A sífutás technikái - a klasszikus technikáról Hír

Bozsik Síiskola, Mozgásvilág.hu
2012/01/11
Sokak szerint az egyik legszebb látványt nyújtó, legharmónikusabb ciklikus sportmozgás.
Hirdetés

A klasszikus sífutó technika egyidős a sífutás megszületésével. Az alábbi cikkben ezt a stílust vesszük górcső alá és megpróbálunk válaszolni néhány kérdésre, mint: milyen is ez a technika, hogyan tanulható, milyen felszerelés szükséges hozzá?

 

Klasszikus sífutó technika Kép forrása: Bozsik Sífutóiskola

 
A klasszikus sífutó technika kialakulása
A klasszikus technika a (sí)járásból, évszázadok alatt csiszolódott technika, amelyet az észak-európai kultúráktól kaptunk ajándékba. Mozgásesztétikai szempontból a klasszikus sífutás sokak szerint az egyik legszebb látványt nyújtó, legharmónikusabb ciklikus sportmozgás. A sífutósportban ma is a klasszikus versenyszámok számítanak a legrangosabb eseményeknek.

 
A klasszikus sífutó technika
A technika lényege: a sífutó előkészített pályán, úgynevezett nyomban (párhuzamos mélyedések a hóban) halad, ami vezeti a sífutósít. Alapeleme a fenti képen látható diagonál lépés. Ellentétes kar-láb (innen a diagonál név) lendül előre, illetve hátra, majd a képen látható pillanatban csúszik (utazik) a futósín a sífutó. A lendítés, vagy ellépés pillanatában a láb lendítése mellett a sífutó erőteljes botozással is hajtja magát előre.

A technika pontos elsajátítását célszerű néhány „szárazföldi” rávezető gyakorlattal megkezdeni. A két sífutóbotot tartsuk a kézben és eleinte csak sétáljunk velük úgy, hogy a botokat lógatva magunk mellett húzzuk a földön. E gyakorlat során a kar-láb járás során automatikusan ellentétes mozgását kihasználva kezdjük rögzíteni a pontos botozást. Ha már megy a dolog, akkor a bottal a hátunk mögé leszúrva segíthetjük az előrehaladást és fokozatosan nyújthatjuk a lépéseinket. Végül futásszerű szökdelésekkel már egészen jól imitálhatjuk a klasszikus technika ritmusát.

 
Klasszikus sífutó technika elemei
Ezután jöhet a várva várt havas, léces gyakorlás, melynek technikai elemei a következők:

diagonál lépés, páros botozás, belelépéses-párosbotozás, halszálkalépés, oldalazó-futólépés, kanyarfutás, valamint a lesiklás alapelemei: csúszás tojástartásban, hóeke, ellépés, íves kanyarodás, fordulás párhuzamos síkkel.

 

Klasszikus sífutó technika Kép forrása: Bozsik Sífutóiskola

 
A klasszikus sífutópálya
A klasszikus nyomok párhuzamosan vezetik a futósíket. Sajnos hazánkban kevés kezelt pálya van, melyek igen-igen függnek az időjárás szeszélyeitől. Budapesttől azonban nem kell messzire menni, hogy hóbiztos terepet találjunk akár Szlovákiában, akár Ausztriában.
Ajánlott felszerelés klasszikus sífutó technikához
Természetesen ennek a sportnak is megvan a saját felszerelése, melynek a kiválasztásához mindenképpen kérjük ki az eladó tanácsát. Az alábbi kép segítséget jelent, hogy az alapvető felszereléseknél mik a legfontosabbak, mire kell figyelni.

 

Klasszikus sífutó technika Kép forrása: Bozsik Sífutóiskola

 

Ruházatban is érdemes sífutóruházatot választani, mely ötvözi a téli futó és a téli kerékpáros ruházat előnyeit. Mindig olyan ruhát vegyünk fel, amelyben könnyű a szabad mozgás, nem vastag, nem ázik át könnyen, nem ragad rá a hó. Mindig rétegesen öltözzünk, hogy szükség esetén meg tudjunk szabadulni néhány ruhadarabtól. A kesztyű kiválasztásánál ne gondolkozzunk semmilyen alternatíván, sífutó kesztyű kell és kész, ez 5 ujjas és megerősített részeket tartalmaz a hatékony botozáshoz.

 

Klasszikus sífutó technika Kép forrása: Bozsik Sífutóiskola

 
Kinek ajánlott a klasszikus sífutótechnika?
Mindenkinek, mert a klasszikus sífutás valamennyi más sífutótechnikának az alapja, vagyis ha ezt a technikát megtanulod, akkor a többi könnyebben fog menni. Egy igazán harmónikus és mozgás-esztétikai élményt nyújtó sport, mely az egész testet megdolgoztatja, míg az ízületeidet kíméletesen terheli. E tulajdonságok miatt egyaránt kiváló időtöltés a sífutás, mind gyerekeknek és idősebbeknek is, mind pedig a szülőknek is!

A cikk elkészítésében a  Bozsik Sífutóiskola  segített. 
Hirdetés
Hirdetés