Milyen színű síszemüveget való nekem?

Baumann Viola
Baumann Viola
2012/12/18
Milyen színben látod a világot? Melyik színű síszemüveglencse mire való?
Hirdetés

Már értjük, honnan ered a szólás: rózsaszínben látni… Egyértelmű, hogy a síszemüvegek megjelenésétől adatolható a szófordulat első előfordulása. Próbáltátok már a rózsaszín lencsét?

Természetesen senkit nem szeretnék rábeszélni, de… próbáljátok ki!

A rózsaszín lencsével tényleg vidámabb a sípálya, tehát ha épp rossz kedved van, vagy épp nagyon jó, akkor tökéletes választás. Na jó, a nem túl jótól a közepes fényviszonyokig érdemes hordani, a fényáteresztési képessége 23-59%-os, tehát felhős, vagy részben felhős napokon ideális. Növeli a mélységészlelést, vagyis nem fognak váratlanul érni a buckák, gödrök, hótorlaszok, szembe jövő ratrakok.

Ha mégis magad döntenél arról, milyen színű üveget válassz a síszemüvegedhez, íme, egy kis segítség.

Síszemüveg lencse színek

Színtelen, átlátszó lencse

Tökéletes például éjszakai csúszáshoz, hogy láss is valamit. Vagy választhatsz fekete üveget is, de akkor légy szíves, előtte posztold, hogy hol fogsz aznap este csúszni, hogy mi ne legyünk ott. És hogy minek akkor szemcsi? Mert nem közvetlenül a szemedbe csapódik a felfröcskölő hó, a fenyőágak és a viharos menetszél. Emellett lehet UV-s változatot is találni, ha mégis nappalra szeretnéd. Az érzékelt színeket meglepő módon nem befolyásolja, sem a mélységészlelést.

Sárga színű lencse

Ez a jolly joker. A fény 68%-át érzékeled. Alapvetően ködös, felhős, viharos időre való, de mivel a kék fényt sem engedi át, napsütésben is lehet hordani. A hó fehérségének szűrésével élesíti a látást, ezenkívül csökkenti a csillogást, kiemeli az árnyékokat, jobban megmutatja a bukkanókat, egyenetlenségeket.

Arany színű lencse

A fény 20-55%-át engedi át. A sárgához hasonló időjárásban hordható, szintén jobban érzékeled vele az árnyékokat, és ez is univerzális lencse. Ráadásul szép is!

Narancs, borostyán színű lencse

Köd esetén növeli a látási viszonyokat, és a buckák felismerhetőségét. Részben felhős vagy fényes napokon ajánlott. A fény 68-90%-át átengedi magán. És vidám.

Sötétbarna színű lencse

Akkorra való, amikor vakít a tűző nap, hiszen csak a 10-18%-át látjuk benne a fénynek. Növeli a kontrasztot és a mélységérzékelést is, gyakran polarizált. Éjszakai síeléshez és felhős napokhoz azonban nem lehet jó szívvel ajánlani.

Zöld színű lencse

Hát... kevesen hordják, tehát egyedi. Ez is növeli a kontrasztot, jobban látni a mélységet, éééés, csökkenti a szemkifáradást! 30-40%-ot enged át, szóval jó felhős és nem felhős napokon is.

Szürke színű lencse

Azon most ne rugózzunk, hogy a szürke az szín-e, vagy sem. Nem torzítja el a színeket, tehát realistáknak kizárólag ezt ajánljuk. Mondjuk sok fényt sem enged át, kb. 15%-ot. Azért sok sikert hozzá.

Lila, rózsaszín lencse

Növeli a kontrasztot és a mélységérzékelést. Ködös, vacak, viharos napokra ajánlott. Úgy 36%-ot ereszt át, és végre valaki: jobban látszanak vele a jégfoltok! (meg a buckák és egyéb akadályok is). De ha ezentúl is a rossz látásunkra akarjuk fogni az eséseket, semmiképp se válasszuk ezt.

Fekete színű lencse

És végül a legfényesebb napokra, ugyanis az ultraibolya sugárzás nagy részét kiszűri. Gyakran polarizált az ilyen lencse, és persze nem ferdíti el a színeket.

Hirdetés