Mikor cseréljünk felszerelést?

Viktoriasport.hu
2012/12/27
A cserét többféle indok alapján ejthetjük meg. Kinek igénye, lehetősége és ízlése szerint.
Hirdetés

A különféle gyárak újabb és újabb termékeik és marketing tevékenységeik ösztönző hatással vannak a felszerelési tárgyak folyamatos megújítására. Nézzük a legfontosabb eszközeinket, a sícipőt és a sílécet!

 

Ezért cseréld le sícipődet


A sícipő esetében több dolog indokolhatja a csere idejét. Egyfelől az anyag elöregedése, másfelől lábunk esetleges eldeformálódására (sérülések, ergonómiai hibák). Ezen kívül testsúlyunk jelentős megváltozása, sízési technikánk fejlődése vagy a divatirányzatok követése is indokolhatja a váltást. 

A sícipők elöregedett anyagaik és a nagy hideg, vagy kisebb ütődés esetén könnyen széthullhatnak. A hegy tetején ez rendkívül kellemetlen dolog. Fontos szempont a bélések nagymértékű széttaposása, ami már méretkülönbséget is okoz. Az így deformálódott cipő a mozdulatot képtelen rövid időn belül átadni a sínek. Nagyon fontos indok, hogy az ilyen cipő képtelen a bokaízület megvédésére. A testsúly lényeges megváltozása, mely jellemzően fölfelé történik, keményebb cipőt igényel, hogy a cipő nyelvének ellenállása megfeleljen a megnövekedett súlynak. 

Az új cipő kiválasztásánál a legfontosabb a helyes méret meghatározása és a lábunk anatómiai felépítésének megfelelő modell kiválasztása. Ezt többnyire a szaküzletek és szakszervizek munkatársai képesek megtenni a bőséges kínálatból. 

 

Ezért cseréld le sílécedet

 

A síléc cseréjének idejét több szempont alapján határozzuk meg. A legkézenfekvőbb, amikor a léc olyan sérüléseket szenved, melyet nem lehet vagy már nem érdemes megjavítani. Vagy egyszerűen meguntuk a régit és megtetszett egy új modell.

Mint minden fogyasztási termékre, a sílécekre is vonatkozik, hogy a használati komfort növelése csökkenti az élettartamot. Adódik ez a talp és az él vastagságának csökkentéséből, a síléc szerkezetének olyfajta változtatásából, mely révén a sí súlyát mérséklik, de ugyanakkor a léc a rugalmasságát sokkal hamarabb elveszíti. Ha a sí elveszti hídját, alkalmatlan lesz a használatra.

A legfontosabb feladat a síléc cseréjénél a helyes szükséglet megállapítása. Ezt egy rövid, őszinte beszélgetés után a szaküzletek munkatársai meg tudják állapítani és nekik kell tudni azt is, hogy melyik modell felel meg a síelőnek. A gyárak fejlett marketing tevékenysége miatt a síelők gyakran olyan modellekre vágynak, melyek nem alkalmasak az amatőr síző téli szabadságának kellemes eltöltésére. Azért gyártanak annyi féle modellt, mert azt a sokfajta igényt szeretnék kielégíteni, melyet a síző társadalom támaszt feléjük. Az érzelmi és divatkövetési okokból cserélni szándékozó vásárlóknak szintén csak azt a tanácsot adhatom, hogy próbáljanak funkcionális szempontokat is szem előtt tartva, azokat előtérbe helyezve válogatni a különféle színek és formák orgiájában.

 

Összegzésként érdemes mindenkinek figyelembe venni, hogy az ár csak egy szám, önmagában se nem sok, se nem kevés, így véleményt alkotni annak mértékéről csak akkor tudunk, ha tisztában vagyunk azzal, hogy amit kapunk érte egyenesen arányos-e vele. Ezért célszerű a szaküzletek kínálatából válogatni, mert hozzáértő eladók segítenek a megfelelő választásban.

A cikk elkészítését a Viktóriasport Síbolt segítette.

 

Hirdetés