Helly Hansen – stílusosan extrém Hír

Helly Hansen – stílusosan extrém Hír

Pintér László
Pintér László
2015/03/02
A norvég szabadtéri sportfelszerelés-gyártó a müncheni ISPO-n írta alá két éves szponzori szerződését a Francia Síiskolával, ahol a márka legismertebb nagykövetével, az extrém síző Aurelien Ducroz-val is beszélgettünk.
Hirdetés

Az 1877-ben alapított Helly Hansen mindig is az egyik legstílusosabb márkának számított, emellett azonban kiemelt figyelmet fordítottak a technikai megoldásokra és az időjárás viszontagságaitól valóban védő anyagok fejlesztésére is. Igyekeznek minden termékcsoportban ismert „nagyköveteket” megnyerni a márka népszerűsítésére. Világszerte 60 síterep, köztük az Aspen Snowmass használja a skandináv ruházatot, de többek között az amerikai alpesi síválogatott számára is ők biztosítják az aláöltözetet.

A Helly Hansen standján tett látogatásunk alkalmával Erik Burbank marketingért felelős alelnök elmesélte, hogy az utóbbi években kiemelt figyelmet szentelnek a freeride termékeiknek. A fejlesztésben és a népszerűsítésben olyan profi sportolók a partnereik, mint Jackie Paaso, Reine Barkered és Aurelien Ducroz. Mindannyian nyertek már versenyt az extrém sízők és snowboardosok világbajnoki sorozatában, a Freeride World Touron. Reine és Aurelien a sorozatot is megnyerte, és mindketten kétszer diadalmaskodtak a Verbier Xtreme-en. A márka legújabb freeride imázsfilmjét nem más, mint a sífilmek rendezőlegendája, Warren Miller forgatta.

Idén egy újabb, nagyon komoly partnerrel sikerült megállapodniuk: a Francia Síiskola (ESF, Ecole du Ski Français) a következő két síszezonra (2015/16 és 2016/17) kötelezte el magát a Helly Hansen mellett. Az erről szóló szerződést rendhagyó módon Európa legnagyobb sportkiállításán, a müncheni ISPO-n tartott sajtótájékoztatójukon írták alá, és a kollekciót is itt láthatta a nagyközönség először.

A Francia Síískola a világ legnagyobb síoktató szervezete. 17000 oktatójuk évente 2,4 millió tanulónak segít elsajátítani a havon siklás fortélyait. Az instruktorok évente 750 órát töltenek a pályákon, amihez kellően strapabíró ruházatra van szükségük. Egy ekkora szervezet számára fontos a megjelenés, az egyenruhát kétévente változtatják. A dizájn egyetlen állandó eleme kötelező piros szín megjelenése.

A sajtótájékoztatón készített fotóink (a galériáért kattints a képre!):

Aurelien Ducroz freerider, Peter Sjölander (HH elnök) és Erik Burbank (HH alelnök) Forrás: Mozgásvilág - Pintér László
Aurelien Ducroz freerider, Peter Sjölander (HH elnök) és Erik Burbank (HH alelnök)
Kép forrása: Mozgásvilág - Pintér László

A sajtótájékoztatón jelen volt a Helly Hansen egyik legismertebb nagykövete, az extrém síző és vitorlázó Aurelien Ducroz. A Chamonix-ban élő francia síző kétszer nyerte meg a Freeride World Tourt és a Verbier Xtreme-et, majd néhány évvel ezelőtt belekóstolt a tengeri szólóvitorlázásba is. A Helly Hansen tökéletes partner számára, hiszen éppen erre a két sportra koncentrálnak. Aureliennel a sajtótájékoztató után beszélgettünk.

Pintér László: A magyar közönség az Eurosport freeride közvetítéseiből ismer téged, de nemrégiben elkezdtél vitorlázni is. Hogyan haladsz vele?

Aurelien Ducroz: Jól! Ez egy teljesen más sport. A legnehezebb megfelelő anyagi forrást előteremteni egy hajó megvásárlásához. Négy évvel ezelőtt kezdtem el a vitorlázást. Az eredeti célom az Atlanti-óceán átszelése volt, szólóban, külső segítség nélkül. Nem terveztem további vitorlás karriert. De az a verseny végül jól sikerült, nagyon megtetszett, és úgy éreztem, folytatnom kell. Most az az álmom, hogy elindulhassak a Vendée Globe szóló földkerülő versenyen. Persze még sokat kell tanulnom és kellenek hozzá megfelelő partnerek. Nem lesz könnyű, de biztos vagyok benne, hogy sikerülni fog. Az elmúlt három évben három különböző versenyen szeltem át az Atlanti-óceánt.

PL: Volt közöttük szóló is?

AD: Igen, az első. Másodszorra ketten vágtunk neki, harmadszorra pedig háromfős legénységgel. Úgyhogy most ebben az irányban szeretném folytatni, a végső cél pedig szólóban megkerülni a Földet. A következő Vendée Globe 2016-ban lesz, ami talán túl közeli. Hajót kellene szereznem, nagyjából májusig kell jelentkezni, szóval inkább a 2020-at látom reálisnak. De nem akarok kapkodni, még rengeteget kell tanulnom, egyáltalán nem bánom, ha további négy évet kell várnom az indulásra. Így jobban fel tudok készülni.

