Sícipő update Sidas talpbetéttel

Sícipő update Sidas talpbetéttel

Baumann Viola
Baumann Viola
2015/02/03
Lábformából számtalan van, a cipőket viszont konfekcióméretek alapján árulják
Hirdetés

Aki legalább húsz évvel ezelőtt kezdte a síelést, az biztosan megbecsüli a jó síbakancsot. Akkoriban a sícipők átáztak, a bélést mindig órákig kellett szárítgatni. És nem volt olyan cipő, ami ne nyomott volna. Hiába volt az egyikünknek széles, lapos lábfeje, a másikunknak magas rüsztje, vagy csak teljesen normálisan hosszú lábujjai, minden síbakancs törte valahol a lábat. Senki nem csodálkozott a reggeli látványos szenvedésen, amikor megpróbáltuk visszapréselni sebes lábunkat a merev, szoros sícipőkbe. Nap végére pedig mindenkinek kék foltok voltak a sípcsontján, amit a cipő nyelve, vagy még inkább a szorítás okozott. Vagy ti nem így emlékeztek?

Ezek után meglepő volt, hogy az első modern (Nordica) bakancsom sehol nem nyomott. Oké, hát sokba is került, de az még nem garancia a kényelemre. És mára már sokat veszített a formájából, sokkal jobban meg is kell húznom a csatokat, hogy tartson, de nem mertem lecserélni, mert ez az első bakancsom, ami kényelmes, és nem volt bizalmam egy újhoz. Most először, egy talpbetétekről folytatott beszélgetés kapcsán gondolkodtam el azon, hogy ideje nyugdíjaznom, mert ha az új cipő nem lenne tökéletes, azon is lehet segíteni.

 

lábformából számtalan van, a cipőket viszont konfekcióméretek alapján árulják

 

Barbár módszer, de átmenetileg működik...
Persze, ha valaki új bakit vesz, és az nyom, akkor ma már van egy instant módszer: szépen (és összesen kb. 20 perc alatt) átformálják a műanyagot, jellemzően kicsit kijjebb nyomják. Ha az ember ott találja magát egy francia pályarendszer aljában, és már annyira fáj a bokája a nyomástól, hogy fel se akar menni, akkor ez nem egy rossz megoldás. Besétál a síkölcsönzőbe, és 20 perc múlva folytathatja a csúszkálást. Ettől a cipő csak minimálisan lesz gyengébb, viszont nem lesz precízebb. Az orrban levő űr nem formálódik jobban a lábunkra, csak a fájdalmas szűkület szűnik meg, ami persze életmentő lehet. A ki-nem-töltött tér viszont túl nagy lesz, amitől a cipő idővel kipuhul.

 

Sícipő tökéletesítés talpbetéttel
Ha azonban nem a síelés kellős közepén jövünk rá, hogy nem bírjuk tovább, hanem előre gondolkodunk, akkor van ideális megoldás a láb- és sícipőproblémákra. Egy francia cég - ami idén tölti be a negyvenet -, a Sidas, mindenféle sporthoz gyárt talpbetéteket. Rájöttek ugyanis, hogy lábformából számtalan van, a cipőket viszont konfekcióméretek alapján árulják, és ezért egész biztosan nem illeszkedhetnek mindenkinek a lábára. Hiszen amikor besétálunk a boltba, és elkezdünk sícipőket próbálni, csak azt tudjuk, hányas lábra valót keresünk. Azt nem tudjuk, melyik gyártó formája lenne ideális a mi lábunkra, feltéve, hogy nincs valami különleges adottsága a lábfejünknek, mert akkor egyik sem. És a méretezés még mindig csak a hosszról mond valamit. Ha széles a lábunk, akkor hosszabbat kell vennünk, hogy a bakancs eleje ne szorítsa össze a lábfejünket. Ugyanez igaz akkor is, ha ún. szögletes lábfejünk van, tehát a kislábujj egy vonalban van a nagylábujjal. Viszont minden ehhez hasonló probléma esetén a cipő egy csomó helyen nagy lesz, mivel kizárólag a lábunk leghosszabb/legszélesebb részéhez kellett igazodnunk.

 

Sidas talpbetét sícipőbe Forrás: sidas.com
Sidas talpbetét sícipőbe
Kép forrása: sidas.com

 

A Sidas magyarországi képviselője, Molnár Richárd tehát azt ajánlja, hogy

keressünk egy pár jól illeszkedő cipőt, aztán csináltassunk bele talpbetétet.

A sportbetét arra való, hogy rögzítse a lábunk ideális állapotát, amikor még nem álltunk rá, és nem nyomódott szét a lábfej. Ezt az állapotot aztán megtartatja a lábunkkal a cipő viselése alatt is, miközben ideálissá teszi a lábbeli kitöltését. A különböző sportokhoz különböző betétek készülnek, hiszen nem ugyanarra van szükség futásnál, mint síelésnél. A síbakancsba merev, erős műanyag betétet készítenek, ami lehetővé teszi az optimális térd-, csípő- és gerinctartást. Ráadásul, ha tökéletes a lábunk illeszkedése, akkor nincs holtjáték a cipőben, szóval nemcsak, hogy nem dörzsöli ki a bőrünket, hanem nem is lesz késleltetve a parancs, amit kiadunk a kanyarodásnál, mikor élére állítjuk a lécet.

 

Fontos tehát, hogy amikor cipőt választunk, ne a szín, márka vagy ár domináljon… Ha megvan az ideális jelölt, és szeretnénk, ha sokáig jól teljesítene, akkor csináltassunk bele sportbetétet. A Sidas-nál háromféle betétkategória van: ami 100%-ig a mi lábunkra van öntve, ami 70%-ban és ami 40%-ban. Az áruk is eszerint változik: 23, 15 és 10 ezer forintba kerülnek. Ezenkívül, ha elég speciális a lábunk, vagy épp csak megengedhetjük magunknak, akkor belső cipőt is gyártanak, ez 52-60 ezer forintba kerül attól függően, hogy habos vagy hőre lágyuló anyagból készül. Ehhez persze külső héjat is vehetünk náluk.

A betétek évekig bírják a síterhelést egy átlagos síelőnél, síoktatóknak azért érdemes kb. kétévente (300-400 nap síelés után) újat csináltatni. Ha a lábunk nem változik sokat valamitől (pl. terhesség, erős hízás), akkor akár a következő sícipőnkbe is át tudjuk tenni a talpbetétet. Szóval nem olyan nagy beruházás, ha azt nézzük, hogy sok évre előre megvásároltuk a síelés közbeni kényelmünket, és lehetővé tettük az egészséges testtartást (azért a betét nem fogja helyettünk kihúzni magát, szóval némi energiát nekünk is bele kell fektetni).

 

Sidas sícipő bélés Forrás: sidas.com
Sidas sícipő bélés
Kép forrása: sidas.com

 

Én is akarok!!!
És mit kell tennünk, ha úgy gondoljuk, szeretnénk belevágni ebbe a lábunk (és a velünk síelők) érdekében? Először is időpontot egyeztetünk, hogy ne kelljen sorban állnunk, és nehogy ezért ne készüljön el síelés előtt. A lábvizsgálat, cipőszemrevételezés és elkészítés összesen kb. két-, két és fél órát vesz igénybe. Aztán elzarándokolunk ezen helyek valamelyikére (mondjuk oda, ahova megbeszéltük az időpontot :) ), vagy a hazai képviselethez. Ha ezzel megvolnánk, lábfájás helyett ki kell találnunk valami mást, hogy miért nem megy a síelés.

Párásodó szemüveg?

Hirdetés