Ki tud ellenállni a stájer télnek?

Ki tud ellenállni a stájer télnek?

Steiermark Tourismus
2016/01/20
Mi nem.. miután megtudtuk, hogy Ramsauban 220 km sífutópálya, a Dachsteinen 25 km sítúra útvonal és mélyhó bérlet, illetve megannyi téli túra és hótalpas ajánlat vár!
Hirdetés

Úgy tűnik a tél lassan kezd "egyenesbe jönni" és a környező hegyeket csak beteríti hóval a kedvünkért.

A téli sportokra specializálódott osztrák régiók is szinte remegve várták már a havat, amelyből egy jó nagy adag a múlt héten meg is érkezett. A régiók közül Stájerország kiemelkedő tervekkel készült erre az idényre, mint pl. számos esemény, program, újdonság és kedvező ajánlatok! Lássuk csak, mik ezek:

Hol van már a tavalyi hó.. - hát hol lenne, a sípályán!

Ez mégis hogyan lehetséges? A stájer sífutópályákba minden évben több ezernyi munkaórát fektetnek be még jóval azelőtt, hogy az első vendégek használni kezdenék azokat. A modern hóágyúk mellett bizonyos helyeken az előző évi havat is felhasználják a pályák kialakításához. És tényleg, és igen.. de ez már tényleg a non plusz ultra!

A hóágyúkat már nemcsak a sípályáknál vetik be, egyre gyakrabban találkozhatunk velük a tökéletesen karbantartott sífutópálya-hálózatoknál is. Stájerország vezető sífutórégiói így biztosítják be magukat, ha a természetes hó mennyisége nem lenne elegendő a tökéletes feltételek biztosításához.

Snowfarming - azaz hóraktározás egyenesen a 18. századból..
Igazán speciális megoldást alkalmaz Ramsau am Dachstein, a tartomány legjelentősebb sífutóközpontja. Itt 2013 óta a „snowfarming” nevű eljárásra esküsznek, ha a korai szezonkezdésről van szó. Februárban egy hatalmas hódombot hoznak létre, amely 5000 köbméternyi, vagyis 500 teherautónyi havat foglal magában. Ezt tömörítik, majd lefedik. Ezt követően egy réteg faforgácsot és egy fehér műanyag fóliát terítenek a dombra, hogy megvédjék a havat a széltől. A legfelső 10 centiméter hó felveszi a nedvességet és a párolgása révén hőt von el a környezetétől, így automatikusan hűti a hódombot a nyári hónapokban. Az eljárásnak köszönhetően az eredeti mennyiségű hó csaknem 80 százaléka megmarad, aminek köszönhetően korábban indulhat a sífutószezon. Ezt előszeretettel használja ki több európai sífutó válogatott is, akik Ramsauban kezdik meg a felkészülést a szezonra. A snowfarming eljárás nem új keletű. „A hó és a jég tárolásának hagyománya egészen a XVIII. századig nyúlik vissza” – meséli Elias Walser, a Ramsau am Dachstein Turisztikai Hivatal igazgatója. „Akkoriban úgynevezett jégpincéket hoztak létre, hogy a nyári hónapokban is legyen jég. Nekünk természetesen más céljaink vannak az eljárással. Tudjuk, hogy januárban és februárban sokkal kisebb energia-befektetéssel lehet havat készíteni, mint novemberben és decemberben. Miért hagynánk hát, hogy elolvadjon?”


Sífutás Ramsauban Forrás: Steiermark Tourismus (c) ikarus
Sífutás Ramsauban
Kép forrása: Steiermark Tourismus (c) ikarus
Galériáért katt a képre!


A kezdőknek és haladóknak kínált sífutó ajánlatcsomagok egész szezonban elérhetőek, ki-ki tudása és hangulata szerint válogathat az ajánlatok közül, 3 éjszaka már 280 Euró/főtől, 220 sífutópálya kilóméter és szállás 3*-os hotelben:

 


Középpontban a sítúrázás és hótalpas kirándulás

Az idei téli szezonban a síelésen és sífutáson kívül olyan aktivitások állnak a középpontban, mint a sítúrázás, a magashegyi túrázás, a hótalpas kirándulás vagy a szánkózás. A 2016/2017-es téli szezonra pedig a hegyi vezetőkkel, szálláslehetőségekkel, felszerelés-kölcsönzéssel, időjárás-jelentéssel, oktatással és tömegközlekedéssel kapcsolatos információk teszik majd teljessé a kínálatot.

