Téli védőitalok

Téli védőitalok

Gulyás Sára
2013/11/25
Némi alkohol-tartalom nem árt.
Hirdetés

Különböző téli sportok űzése közben különösen fontos, hogy vigyázzunk az egészségünkre, elkerüljük a megfázást vagy egyéb megbetegedéseket, ehhez a legjobb módszer, ha megfelelő időközönként meglátogatunk egy-egy hüttét vagy menedékházat, ahol leguríthatunk egy vagy több finom védőitalt.

Természetesen fontos, hogy a választott italnak legyen némi alkoholtartalma is, hiszen tudjuk, hogy az alkohol fertőtlenít és kíméletlenül kiirtja a bacilusokat. Igaz, valószínűleg erre senkit sem kell külön figyelmeztetni, mert szerintem nem találnánk egyetlen embert sem a sípályán, aki legalább egyszer ne térne be szívesen egy étterembe napközben. A fárasztó sporttevékenység kipihenésére vagy cudar hideg időben a végtagok felmelegítésére igazán megfelelőek a hívogató, különböző finomságokat kínáló hütték.

A következőkben a legnépszerűbb téli védőitalokat veszem sorba, amelyek mindegyike alkalmas lehet a fáradt, didergő síelők felmelegítésére.

Bombardino

Ha érvelni kéne az olasz síterepek mellett, akkor elég erős ütőkártya lenne a forrón, tejszínhabbal felszolgált Bombardino (még akkor is, ha Ausztriában is fellelhető, Schneeflocke fedőnév alatt). Leegyszerűsítve a Bombardino egy forrón fogyasztandó tojáslikőr, hagyományosan viszont egy rész tojáslikőr mellé egy rész brandyt kevernek. Még hagyományosabban, az olasz legenda szerint egy "se nem kávé, se nem tea ital, kicsi alkohollal", vagyis tej, whiskey és zabaglione (borhab) felmelegítve. Manapság a tojáslikőrt is szokták helyettesíteni egy hasonló ízvilágú holland italból, az Advocaatból, de különböző változatai is fellelhetők, mint például a brandy helyett rummal, whiskey-vel és kávéval kombinált, esetleg energiaitallal megspékelt formában.

Fenyőpálinka

Röviditalok közül kiemelkedő osztrák különlegesség a Zirbenschnaps, a fenyőpálinka, amelyre igen büszkék a helyiek. Az 1500 méter környékén élő fenyők tobozából készített ital, kiválóan alkalmas a megfázásos tünetek enyhítésére. Kissé bizarrnak tűnhet első olvasatra, akik már kóstolták azok szerint az ízét azzal lehet a legjobban leírni, hogy olyan, mint egy fenyőágat nyalogatni. Egyszer mindenképpen érdemes megkóstolni magában vagy a síhüttékben kapható Red Bullal kiegészített változatát.

Fliegender Hirsch

A következő ital ugyan nem forró, de biztosan állíthatom, hogy már egytől is gyorsan átmelegszik az ember, ez pedig a Fliegender Hirsch vagy Flying Hirsch. Az alap ötlet eredetileg az volt, hogy egy korsó sörbe dobtak egy rövides pohárban egy Jägermeistert, ekkor még Jägerbomb vagyis Jägerbomba néven futott. Napjainkban azonban már sokkal népszerűbb a Jägermeister – Red Bull kombináció, nevét is innen, illetve a Red Bull szlogenjéből - Red Bull szárnyakat ad - és a Jägermeister címkéjén található szarvasról kapta, így lett Fliegender Hirsch, magyarul repülő szarvas. Különleges íz kombinációt ad a tutifruttira emlékeztető energiaital és az 56 gyógynövénnyel telezsúfolt gyomorkeserű keveréke. Fogyasztása tuti módszer a hangulat feldobására vagy a fáradság elűzésére.

