Gyerekkedvezmény a sípályákon

Gyerekkedvezmény a sípályákon

Baumann Viola
Baumann Viola
2015/01/20
Ingyenes és kedvezményes síelési lehetőségek gyerekeknek
Hirdetés

Síelni költséges mulatság. És ha az embernek gyerekei vannak, még inkább az.


Ha már előttük is síeltünk, nem szeretnénk a megnövekedett kiadások miatt abbahagyni, ráadásul milyen szuper elkezdeni őket is tanítgatni. Végre van, aki kevésbé tud síelni nálunk... egy rövid ideig.

Ha pedig előttük nem síeltünk, nekik mégiscsak meg szeretnénk adni, hogy ne maradjanak ki ebből a jó buliból, és ha már őket küldjük, hát elmegyünk mi is. Hogy ne feltétlenül omoljon ettől össze a családi kassza, megnéztük, a népszerű síterepek milyen kedvezményeket kínálnak a gyerekeknek.

Pár napra itthon is el lehet ugrani csúszni egyet, főleg, ha sok a kezdő a családban. Eplényben 6-14 éves korig számít valaki gyereknek, nekik a napijegy 4400 forintba kerül. Hatéves kor alatt ingyenes bébijegyet lehet váltani TAJ-kártya felmutatásával, de ez legfeljebb négy órára érvényes, erre érdemes odafigyelni.

Eplény Síaréna síbérletárak...

Sátoraljaújhelyen a Zemplén Kalandpark Sípálya a gyerekek számára nem csak a sí, de a bob, a jégkorcsolya, a hófánk és a libegő jegyárából is kedvezményt ad. A sípályán egy lecsúszás 1400, tíz lecsúszás 2000, az egész napos lecsúszás 3400 Ft. 

Zemplén Kalandpark Sípálya síbérletárak...

Csúcsforgalom a gyerekpályán Forrás: Mozgásvilág.hu
Csúcsforgalom a gyerekpályán
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Ausztria, Szlovákia

Ausztria vagy Szlovákia szimpatikus úti cél lehet, mert akár 3-4 óra alatt odaérhetünk kocsival. Nem véletlen, hogy sokan választják Donovaly-t vagy Stuhlecket (Semmeringet), ha rövidebb síelésre vágynak. Semmering már húsz évvel ezelőtt is népszerű magyaros síelőterep volt, és akkoriban még nem érte meg tovább autózni, mert nem volt alagút a hegy közepén, csak egy jeges szerpentin.

Ausztriában és Szlovákiában is az a jellemző, hogy a 2009.I.1. után születetteknek ingyen van a síbérlet (2014/15 síszezonban). Ausztriában van olyan kikötés, hogy szülővel együtt ingyenes csak, szóval ha esetleg táborba küldjük a gyerekünket, előtte tájékozódjunk az oktatótól, hogy milyen kedvezménye van az adott síterületre.

Az egynapos jegy hatéves kor fölött Donovalyban 18 Euró, míg Stuhlecken 20. Természetesen ifjúsági kedvezmények is léteznek, általában 14 éves kortól. Azt érdemes tudni, hogy Szlovákiában figyelembe veszik a nemzetközi diákigazolványt, tehát 18 éves kor fölött is lehet kedvezményt kapni, ha felmutatjuk az ISIC kártyánkat.


Szlovákiában a Chopok is kedvelt és könnyen elérhető síterep. Itt vannak olyan hotelek, amelyek ingyen szállást és síbérletet ajánlanak a gyerekeknek, természetesen bizonyos feltételekkel (pl. a szülőknek legalább 3 éjszaka, bizonyos korig a szülőkkel egy ágyban stb.), mindenesetre ha valakinek opció a hotel, érdemes ránézni erre is.

Az ausztriai Murau – Kreischberg síterep egy ideje már csak magyar és szláv szót hall, és ehhez természetesen a szolgáltatók is alkalmazkodtak, úgyhogy az idegennyelv-ismeret hiánya nem jelenthet problémát senkinek. Emellet Kreischberg és környéke tökéletes síterep gyerekekkel, vannak libalegelők, nem olyan könnyű elveszni, de épp akkora, hogy a felnőttek sem unják meg a pályákat. Nagycsaládosoknak pedig azért szuper, mert két gyerek után a többi már ingyenes, ami öt gyereknél elég nagy spórolást jelent. Természetesen csak egy családba tartozó kölykök esetén működik, és ezt papírral is szükséges (lehet) bizonyítani. Ezenkívül az elő- és utószezonban 15 éves korig egy szülő mellett, ha annak legalább kétnapos bérlete van, szintén ingyenes a gyerek(ek)nek a síbérlet.

Nekem még ingyenes... igaz, síelni sem tudok Forrás: Mozgásvilág.hu
Nekem még ingyenes... igaz, síelni sem tudok
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Kitzbühelben a gyerekek és fiatalok hétvégenként sokkal olcsóbban síelhetnek, márc. 8-án és 22-én mindenhol ingyen, a többi napon pedig jópár gyakorlóliftet használhatnak fizetés nélkül. Kitzbühelben egyébként mindenkinek érdemes utánanéznie a kedvezményeknek, mert minden nap másnak jár valamilyen ajánlat.

Bár magyarok által kevéssé ismert - ugyanis kicsit messzebb van a megszokott osztrák pályáknál -, érdemes ellátogatni a tiroli Skiwelt Wilder Kaiserbe. Ez Ausztria legnagyobb összefüggő síterepe, abszolút hóbiztos, rengeteg pályával és kevés emberrel. Itt az utószezonban, 2015. márc. 14-től a szezon végéig 15 éves kor alatt (a 1999-2008 között születetteknek) ingyen adják a síbérletet, ha az egyik szülő legalább háromnapos jegyet vásárol. Fiatalabbak természetesen itt is ingyen csúszhatnak.

Ha Ausztria, nem illik kihagyni Nassfeldet sem. Itt is a szokásos korlimit van érvényben, 2009 után születettek ingyen csúszhatnak, a 2000–2008 közöttiek pedig egy napra 22 euróért vehetnek jegyet a főszezonban. Ezért cserébe 110 km pálya vár mindenkit, és több gyermekmegőrző-oktató klub is működik. Itt is tartogatnak különleges ajánlatokat a családoknak, amelynek keretében a 10 évet be nem töltött gyerekek ingyen kapnak bérletet. Az ajánlat csak utószezonban működik.


Ha esetleg olyan bátrak vagyunk, hogy Ausztriánál messzebb is merészkednénk, akkor az olasz Cortina d’Ampezzo is kedvelt pályarendszer a magyarok körében. Ide akkor érdemes mennünk, ha a gyerekünk nem idősebb nyolc évesnél, addig ugyanis ingyenes a síbérlet. Az ifjúsági egynapos szezontól függően 30/35 euróba kerül.


Noha a síbérlet csak egy költség a sok közül, egy osztrák síelésnél már döntő tényező lehet, ha a bérletárakból tudunk faragni. Sok helyen annak is érdemes utánanézni, hogy lehet-e esetleg online vásárolni a jegyet, mert gyakran kedvezmény jár, ha nem a helyszínen váltjuk meg.

Ezen kívül érdemes figyelni a pályák hóágyús felszereltségére is, mert nem mindegy, hogy az esetleg nehezen kigazdálkodott síelést keresztülhúzza-e egy hosszabb, havazás mentes időszak.

Sípályák, síbérlet árak

Hirdetés