PL: Hallottál arról, hogy van egy híres magyar vitorlázó, aki szintén többször indult a Vendée Globe-on? Volt ötödik is.

AD: Igen, persze, Fa Nándor. Személyesen nem találkoztunk, de tudom, hogy most is a Barcelona World Race-en hajózik. Hihetetlen ember, saját maga építi a hajóját és azzal versenyez.

PL: Neked ki lesz a partnered a hajóépítésben?

AD: Egyelőre nem tudom, még keresem a partnereket. Természetesen a Helly Hansen része a vállalkozásnak, de egy vitorlás projekt túl nagy, mindenképpen kell valaki más is. Nem hiszem, hogy saját hajót fogok építtetni, valószínűbb, hogy egy régebbi hajót veszek majd meg. Mindez időbe telik, de az egész folyamatot nagyon élvezem, mert rengeteget tanulok.

PL: Mi a helyzet a freeride-dal? Fogsz még versenyezni a Freeride World Touron, vagy csak néha, szabadkártyával indulsz versenyeken?

AD: Ahogy mondod, csak alkalmanként fogok elindulni, szabadkártyával. Abban a kényelmes helyzetben vagyok, hogy választhatok, melyik versenyen szeretnék elindulni. A Verbier Xtreme-en, a Freeride World Tour döntőjén ott leszek.

PL: Chamonix-ban is indultál, nem?

AD: Igen, mivel ott lakom, felkértek, hogy versenyezzek. De legjobban Verbier-t várom, mert onnan nagyon szép emlékeim vannak, és szeretem azt a falat. Emellett sokat filmezem mostanság. Van egy websorozatom, a Cham Lines, amelyben kéthetente jelentkezünk újabb epizódokkal. Továbbá dolgozom egy 3D-filmes projekten is, de erről még nem árulhatok el részleteket. Te vagy az első, akinek ennyit is elárultam :)

PL: Köszönöm a bennfentes információt :) Xavier De Le Rue-vel nem tervezel közös projektet mostanában?

AD: Egyelőre nem. Többször nekifutottunk az elmúlt időszakban, de nem könnyű összehangolni a szponzori elvárásokat. Verbier-ben viszont mindketten ott leszünk.

PL: Melyik sportolói eredményedre vagy legbüszkébb?

AD: Nem könnyű kérdés. Természetesen a két világbajnoki cím a Freeride World Touron nagy dolog, hiszen mindig is célom volt, hogy világbajnok legyek. Amikor először sikerült, azzal egy álmom teljesült, de sosem gondoltam volna, hogy kétszer is lehetséges. Emellett nagyon büszke vagyok arra is, amit a vitorlázásban elértem. 2010-ben tanultam meg vitorlázni, és azóta három Atlanti-óceán-átszelő versenyt teljesítettem. Nagyon izgatottan várom a vitorlás folytatást. Nagyon boldog vagyok és szerencsésnek tartom magam, hogy ezt az életet élhetem, és követhetem az álmaimat.

PL: Melyik hegyen síelsz legszívesebben?

AD: Chamonix-t imádom. Persze, ott is születtem, de ha összehasonlítod a változatosságát és a hóviszonyokat más terepekkel, akkor tényleg igaz rá, hogy a freeride Mekkája. Ezért is hagytam abba a versenyzést, mert az elmúlt tíz évben folyton úton voltam a világ különböző pontjain, és most már végre szerettem volna szórakozásból, magamnak síelni.

A hivatalos interjú után még volt alkalmunk egy hosszabb, kötetlen beszélgetésre. Aurelien elárulta, hogy ősszel a korábbi alpesi síző, azóta raliversenyző Luc Alphand-nal és a szintén raliversenyző Stephane Peterhansellel Nepálba mennek. Két társa motorral indul Pakisztánból. Céljuk, hogy megmásszák a 8201 m magas Cho Oyut, majd lesíeljenek róla.

Érdemes egyébként követni a Helly Hansen híreit, ugyanis egészen érdekes akciókat találtak ki a következő szezonra. Fejlesztettek egy okostelefonos applikációt (First Tracks), amely korábban felébreszt, ha éjjel friss hó esik. Ami viszont ennél is izgalmasabb, lesz benne egy geocaching alapú funkció, mellyel a partner síterepeken elrejtett síkabátokat lehet megkeresni, és aki elsőként megtalálja, az haza is viheti. Emellett már idéntől elindítják a „Ski Free” kampányt, melynek keretében Instagram videókban oszthatjuk meg a pályán belüli vagy éppen freeride élményeinket. A legjobb felvételekből egy sífilm készül, és akiknek a felvételét beválogatják, azok ajándékot kapnak. Az ajándék lehet Helly Hansen termék, közös síelés lehetősége a szponzorált nagykövetekkel (milyen lehet már Aurelien Ducroz-val közösen síelni?!), vagy síleckék a Francia Síiskola szervezésében.

Összeállítottunk nektek egy fotógalériát a legszebb freeride ruhadarabokkal és némi technikai leírással. Ne hagyjátok ki!

Az új freeride kollekció a hó norvég istene után az ULLR nevet kapta Forrás: Mozgásvilág - Pintér László
Az új freeride kollekció a hó norvég istene után az ULLR nevet kapta
Kép forrása: Mozgásvilág - Pintér László


Hirdetés