort

Bár egy nagy hátizsákhoz képest kevesebb cuccot tudunk 32 liternyi térbe pakolni – amitől kisebb lesz az összsúlya, azért nem árt, ha a kisebb hátizsák is elég komfortos, és a napvégén is vidáman bandukolunk vele.

Egyrészt a Capstone 32 feltűnően nagyon széles és lapos kialakítású hátizsák, amitől az egész súlypontja közel kerül a hátunkhoz. Ez azt eredményezi, hogy akárhogy is megpakoljuk, a hátizsák stabilan fekszik, és nem kezd el oldalra mozogni – amivel rontaná az egyensúlyunk és komfortérzetünk. Ezt a bakancsos felhasználás mellett kifejezetten díjazni fogod, ha bringázni indulnál vele!

 

Feltűnően lapos kivitel Forrás: Paraferee - mozgasvilag.hu
Feltűnően lapos kivitel
Kép forrása: Paraferee - mozgasvilag.hu

 

Emellett kényelmünket növeli az állítható magasságú feszített hálós hátrendszere – mely tulajdonsága az egyetlen, melyben hasonlít a nagytestvéréhez. A feszített hátnak köszönhetően hátunk folyamatosan szellőzik, a háló pedig kényelmesen oszlatja el a súlyt. A teszt kezdetekor, a deréktájon levő vastag szivacsozás túl keménynek éreztem, de a használatok során fokozatosan „tört be”, és végül kellemesen a hátamhoz idomult. A magasság állítása pofonegyszerű a MicroAdjust rendszernek köszönhetően: a háló mögött, a hát közepén elhelyezett kék kar megnyomásával könnyedén tudjuk felfele húzni, vagy bentebb tolni a vállpántokat, így növelve vagy csökkentve a hátizsák magasságát. A vállpántoknál praktikus méretezés-jelölést is találunk, hogy még egyszerűbb legyen elsőre beállítani, vagy ha kölcsönadtuk, utána visszaállítani a megfelelő helyzetet!

A Capstone vállpántjai egy ilyen méretű hátizsáktól elvártan normál szélesek (vállon 60 mm) és vékonyak (cirka 7 mm). A bennük levő hab bordásra formázott, aminek talán szellőzési, talán kényelmi funkciója lenne, én nem igazán éreztem ettől kényelmesebbnek vagy szellősebbnek.

A derékpántja hasonló vastagságú és kialakítású, mint a vállpántok. Mindkét oldalt a szélesebb részek nagyjából a csípőnket fedi le, majd keskeny heveder fut a hasunk közepéig.

Természetesen mellkaspántja is van – mely annak ellenére, hogy rendkívül keskeny heveder, ellátja funkcióját – amit függőlegesen is tudunk állítani.

Mindezek nagyon kényelmessé tették a Capstone 32 hátizsákot. Minden részlete közül a széles és lapos kialakítása vitte nálam a prímet, ami a kényelmi szempontokat érinti… Egyszerűen imádtam a túrák során, hogy nem „lifeg” oldalra a hátamon.

 

Pakolhatóság

Oké, kényelmesnek kényelmes a Capstone 32, de mennyire fér bele minden cuccunk, amire egy egynapos túrán szükségünk lehet?

Kezdjük a főrekesszel, melybe az „U”-alakban körbefutó cipzáros nyíláson keresztül pakolhatunk. A laposabb kialakítás miatt a nagy térbe nem tudjuk berakni a kis kocka Lehelt, de a pehely hálózsákom simán belecuppant az aljába, mint az öblösebb kialakításúakba. Fényképezőgép, kaja, a belsejében található egyetlen zsebbe ivószatyor, minden kellék, ami egy- vagy kétnapos túrán előfordulhat, belefért...

 

Kényelmes, mert nem lifeg oldalra Forrás: Paraferee - mozgasvilag.hu
Kényelmes, mert nem lifeg oldalra
Kép forrása: Paraferee - mozgasvilag.hu

 

A törzs hasán egy hatalmas, elasztikus zseb helyezkedik el, mely méretéből eredően benyelt két kabátot is. Nagyon praktikus tároló, melybe a villámgyorsan kézre eső dolgaimat pakoltam útközben. Extra figyelmesség a tervezőktől a rekesz aljába varrt vízáteresztő szivacsbetét, melynek köszönhetően, ha beleesne az eső, alul ki tud folyni.