Ausztria nemzeti sítúrája
A Dachstein-gleccser számtalan sítúraútvonalat, átjárót és meredek lesiklási lehetõséget kínál. Az Unesco világörökség területén vezető legismertebb túra azonban minden kétséget kizáróan a 25 km hosszú Dachstein-átkelés. Ez a túra, amelyet „Ausztria nemzeti sítúrájának” is neveznek, az egész alpesi térség egyik legszebb és leghosszabb sítúraútvonala. A start csaknem 2700 méter magasan található a Dachstein-gleccseren, a cél pedig Obertraunban van. A túrázók pedig busszal térhetnek vissza Ramsauba. A sítúrázás története Stájerországban egyébként egészen az 1890-es évekre nyúlik vissza.


Oktatás kezdő sítúrázóknak

Gesäuse sítúrázó alaptábor I
A tapasztalt hegyi vezetők segítségével sajátíthatjuk el a sportág alapjait. A 4 napos oktatást követően a résztvevők kellő tudásra tesznek szert a könnyű és közepesen nehéz sítúrákhoz. A kiscsoportos, minőségi képzés célja, hogy megértsük a hegyeket és önállóan, biztonságban tudjunk majd mozogni alpesi környezetben. A workshop és a hegyen végzett gyakorlati foglalkozások alkalmával elsajátíthatjuk a sítúrák megtervezésének és az útvonal megfelelő kiválasztásának tudományát.


Sítúrázás Forrás: (c) www.pyua.de_PYUA
Sítúrázás a Dachsteinen
Kép forrása: (c) www.pyua.de_PYUA

Galériáért katt a képre!


Ramsau am Dachstein mélyhó bérlet
A mélyhóbérlet nagyszerű lehetőséget kínál arra, hogy lépésről-lépésre ismerkedjünk meg a pályán kívül történő síeléssel. Egy képzett ramsaui túravezető és síoktató hetente egy alkalommal (minden kedden decembertől március végéig) egynapos képzést tart, mire is kell figyelnünk a karbantartott pályákon kívül történő sítúrázás és síelés közben. A résztvevők megismerkedhetnek a szükséges felszerelésekkel, a lavinajeladó eszköz helyes használatával, az időjárási előrejelzés és a hóviszonyok elemzésével, valamint technikai tréning is szerepel a programok között. A résztevők teljesen egyforma felszerelést kapnak erre a napra. A zárást a tudásszintnek megfelelően egy könnyű lesiklás jelenti a völgybe, vagy az első mélyhavas lesiklás a sípályán kívül.
A mélyhóbérlet és felszerelés-kölcsönzés ára: 70 Euró
A kölcsönfelszerelés síléceket és lavinajelző készüléket jelent. Síbotot és sícipőt mindenkinek magának kell hoznia.

 

Idei slágerek - téli túrázás és hótalpas kirándulás

Egyre többen szeretnék a hóborította hegyeket sílécek nélkül felfedezni. Tökéletes lehetőséget kínálnak minderre a karbantartott téli túraútvonalak (különösen kedveltek a magasabban fekvő útvonalak) és a hótalpas ösvények. Ezekhez az aktivitásokhoz nincs szükség bonyolult felszerelésekre vagy komoly sporttudásra. Csak menni kell, nem bonyolult és nem is nagyon fárasztó. Mindeközben testközelből fedezhetjük fel a sípályán és sífutópályán kívüli természetet. Íme néhány példa a legszebb téli túraútvonalakról:

- Kreischberg
A Kreischbergen a 2015/2016-os téli szezontól két kitáblázott túraútvonalon vághatnak neki az üdülővendégek a téli táj felfedezésének. Az 1800 méteres magasságban vezető túraútvonalak a Kreischberg hatszemélyes nagykabinos felvonójának hegyállomásától indulnak. A egy egyórás körtúra, kényelmes tempóban a kreischbergi víztározó körül. A „Cirbolya túraút” (kb. 2 óra) egy cirbolyaerdőn át vezet a Rosenkranz felvonók völgyállomásához. Akárcsak síelés vagy snowboardozás közben a két túraútvonalon járva is elegendő lehetőség adódik egy kulináris élményekkel tarkított pihenőre.

