A sífutás

Tankó József
Tankó József
2013/12/12
A sífutás remek kiegészítése a ciklikus nyári sportágaknak.
Hirdetés

Hazánkban évek óta egyre nagyobb népszerűségnek örvend a sífutás. Egyre több futó, kerékpáros és triatlonos váltja le télen sportfelszerelését két keskeny lécre, hogy kipróbáljon valami egészen újszerű mozgást. A sífutás remek kiegészítése a ciklikus nyári sportágaknak, de ez természetesen visszafelé is igaz: a sífutás kiegészítő sportjai a kerékpározás és futás. A megnövekedett igényeket egy ízig-vérig profi sífutó szakbolt, a Suli Sí igyekszik kiszolgálni már évek óta, akik kicsit bevezettek minket is a sífutás világába.

 

Mi az a sífutás?

A sífutás Európa északi részéről származik. Ennél fogva nem az alpesi sísportok közé, hanem az északiak közé tartozik. Mint általában minden versenysportnak, korábban nem a sportteljesítmény volt a cél a sível, hanem a havon történő fennmaradás és előrejutás. Kezdetben a mozgás két léccel történő járásra épült, melyhez szép fokozatosan csatlakozott két bot is, ezzel jobb egyensúlyi és haladási feltételek alakultak ki. Az első komplett sífutó felszerelést a huszadik században találták, Svédországban, és i.e. 3. évezredből származónak határozták meg.

A kezdetek után nagy áttörést hozott az elérhető sebességben, hogy megtanulták a síléceket előrecsúsztatni. Így minden lépésnél a csúszósín egy lábon álltak, míg a másik lábukat hátul felemelték, ezzel még nagyobb lendülettel csúszhattak a következő lépésnél. Ehhez már nem volt elég csupán gyalogolni a sílécekkel, hanem szökdelésszerűen, egy lábon egyensúlyozva futni kellett. Ez a mozgás képezi a klasszikus, más néven diagonál stílus alapjait.

A sífutás, vagy maradjunk inkább a sígyaloglásnál, eleinte vadászati és életben maradási célokat szolgált, de a sarkvidékek meghódítói is ezt a módszert is használták az előrejutáshoz. Hadászati felhasználása is hamar megjelent, és a síző egységek is szerepet kaptak a hadseregekben.

A sport célú felhasználás a 18. századtól ismert, és a 19. században terjedt el Észak-Európában. Magyarországon a századforduló után már ismerték és űzték a sportágat, és elmondhatjuk, hogy a Nemzetközi Síszövetség megalapításánál Magyarország ott volt az alapító országok között. A sífutás 1924-ben szerepelt először az olimpián Chamonix-ban, ahol két versenyszám, a férfiak 18 és 50 km-es futása szerepelt a programban. Szinte említeni sem kellene, hogy norvég siker született mindkettőben.

A sífutás nem csak az egyik legrégebbi, de az egyik legegészségesebb sport is egyben. Ezt az állítást Kenneth H. Cooper amerikai orvos is alátámasztja, akinek köszönhetjük az aerobic elméleti hátterét.

A sífutás élettani előnyei

- valamennyi izomcsoportot megmozgatja,
- erősíti a vérkeringési- és légzőrendszert,
- a szabadban végzett mozgás erősíti az immunrendszert, főleg télen van ennek jelentősége!
- fejleszti a mozgáskoordinációt,
- jó hatással van az általános közérzetre,
- egyedül és csoportban is élvezhető,
- ezt a sportágat kortól és nemtől függetlenül bárki elkezdheti.

A sífutás további előnye, hogy kevésbé veszélyes a lesiklásnál, szakképzett sífutóoktató segítségével már a tanulás alatt is élvezhető.

 

Kinek való a sífutás?

Jellemzően azok az emberek lesznek lelkes sífutók, akik nyáron is szívesen túráznak, bringáznak, futnak a természetben. Rajtuk kívül azoknak is ajánljuk, akik könnyed, szabadidős jellegű testmozgást keresnek télen (is). Az idősebbek számára kifejezetten ajánlott, hiszen nagy fizikai megerőltetés nélkül is átmozgatja az egész testet, és kevésbé terheli az izületeket. Egy igazán harmónikus és mozgás-esztétikai élményt nyújtó sport. E tulajdonságok miatt egyaránt kiváló időtöltés a sífutás gyerekeknek, felnőtteknek, időseknek.

 

Szükséges-e sítudás a sífutáshoz?

Nagy alpesi síelési múlt nem, de minimális mozgáskoordináció szükséges hozzá. A klasszikus és korcsolyás stílus is könnyen elsajátítható. A klasszikus sífutás valamennyi más sífutótechnikának az alapja, vagyis ha ezt a technikát megtanulod, akkor a többi könnyebben fog menni.

 

Milyen felszerelés szükséges a sífutáshoz?

Van néhány alap dolog, ami mindenképpen szükséges: Egy keskeny, hosszú speciálisan sífutásra kialakított léc, kötés, sífutó cipő illetve sífutó botok. A ruházatnak síruházaton kivül akár a téli futóruházat is megteszi, persze ma már sífutásra is külön készítenek ruházatot.

Egy jó tanács: Alpesi síléc és síkötés nem alkalmas a sífutáshoz, vagyis ha valaki bele akar kóstolni ebbe a sportba, de nem akar egyből egy komplett felszerelésbe beruházni, akkor a kölcsönzés számára a jó megoldás.

 

Miben különbözik egy sífutó szaküzlet a többi síszaküzlettől?

23 éve foglalkozunk sífutással. Több 100 pár új és használt sífutófelszerelés található meg sífutóboltunkban, minden bizonnyal nekünk van a legnagyobb készletünk Budapesten. Több téli szezont is eltöltöttünk svájci profik között, sőt az Engadin Skimarathonon (az egyik legnagyobb sífutó maraton) is több alkalommal készítettünk fel síléceket maratonra.

Szaktanácsadást biztosítunk, kezdőtől profiig. Síboltunkban Salomon, Atomic, Fisher, Rossingol sífutólécek, és salomon és Atomic cipők is megtalálhatók.

Tipp: a sífutó felszerelések közül itthon a Salomon SNS és Pilot rendszerek a legelterjedtebbek, ezért ezekhez tudsz legnagyobb eséllyel felszerelést találni (a különböző rendszerek nem kompatibilisek egymással)!

 

A cikk megírásához a nyújtott segítséget.

Hirdetés