A síbalesetet szenvedők kétharmadának nincs biztosítása

(x) - Támogatott tartalom
2013/01/21
Spórolnak a síelő magyarok. A síelők fele EU-Kártyával sem rendelkezik

Javában tart már a síszezon, így a magyarok közül is egyre többen választják valamelyik környező ország síparadicsomát. Sajnos azonban a folyamatos figyelmeztetések, vagy a több százezres, nem ritkán milliós károkról és az extrém életmentő akciókról szóló hírek ellenére, a magyar síelők még mindig csak alig kétharmada köt , esetleg síbiztosítást. Ennél is meglepőbb, hogy még a kedvezményes külföldi orvosi ellátásra jogosító, ingyenesen elérhető Európai Egészségbiztosítási Kártya is csak minden második síelni induló pénztárcájában lapul ott. Többek között ezek derülnek ki abból a kérdőíves kutatásból, amelyet az egoMedia végzett el a 930 ezer felhasználót tartalmazó adatbázisából kiválasztott, 2094 fős mintán. A felmérésből az is kiderül, hogy nemcsak a biztosításon spórolnak a síelő magyarok: idén a válaszadók kétharmada rövidebb ideig hódol téli szenvedélyének, s emiatt is, 2013-ban az összes megkérdezett síelő harmada 10-50 ezer forinttal költ kevesebbet a téli sporttevékenységre, mint az előző években.

 

Csak a tavalyi szezonban, több mint 10 ezer magyart ért síbaleset, a kárösszegek pedig a 10-20 ezer forinttól a több millió forintig is terjedtek

A 2094 fős mintából 47 megkérdezett válaszolt úgy az egoMedia kérdésére, hogy az elmúlt években szenvedett már balesetet síelés közben. Közülük akkor csupán 19 fő rendelkezett síbiztosítással, közel kétharmaduk tehát saját zsebből fizette ki a jelentős részüknél fölmerülő mentős szállítás, orvosi vizsgálat és gyógyszeres ellátás jellemzően több tízezer forintos költségét. „A síelők sok esetben a buszjegy árának megfelelő napidíj ellenében elérhető síbiztosításon spórolnak, miközben csak a tavalyi szezonban, több mint 10 ezer magyart ért síbaleset, a kárösszegek pedig a 10-20 ezer forinttól a több millió forintig is terjedtek” - hívja fel a figyelmet Marosvölgyi Péter, a kutatást végző egoMedia-t üzemeltető AEGONdirekt.hu vezérigazgatója.

 

Az egoMedia felmérése arra is rámutat, hogy a magyar síelők fele még a legalapvetőbb előkészületeket sem teszi meg arra az esetre, ha balesetet szenvedne. Ők ugyanis a hazánkban is mindenki számára ingyenesen elérhető Európai Egészségbiztosítási Kártyát sem váltják ki, amely biztosítaná számukra, hogy baleset esetén Európa 31 országában az itthoni kötelező egészségbiztosításuk terhére vehessék igénybe a szükséges egészségügyi ellátásokat - ugyanolyan módon, mint az adott ország állampolgárai. „Fontos megjegyezni azonban, hogy amennyiben csak Európai Egészségbiztosítási Kártyával rendelkezünk, abban az esetben meg kell térítenünk az adott ország polgárai számára is díjköteles szolgáltatások árát, így például az orvosi ellátások után fizetendő önrészt, az esetleges hegyi mentés és a helikopteres szállítás díját, ráadásul, ha nem rendelkezünk biztosítással, ezeken túl még például az előre megvásárolt síbérletünk árát is elbukjuk” - mondja az AEGONdirekt.hu vezérigazgatója.

 

A kutatásban résztvevők azt is elárulták, hogy mintegy egynegyed részük bérel sífelszerelést és ruházatot, amelyeknek akár több százezer forintos értékét – például egy balesetben történő megrongálódásuk esetén – ugyancsak a sísport szerelmesének kell kifizetni, amennyiben nem rendelkezik síbiztosítással. A saját sporteszközöket használók számára a 4600 és 13900 forint közötti éves díjért megvásárolható sí- és snowboard felszerelés biztosítást fejlesztettük ki, amely 50 ezer és akár 300 ezer forint közötti fedezetet kínál a ruházat és a lécek lopása, rongálódása vagy baleset során történő károsodása esetén. Az egyéves biztosítás tehát több síszabadság idejére is védelmet nyújt, ráadásul azoknak is, akik esetleg csak belföldön síelnek - teszi hozzá Marosvölgyi Péter az egoMedia felmérése kapcsán.