- Planneralm
A Planneralm napsütötte  és sítúra útvonalak egész hálózatával büszkélkedik, amelyek lenyűgöző kilátásokat kínálnak. Számtalan hütte és fogadó várja a megfáradt kirándulókat. A romantikus téli túraútvonalak a gyakorlólift és a sífutópálya mentén vezetnek mintegy 5 kilométer hosszan az Alsó-Tauern csodás természeti környezetében.

- Tauplitz
Tauplitzon két magaslati ideális feltételeket kínál a kikapcsolódáshoz és lazításhoz. Az első körtúra (2,5 km) alkalmával a nyolcszemélyes nagykabinos felvonóval juthatunk fel a hegyre, majd a Lawinenstein hegycsúcson (1965 m) át érhetjük el a Kriemandlhüttét, visszafelé csodálatos panoráma tárul elénk a Dachsteinre, a Grimmingre és a Totes Gebirgére. A második túraút a Tauplitz négyszemélyes ülőfelvonó hegyállomásánál kezdődik 1650 méteres magasságban. Az 5 kilométer hosszú körtúra alkalmával számtalan hangulatos hütte és fogadó várja a kirándulókat. Ráadásul itt, Tauplitzban található Stájerország legmagasabban fekvő (1880 m) hüttéje, a s\'Kriemandl, amely a Lawinenstein 6-os felvonó hegyállomásának közvetlen szomszédságában található.


- Hochwurzen és Galsterbergalm
A Schladming-Dachstein régió téli túratérképe nagyszerű lehetőséget kínál mindazoknak, akik síléc nélkül szeretnének nekivágni a hóborította hegyeknek. A kedvezményes gyalogos bérlet érvényes a Planai, a Hochwurzen, a Dachstein, a Galsterberg, a Reiteralm és a Hauser Kaibling hegyekre és számtalan utazást tesz lehetővé a hegyi felvonókkal és buszokkal. Az izgalmas túraútvonalakat >> << találod!


Spórolós tippek családoknak

- A Joglland-Waldheimat régióban a 14 éven aluli gyermekek INGYEN síelhetnek a Misenbachban található Wiesenhofer felvonóját használva, amennyiben családjuk a miesenbachi Paunger szállodában száll meg.

- Az hétfőtől péntekig ingyen lehet síelni és sífutni a Teichalmon, ha az üdülésünket Fladnitz/Teichalmban, Tyrnauban, Nechnitzben vagy Tulwitzben töltjük.

- Különleges feltételek várják a családokat Stájerország legnagyobb síterepén is, a Schladming-Dachstein régióban: húsvéti családi akció ingyenes síbérlettel a gyermekeknek, családi bónusz a harmadik gyermektől, fiatal családos bérlet a kisgyermekes szülőknek és hétvégi kedvezmény a fiataloknak a Ski amadé területén.

- a 4 síterepén (Riesneralm, Tauplitz, Planneralm és Kaiserau) mindenki ifjúsági bérlettel síelhet 25 éves korig.

- A „családi napok” alkalmával a Kreischbergen (december 5-től 18-ig és március 16-tól április 3-ig) INGYEN síelhetnek a 15 éven aluli gyermekek, ha legalább az egyik szülő vásárol egy teljes árú síbérletet.

- A síterepen az ifjúsági tarifa 28 éves korig érvényes.

Sítúrázás Forrás: (c) Ramsau am Dachstein
Sítúrázás a Dachsteinen
Kép forrása: (c) Ramsau am Dachstein

Galériáért katt a képre!


Újdonságok a 2015/16 téli szezonban

1. Kreischberg
Snowpark

A látványos 2015-ös Freestyle sí- és snowboard VB évében Kreischberg egy újonnan megtervezett és professzionálisan felszerelt téli szórakoztató parkot kínál látogatóinak. A „Snowpark Kreischberg” 1900 m tengerszint feletti magasságon, a „Sunshine liftek” területén fekszik. Egy „Medium Line” (középhaladó) és egy „Beginner Line” (kezdő) pályából áll, valamint a
kreischbergi freestyle pályák elején található kis félcsövet is a „Snowpark Kreischbergbe” építették be.

