Bemutatkozik: a sífutás! Hír

Mozgásvilág.hu, Bozsik sífutóiskola
2011/12/13
5000 éves múltra kevés sport tekinthet vissza, a sífutás azonban igen!
Hirdetés

Hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a sífutás. Egyre több kerékpáros és triatlonos teszi le havas időben a kétkerekűjét és „nyergel” át két keskeny lécre, hogy kipróbáljon valami egészen újszerű mozgást . A sífutás remek kiegészítése a ciklikus nyári sportágaknak (kerékpár, futás, stb.), de ez természetesen visszafelé is igaz: a sífutás kiegészítő sportjai a kerékpározás és futás.

A jövőben olyan cikksorozatot indítunk, mely e sporttal foglalkozik. Utánajárunk a sportág eredetének, technikáinak, oktatásának és persze, amint leesik a hó, igyekszünk megtudni, hol lehet alkalmas terepet találni a sífutás gyakorlásához. Ebben a projektben a Bozsik sífutóiskola lesz majd segítségünkre.

 

82048-Zonna.jpg

 

Először is azonban nézzük meg: mi is az a sífutás? A sífutás Európa északi részéről származik. Ennél fogva nem az alpesi sísportok közé, hanem az északiak közé tartozik. Mint általában minden versenysportnak, korábban nem a sportteljesítmény volt a cél a sível, hanem a havon történő fennmaradás és előrejutás.  Kezdetben a mozgás két léccel történő járásra épült, melyhez szép fokozatosan csatlakozott két bot is , ezzel jobb egyensúlyi és haladási feltételek alakultak ki. Az első komplett sífutó felszerelést a huszadik században találták, Svédországban, és i.e. 3. évezredből származónak határozták meg.

A kezdetek után nagy áttörést hozott az elérhető sebességben, hogy megtanulták a síléceket előrecsúsztatni . Így minden lépésnél a csúszósín egy lábon álltak, míg a másik lábukat hátul felemelték, ezzel még nagyobb lendülettel csúszhattak a következő lépésnél. Ehhez már nem volt elég csupán gyalogolni a sílécekkel, hanem szökdelésszerűen, egy lábon egyensúlyozva futni kellett. Ez a mozgás képezi a klasszikus, más néven diagonál stílus alapjait.

 

82048-diagonal1.jpg

 

Sífutás, vagy maradjunk inkább a sígyaloglásnál, eleinte vadászati és életben maradási célokat szolgált, de a sarkvidékek meghódítói is ezt a módszert is használták az előrejutáshoz. Hadászati felhasználása is hamar megjelent, és a síző egységek is szerepet kaptak a hadseregekben.

A sport célú felhasználás a 18. századtól ismert , és a 19. században terjedt el Észak-Európában. Magyarországon a századforduló után már ismerték és űzték a sportágat, és elmondhatjuk, hogy a Nemzetközi Síszövetség megalapításánál Magyarország ott volt az alapító országok között. A sífutás 1924-ben szerepelt először az olimpián Chamonix-ban , ahol két versenyszám, a férfiak 18 és 50 km-es futása szerepelt a programban. Szinte említeni sem kellene, hogy norvég siker született mindkettőben.

 

82048-llhotline2.jpg

 

A sífutás nem csak az egyik legrégebbi, de az egyik legegészségesebb sport is egyben. Ezt az állítást Kenneth H. Cooper amerikai orvos is alátámasztja, akinek köszönhetjük az aerobic elméleti hátterét.

A sífutás élettani előnyei: •    valamennyi izomcsoportot megmozgatja, •    erősíti a vérkeringési- és légzőrendszert, •    a szabadban végzett mozgás erősíti az immunrendszert, főleg télen van ennek jelentősége! •    fejleszti a mozgáskoordinációt, •    jó hatással van az általános közérzetre, •    egyedül és csoportban is élvezhető, •    ezt a sportágat kortól és nemtől függetlenül bárki elkezdheti.

A sífutás további előnye, hogy kevésbé veszélyes a lesiklásnál, szakképzett sífutóoktató segítségével már a tanulás alatt is élvezhető.

 

82048-Tauplitz9.jpg

 

A sífutást ajánljuk neked: •    ha szeretsz télen kimozdulni a meleg szobából, •    ha a meleg évszakokban rendszeresen sportolsz, de télen is szeretnél jó formában maradni, •    ha még nem sportoltál, de szeretnéd elkezdeni, •    és családodnak, mert a sífutás egy olyan sport, amit az egész család együtt élvezhet (a járni tudó gyermektől a nagyszülőkig), •    ha már tudsz síelni és szeretnél megismerkedni egy más, új élményt nyújtó sízéssel is, •    ha egészségesebben szeretnél élni, •    ha olyan indokot is tudsz, amit itt nem soroltunk fel. :)

Kedvet kaptál? Ne habozz irány SÍFUTNI!
Hirdetés