A táska törzsén, két oldalt egy-egy előrenyilazott elasztikus zseb van, melyekbe akár a nagyobb, 0.75 literes fémkulacsom is belefért. Az előrenyilazott kialakításuk révén pedig menetközben is könnyedén hozzáférünk a tartalmukhoz.

Ami hiányosságát éreztem a hátizsáknak, az a kisebb dolgaink tárolására alkalmas zsebek illetve rekeszek száma. Ezekből ugyanis mindösszesen egyet találunk, a táska tetején. A cipzárral zárható zseb a táska kialakításának köszönhetően a megszokottaktól sokkal szélesebb, így például kényelmesen belefér a térkép, bringázáshoz a hosszabb pumpa, de akár egy rúd szalámi is...

A derékpánt jobb oldalán cipzáras zsebet, balján pedig a Thule által kialakított VersaClick rendszer dokkolóját találjuk. Alapból, a táska vásárlásakor ehhez egy túrabot tartót kapunk, de külön vásárolhatunk még neoprén fényképező- és kulacstartót, valamint vízállótokot is. A túrabot tartó funkciója volt talán az egyetlen az egész táskán, ami nekem valahogy nem jött át. A felrögzített botok csak kalimpáltak az oldalamon, ami zavaró volt… Ráadásul a kompressziós pánt egyik oldalán, valamint alatta a zsák alsó részén van ehhez külön kialakítva hely.

Bár én amennyire csak tehetem, próbálok úgy pakolni a hátizsákjaimba, hogy azokra kívülre semmit ne akasszak, akadnak, akik kifejezetten úgy rendezik cuccaikat, hogy egy derékalj, egy kisebb sátor, vagy egy kulacs kívülre van felakasztva. A Capstone 32 külsején ehhez karabiner akasztó nyílásokat találunk egymás alá varrva. Nagyon szép megoldás!

  

Funkcionalitás

A könnyed sétától, a technikásabb szurdok túráig sok szituációba jött velem a Capstone 32. Imádtam a lapos kialakítását – nem csak a technikásabb részeken volt komfortos, de a kidőlt fák alatt átbújás közben is könnyebbséget jelentett.

A zsebek, rekeszek számát eleinte keveselltem, az apró cuccok rendezéséhez jól jött volna még több, aztán „azzal főztem, amim volt” elven megoldottam az egy-egy zsebbel a tetején és a derékpánton.

A táska tartozéka egy kellően bőre szabott esővédőhuzat is, így nem kell aggódnunk cuccainkért, ha elkap menetközben egy zápor…

Ó és a színe… nekem amúgy is mániám, hogy legyen valami színes rajtam. Szóval ez a téglavörös azonnal belopta magát a szívembe, de a kevésbé bevállalósak választhatják a tengerészkék/sötétkék változatot, illetve a konszolidáltabbak számára ott a fekete kivitel is!

 

DSC_1782_k_Thule-SundayAfternoons_OnFIELD_resize.jpg Forrás: Paraferee - mozgasvilag.hu
DSC_1782_k_Thule-SundayAfternoons_OnFIELD_resize.jpg Forrás: Paraferee - mozgasvilag.hu
Kép forrása: Paraferee - mozgasvilag.hu

  

Thule Capstone 32

Térfogat: 32 liter
Tömeg: 1,56 kg
Befoglaló méret: 25,9 x 33 x 57,9 cm
Anyag: 210D Robic nylon, 420D nylon
Ivószatyor kompatibilitás: igen
Hát kialakítás: feszített hálós
Esővédőhuzat: van
Ajánlott fogyasztói ár: 39.990 Ft
Forgalmazó: Case Trade Kft.


Összességében a kis Capstone 32 is hozta a Thule hátizsákoktól már megszokott minőséget és funkcionalitást. Nagyszerű választás egy- vagy kétnapos túrákra, akár bringán, akár gyalogosan, főleg ha nem szereted, ha a hátizsákod „lifeg” a hátadon.

Hirdetés