2021-ben hamarabb indulhat a medvehagyma-szezon Hír

2021-ben hamarabb indulhat a medvehagyma-szezon Hír

Mecsekerdő.hu
2021/02/05
Akár már február utolsó napjaiban elkezdődhet a medvehagyma idei szezonja.
Hirdetés

A Mecsekerdő szakembereinek előrejelzése szerint az enyhe tél miatt az átlagosnál hetekkel korábban, akár már február utolsó napjaiban elkezdődhet a medvehagyma idei szezonja. A Baranya megyében gazdálkodó társaság területein saját felhasználásra a korábbi évekhez hasonlóan

fejenként napi két kilogramm szedhető a vitamindús növényből, míg a kereskedelmi mennyiségű gyűjtésre az idén új szabályok vonatkoznak.
2021-ben hamarabb indulhat a medvehagyma-szezon-1
Medvehagyma-mező
2021-ben hamarabb indulhat a medvehagyma-szezon-1
Forrás: Mecsekerdő.hu

Medvehagyma lelőhelyek a Mecsekben

Az ország legismertebb medvehagyma-termő termőterülete a Mecsekben található, amit hamarosan ellep a tavasz hírnökeként jegyzett, jellegzetes fokhagyma illatú, vér- és vesetisztító gyógynövény. 

A Mecsekerdő kezelésében lévő területeken - amelyek nem állnak természetvédelmi oltalom alatt -, saját szükségletére bárki szabadon gyűjthet medvehagyma-levelet. Az állami erdőkre vonatkozó szabályozás szerint ennek maximális mennyisége naponta legfeljebb két kilogramm.

Kereskedelmi célú medvehagyma gyűjtés

Amennyiben valaki ennél nagyobb mennyiséget kíván szedni, azt csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti. A kereskedelmi célú gyűjtés esetén a Mecsekerdő által kezelt területekre az engedélyt a társaság erdészeteinél lehet megvásárolni, a 2021-es szezontól kezdve keretében. Az internetes aukció az Intergavel Aukciószervező Kft. közreműködésével zajlik február 8-15-e között, az egyenlő esélyeket garantáló, átlátható rendszer további előnye, hogy érintkezés mentesen, kényelmesen és biztonságosan lehet licitálni.

2021-ben hamarabb indulhat a medvehagyma-szezon-2
Minden évben kíméleti területeket jelölnek ki a medvehagyma számára
2021-ben hamarabb indulhat a medvehagyma-szezon-2
Forrás: Mecsekerdő.hu

A Mecsekerdő számára kiemelten fontos a rábízott erdők természeti értékeinek megőrzése. Ezért minden évben külön egyeztetést folytat a természetvédelmi hatósággal és a Duna-Dráva Nemzeti Park szakembereivel, akikkel közösen kíméleti területeket jelölnek ki a medvehagyma számára. A területek határa évente változik, ezzel is biztosítva a növényállomány regenerálódását, frissülését. Ezeken a helyeken, illetve a fokozottan védett területeken kereskedelmi célú gyűjtésre egyáltalán nincs lehetőség. 

Az érdeklődők tájékozódását és a különböző besorolású területek azonosítását a mecsekerdo.hu honlapon közzétett térkép segíti.

Hirdetés