Snowparkok Európában

Mozgásvilág.hu
Mozgásvilág.hu
2010/11/24
Ha a sima csúszás helyett jobban szeretsz trükközni, filkk-flakkozni, nézz körbe a snowpark adatbázisban!
Hirdetés

Snowpark, Funpark, Snowboardpark... többféle módon nevezik, de végülis mind ugyanazt jelenti: terepakadályokkal (félcső, ugrató, korlát, boxasztal, stb.) megtűzdelt sí/snowboardpálya, ahol a hangsúly a mutatványokon, a technikán van.

Van már kedvenc snowparkod, ahol minden télen gyakorlod a csajozós/pasizós trükkjeidet? Kipróbálnál másikat? Vagy még csak most szeretnéd kipróbálni magad előszőr? Egyáltalán, mi a fontos egy snowparknál?

Bodoki Roland profi snowboardost kérdeztük, mi a sláger, mitől lesz egyáltalán jó egy snowpark, mire érdemes figyelni a választásnál.

 

81176-snowparklevel.jpg
81176-snowparklevel.jpg

 

A jó snowpark ismérve első sorban nem az, hogy milyen különleges elemeket tettek bele, hanem, hogy a különböző tudás-szinttel rendelkezők mind megtalálják a számukra megfelelő elemeket. Így egyazon snowparkon elkezdheted a "rider"-pályafutásodat és ahogy fejlődsz, ügyesedsz, úgy próbálhatod ki az egyre nehezebb elemeket.
Egy ilyen pályán a küszöb méretű ugrató mellett ott van egy nagyobb és egy gigantikus is, illetve a legtöbb akadályból (korlát,boxasztal, kicker-line stb.) találhatsz több nehézségi szintűt.

 

A fentiek mellett persze a snowparkok is törekednek az újításokra, ennek egyik ilyen irányzat a Stash, ami gyakorlatilag arról szól, hogy az egész park természetes, környezetbarát elemekből (kidőlt fából, sziklából) készüljön. A környezetvédelem mellett egy ilyen pályán úgy érezheti magát a Rider, mintha minden egyes elemet maga természetanya helyezte volna oda. Nagyon úgy tűnik, hogy ez az egyik jövőbe mutató irányzat. Stash stílusban készült például az Avoriaz, vagy a Flachauwinkl Absolut snowpark.

 

81176-stash_avoriaz.jpg
81176-stash_avoriaz.jpg

 

A hazai snowparkok (Mátraszentistván és Szilvásvárad) főként a kezdők számára ideálisak, de akad néhány komolyabb elem is.

 

A snowparkokon az oktatás még nem olyan természetes, mint mondjuk a "hagyományos" síoktatás, de ha teljesen kezdő vagy, vagy egyedül már nem tudsz tovább fejlődni, vannak okulási lehetőségek. A külföldi oktatók - már ahol vannak - meglehetősen borsos árat kérnek, ezért érdemes inkább beiratkoznod egy freestyle táborba (Takács Bazsi vezetésével januárban lesz is egy), illetve a Gleccserlesnél magyar oktatók segítenek, ha néhány új trükköt szeretnél elsajátítani.

 

81176-snowboard_oktatas.jpg
81176-snowboard_oktatas.jpg

 

Biztonság - Létezik fenék-, csukló- és gerinc protektor, valamint ugye a bukósisak. Ezek közül minél többet magadra veszel, úgy csökkented az esések káros következményeit, szóval erre érdemes áldozni. Ha mégis megtörténne a baj, csillagászati összegekért "látják el a bajodat", ezért biztosítás erősen javallott. A fentieken túl nagyon fontos, hogy csak olyan trükkökkel és akadályokkal próbálkozz, amiket tudásszinted enged. Inkább gyakorolj többször könnyebb akadályon, mintsem csak egyszer - de fájdalmasan - a nehezebben.

 

81176-snowpark_safe.jpg
81176-snowpark_safe.jpg

 

Végezetül néhány ajánlott snowpark Bodoki Rolandtól:

Hintertuxer Gleccser - Betterpark Hintertux

Mayrhofen - Vans Penken Park

Schladming / Planai

Európai snowpark-adatbázis: Klikk ide!

Nyerj egy menő Burton Snowboardot! MOST!

Hirdetés
Hirdetés