YES 2020: Porhóra született

YES 2020: Porhóra született

Pintér László
Pintér László
2015/03/12
A YES Snowboards elkészítette az ideális lapot a nyakig érő púder kedvelői számára.
Hirdetés

Az idei ISPO számos izgalmas újdonságot hozott. A snowboardgyártók közül számunkra a legérdekesebb a YES által kifejlesztett „true twin”, konkáv lapja volt.

A YES Snowboards alapítói elhivatott big mountain freeriderek. Ahol pedig DCP, Romain De Marchi, JP Solberg és Tadashi Fuse felel a fejlesztésért, ott el lehet hinni, hogy a végtermék a legextrémebb felhasználók igényeit is kielégíti.

Az ISPO standján maga a lap tervezője, a YES márkaigazgatója, Alex Warburton mutatta be nekünk az új 20/20 lap forradalmi újítását és az ebből következő különleges tulajdonságait. Nálunk nem volt kamera, de az EPIC TV jóvoltából ti is megnézhetitek a rövid prezentációt:


Romain de Marchi és Austen Sweetin egy olyan lapot szeretett volna, mint a korábbi, kifejezetten porhóra készített rövid csúcsmodell, a 420, csak éppen twin tip kialakítással. Alex Warburton megtalálta a megoldást a 3D konkáv orr- és farokrész formájában.

Az ISPO díjazott 20/20 valódi twin deszka, az orr és a farokrész tükörképe egymásnak. Az igazi újítás az, hogy mind az orr, mind pedig a farok konkáv formájú. Ez siklás közben azt eredményezi, hogy a deszka az elejénél beszívja a levegőt a homorú talp alá, amely a megnövekvő nyomás miatt kiemeli az elejét a hóból. A talp közepén futó rocker felgyorsítja a farok felé távozó, talp alatt összepréselt havat, ami a farokrészre viszont leszorító hatással van. A két hatás együttesen azt eredményezi, hogy a deszka szinte úszik a havon. A legzseniálisabb viszont az, hogy mivel a deszka mindkét vége egyforma, ez a hatás normál és switch irányú csúszás közben is érvényesül.

Mivel nem a rider súlypontja és testsúly-áthelyezése emeli ki a deszkát a hóból, hanem maga a konkáv dizájn, a rider sokkal előrébb állhat a deszkán, a kötéseket nem kell asszimmetrikusan elhelyezni. Ezzel a lappal akkor sem jössz zavarba, ha inkább parkban használnád, ugyanis slopestyle elemeken is kiválóan muzsikál.

Nézd meg közelebbről a galériában!

YES 2020 Powderhull Forrás: Mozgásvilág - Pintér László
YES 2020 Powderhull
Kép forrása: Mozgásvilág - Pintér László

A deszka kétféle méretben (146 és 150 cm) szeptembertől lesz kapható. Addig is nézzétek meg a YES történetét feldolgozó kisfilmet, lélegzetelállító freeride felvételekkel!


 



Hirdetés