Forralt bor

A legnagyobb klasszikus, amit mindenki ismer és bárhol kapható, a Glühwein, a forralt bor. Általában vörösborból készítik, hüttében még csak ilyet ittam, de főleg Olaszországban kínálhatják fehérborból is, az ízesítéshez a következő fűszereket használják fel: fahéj, szegfűszeg, citromhéj és csillagánizs. A bort a fűszerekkel 80°C fokra hevítik, majd mindenki saját szájíze szerint édesítheti az italát. Egyszerű, nem prémium márkás borból készítik, az íze régiónként eltérő lehet. Az olaszoknál ittam olyat, amibe egy kis cikk narancskarikát is tettek, ami nagyon jól feldobta az ízvilágát. A bor alkohol tartalma, amelyből készítik általában 7% körül van, ezért nyugodtan belefér egy-két (nagyon szomjas síelőknek esetleg három) bögre ebéd után. Főleg a tradicionális ízek kedvelőinek ajánlom. Azoknak, akik többre vágynak, mint egy egyszerű tea, de nem kedvelik az igazán ütős piákat a hegytetőn.

Füge vodkával

Kedvelt snaps a hüttékben a nem túlzottan bonyolult receptű Vodka mit Feige, vagyis a vodka fügével. Ez esetben legalább az illúzió meg van, hogy nem csak iszunk, eszünk is. Persze ez tényleg csak illúzió, de tagadhatatlan, hogy a füge különösen finom lesz az alkoholtól, amellyel szépen megszívja magát. Ha többet is készülünk elfogyasztani gyors egymásutánban, nem árt, ha tényleg eszünk is valami finom helyi specialitást hozzá.

Gummibärli

A „csajosabb” piák közül a kevésbé borzalmasak közé sorolnám a Gummibärlit, amiben piros vodka keveredik energia itallal, ez inkább csak a színe miatt népszerűbb a női vendégek körében.

Jagatee

A népszerű italok közé tartozik a Jagertee (Jagatee, Jägertee), ami nem más, mint tea egy kis rummal megbolondítva. Ez egy tipikus osztrák specialitás, fekete teához adnak saját készítésű rumot. 2010 óta kizárólag Ausztriában előállított rummal dúsított tea adható ezen a néven, egyéb esetben általában Hüttentee megnevezéssel találhatjuk meg. Körülbelül 12-15 % az alkoholtartalma, úgy hogy csak mértékkel teázgassunk, ha a hóekés ereszkedésnél valamivel elegánsabb módon szeretnénk lejutni a hegy aljába.

Puncs

A Punsch (puncs) eredetileg Indiából származik, és már a 17. század óta fogyasztják Európában is, a tradicionális összetevői: a rizspálinka (Arrak), cukor, tea vagy víz citrommal és különböző fűszerek. A tökéletes ízről a narancshéj, fahéj, csillagánizs, szegfűszeg és szegfűbors keveréke gondoskodik. Ma gyakrabban rummal vagy borral készítik, fontos, hogy az összetevőket nem szabad főzni, csak felhevíteni, hogy megmaradjanak az aromák. Ez igen kedvelt ital a téli hidegben.

Rumos kakaó

A rumot teán kívül még kakaóba is előszeretettel öntik bele, Schokorum vagy Heisse Schokolade mit Rum néven lesz rajta az itallapon. Ha valaki gyermekkorának kedvenc ízét szeretné felnőtt összetevővel gazdagítva élvezni, akkor tökéletes választás! Gyengébb gyomrú melegedni vágyók inkább kerüljék, a tej-alkohol párosítás nem való bárkinek…

Az egészen biztos, hogy a hütték hatalmas kínálatából mindenki talál a maga számára megfelelő ízű és alkoholtartalmú védőitalt, szomjas senki nem marad a hegytetőn. Természetesen az alkoholfogyasztás csak módjával ajánlott, főleg, ha még szeretnénk csúszni a nap folyamán, de néhány pohárka nem árthat meg, sőt esetenként még a síelési technikán is javíthat!

Személyes tapasztalatként még egy jó tanáccsal tudok szolgálni: igazán hasznos lehet, ha nem hagyjuk otthon a whiskyvel, esetleg jobbfajta pálinkával vagy Unicummal megtöltött laposüvegünket és reggel az első kör előtt finoman meghúzzuk. Ez segít a bemelegítésben, amit ugye sosem szabad félvállról venni!

Hirdetés