2. Hohentauern
A 2015/16-os téli szezontól kezdve télen a „” is ellátogathatunk!
Az egyes állomások különböző téli sportolási lehetőségeket mutatnak be. Az ún. „Wolkenbänke” felhős padokat olyan állomásokra helyeztük ki, amelyek az adott sportágra jellemzőek: a síeléstől kezdve, a curlingen át a sítúrákig stb. Emellett brosúrákat biztosítunk, amelyek a tájékoztatás mellett térképeket és a megfelelő vendéglátóhely kiválasztásához tippeket tartalmaznak.

3. Zirbitzkogel-Grebenzen
A téli hangulatban minden kívánság teljesül! A nemzeti parkban kínált sokszínű programok által nagyszerű téli élmények várnak. Az éjszakai fáklyás kiránduláson igazán különleges módon kerülhetünk közelebb a természethez. Itt a tapasztalt és kezdő sífutók egyaránt megtalálják a számukra megfelelő feltételeket. A hótalpas túrákon megpróbálhatunk olvasni a természetben, amint a „fák arcát” keressük. A természetes tavak a korcsolyázás és curlingezés mellett kellemes kirándulásokra is csábítanak.

Az idei téli szezon szenzációja: SZÁNKÓFELVONÓ
A Tonnerhütte szánkó- és síterület gazdagabb lett egy téli sport-attrakcióval. A szánkózás szerelmesei ezután megspórolhatják a szánkó fáradságos felhúzását a hegyoldalon – ezentúl  használhatnak. A speciálisan átépített, bevizsgált biztonságos szánkókat a Tonnerhüttében kölcsönözhetjük ki. Egyedülálló téli szórakozás kicsiknek és nagyoknak. Az egyedileg adaptált fékrendszernek köszönhetően a száguldó szánkósok is biztonságosan érkeznek a völgybe. 5 további kiválóan előkészített, 1000-1500 méter hosszú szánkópálya kínál változatos szórakozást az egész családnak.

4. Stuhleck - faljuk a kilómétereket, csak egy kicsit másképp..
Síelés hüttétől-hüttéig! Az alpesi kunyhókban töltött hüttézés bizony a síelés elválaszthatatlan része. Ilyenkor a szakácsok és házigazdák ízletes helyi specialitásokkal várják a betérőket. 
A Stuhlecken található W11 panorámaétteremben megkóstolhatjuk Yves Weisang díjnyertes szakács főztjét, és mivel a jóból soha nem elég, betérhetünk még Maxhoz a Schwaigerhüttébe (specialitás: boszorkánybogrács, egy kiadós, sűrű leves) vagy Josefhez a Friedrichshüttébe (ajánlás: bukta és császármorzsa). Mindhárom kulináris élményre közvetlenül a sípálya mellett nyílik lehetőségünk. Akinek mindez nem lenne elég, az a síelést követően ellátogathat a régió egy másik díjnyertes éttermébe, ahol a VAD szakácsok főznek. A pihenésre vágyókat az Asia Spa Leoben várja, ahol a szaunában Gösser sörös vagy mézes felöntés gondoskodik a tökéletes ellazulásról.

5. Eisenerz - a világon egyedülálló alpesi apartmanfalu
Az Alpin Resort Erzberg, egy egykori bányászszálló, amelyet felújítottak és teljes mértékben átalakítottak. 75 apartman és szabadidős lehetőség széles választéka várja itt a vendégeket. Mit szólnál egy sítúrázáshoz, néhány pihentető órához az Asia Spa wellnessoázisában vagy egy könnyed sétához a Leopoldsteini-tó körül?

6. Interaktív Winter!Sport!Museum!
A Mürzzuschlagi Winter!Sport!Museum! 65 évvel ezelőtt nyílt meg és világszinten az egyik legnagyobb téli sport gyűjteménnyel rendelkezik. A látogatók 1000 négyzetméteren csodálhatják meg a hegyek és a sport világát. A hó és a jég a vendégeket már a múzeum bejáratánál köszönti, ahonnan tovább lehet menni az Eisseehez, ahol korcsolyázhatunk is egy kört. A múzeum központi része egy hütte, amelyet egy 1898-as minta alapján terveztek. Részt vehetünk egy virtuális jégcsatorna utazáson is, ahol a moziban minden nézőt magával ragad az izgalmas helikopteres síelésről, freeride túrákról és meredek sziklafalak megmászásáról szóló vetítés.

Hirdetés