Szombattól lehet síelni Magyarországon Hír

www.sitv.hu
2009/12/18
A hóágyúknak köszönhetően az ország nagyobb síterepein kezdődik a szezon.
Hirdetés
Természetes hó nem esett túl sok, viszont a hóágyúval rendelkező magyar síterepeken szombattól lehet síelni. 
A mátraszentistváni Síparkban , az eplényi Norcida Skiarénában , a Kékestetőn , Visegrádon és a szilvásváradi sípályán is elindulnak a felvonók szombat reggel.
 
Talán a legtöbb magyar síelő és snowboardos Eplényre figyel majd, ahol a nyitónapon átadják az ország első négyüléses sífelvonóját . A Szent Sólyom névre keresztelt liftet 19-én reggel 9-kor adják át ünnepélyes keretek között. Eplényben az átlagos hóvastagság az 1-es pályán már 40 centiméter., így kitűnő állapotban kezdődhet rajta a szezon.
 
A magyar síterepek közül a mátraszentistváni Síparkban indították el idén először a hóágyúkat, így természetesen ott is elkezdődhet a szezon szombaton. Egyelőre a felső szakasz behavazására koncentrálnak, a jövő héten ugyanis komolyabb felmelegedés jöhet, így a legfontosabb, hogy a felső részen olyan hóalapot hozzanak létre, amelyik akár az esőt is kibírja a Karácsony utáni enyhe időszakban.
 
A Sípark előszezoni árakkal nyit, és szombaton 17:30 és 21:00 között esti sízésre is lesz lehetőség.
Elindul a sífelvonó Szilvásvárad on is. A helyszínről kapott információink szerint Szilvásváradon hétfő óta folyamatosan hóágyúzzák a pályát, és néhány centi természetes hó is esett. 
Kékestetőn is folyamatosan mennek a hóágyúk , ennek köszönhetően szombaton a déli pálya felső szakaszát megnyitják az ország legmagasabban fekvő síterepén. Visegrádon szintén szombaton indulnak a felvonók, itt 4 centi természetes hó esett, a pályákat pedig 5-20 centi mesterséges hó borítja.
Bánkúton 5-8 centiméter hó esett , de ez egyelőre kevésnek tűnik a nyitáshoz, itt ugyanis nincsenek hóágyúk. Ugyanígy, egyelőre Dobogókőn és a Nagy-Hideg-hegyen is kevés a hó egyelőre a pályákon.
 
A felnőttek idén a nagyobb magyar síközpontokban körülbelül 5000 forintért síelhetnek, a gyerekjegy 3500-4000 forintba kerül.
Hirdetés