Sway – a freeride léc, amivel túrázhatsz

Sway – a freeride léc, amivel túrázhatsz

Pintér László
Pintér László
2015/03/20
Egy sítúrázó számára a felmenetkor minden gramm számít, ugyanakkor a szűzhavas lesikláshoz stabil, jó tartású lécre van szükség. A freeride lécek viszont éppen emiatt nehezebbek. Létezik vajon az ellentmondásos elvárásoknak megfelelő sítalp? A válasz egyértelmű igen: A Sway egyedi, kézi készítésű lécei tökéletes kompromisszumot kínálnak.
Hirdetés

Amikor az ember sílécvásárlásra adja a fejét, rengeteg szempontot vesz figyelembe. Igyekszik megtalálni a számára legmegfelelőbb darabot, hiszen a jó minőségért nem kevés pénzt kell kifizetni. Többnyire azonban valahol mégis kompromisszumot kell kötnünk, hiszen előre gyártott késztermékekből kell kiválasztanunk a számunkra legmegfelelőbbnek tűnőt. Ki ne szeretné azonban, ha a léc a saját méreteire, a saját tudására és a saját elképzelései alapján, személyre szabottan készülne el? A Sway pontosan ezt a lehetőséget kínálja.

Az alapítók Forrás: Sway
Az alapítók
Kép forrása: Sway

A Sway-t két müncheni srác, Hans Beyer és Michael Reifinger alapította 2011-ben. Miután nem találtak az igényeiknek megfelelő sílécet, úgy döntöttek, csinálnak maguknak.

Hans Beyer 2006-ban kezdett saját használatra léceket készíteni. Úgy gondolta, hogy a mélyhó sízéshez olyan formájú lécre van szükség, amivel szörfözni lehet a havon. Könnyű lécet akart, de anélkül, hogy az a rugalmasságából, a teljesítményből és a tartósságából veszítsen. Amikor barátjának, Michael Reifingernek is készített egy párat, tudták, eljött az idő, hogy mások számára is elérhetővé tegyék tudásukat. Idén először állítottak ki az ISPO-n, ahol az „újdonságok” kategóriában díjat nyertek. Ahogy ők mondják, motivációjuk a széles mosoly a vevő arcán.

A léceket megrendelésre, a vevő igényei alapján, egyedi dizájnnal készítik. Az elkészülési idő a megrendeléstől számított 3 hét. Az egyedi gyártás miatt a léc nem olcsó, de nem is luxus. Úgy akarták meghatározni az árat, hogy aki szeretné, az meg tudja venni. Egy pár sítalp ára kötés nélkül 1200-1800 EUR között mozog. Nem meglepő, hogy főleg osztrák és német területről vannak megrendeléseik.

Sway akcióban Forrás: Sway
Sway akcióban
Kép forrása: Sway

A vevők egy online kérdőív kitöltésével, telefonon vagy személyes felkeresés útján adhatják le rendelésüket. Elmondják, hogyan síelnek, a Sway pedig nulláról megtervezi nekik a lécet. A síző magassága, súlya, sítudása, a felhasználás módja (pálya, freeride, sítúra) mind kulcsfontosságú információk a megfelelő léc elkészítéséhez. Csak csúcsminőségű fával dolgoznak, ami nagy teherbírású, mégis könnyű. Matematikai és kémiai egyetemi tanulmányaiknak kitűnő hasznát veszik a tervezéskor és az alapanyagok összeragasztásakor.

A Sway léceknek tömörfa magjuk van. A legnagyobb terhelésnek kitett részeken, pl. a kötésnél kőrisfát használnak, míg a kisebb igénybevételnek kitett részeken császárfa (Paulownia) alkalmazásával érnek el súlycsökkenést. A könnyítés érdekében a nagy gyártókkal szemben semmilyen habot nem használnak. A famagot egy szénszálas szövetből, lenből és kevlárból álló laminátummal vonják be. A tökéletes ragasztás elérése érdekében a laminálásra sokkal hosszabb időt szánnak, mint a sorozatgyártók. A szénszálas szövet háromszor olyan erős, mint a tömeggyártásban használt üvegszál (a kínálatukban azonban szerepel üvegszálas léc is). Ez a technológia könnyű súly mellett biztosítja a haladó sízők által elvárt minőségi tulajdonságokat: stabilitást, megfelelő csillapítást és hosszú élettartamot.

Lécszerkezet Forrás: Sway
Lécszerkezet
Kép forrása: Sway

Az alábbi adatok jól mutatják, hogy a könnyű súllyal kapcsolatban mennyire nem a levegőbe beszélnek: az „Unleashed“ túraléc 167 cm-es hosszához és 95 mm-es középső szélességhez 1200 gramm súly társul, míg a freeride-ra tervezett „Dr. Gonzo“ 187 cm-es hossz és 115 mm-es szélesség mellett lécenként 1800 grammot nyom. Ez pontosan annyi, mint a túrasí-freeride öszvérek között jelenleg az egyik etalonnak számító, ugyanekkora méretekkel bíró Black Diamond Carbon Megawatt súlya.

A Sway teljesen egyedi, félegyedi (már bevált sablonformákra egyedi befejezéssel) és kis szériás gyártást is vállal. Utóbbi főleg egyesületeknek vagy cégeknek lehet érdekes, akár saját arculati megjelenéssel.

Ha szeretnéd meglepni magad egy saját párral, a következő karácsonyig van még idő. Addig is nézd meg a többi képet a galériában!

A fa erezetét mutató gyönyörű dizájn Forrás: Mozgásvilág - Pintér László
A fa erezetét mutató gyönyörű dizájn
Kép forrása: Mozgásvilág - Pintér László


Hirdetés