Túra a Kolpa folyó mentén 2. Túra

A Túra a Kolpa folyó mentén 2. Túra hossza 11 Km. Az útvonal szintemelkedése 251 m, szintideje 2 Óra 30 Perc, nehézsége Könnyű. Az útvonal Szlovénia területén található.
Hirdetés

Amennyiben az előbbinél még vadregényesebb Kolpa folyó túrán is végig szeretnél menni, bátran ajánljuk a Draga Pri Sinjem vrhu, néhány házból álló kis településéhez közel eső túraösvényt, amely egy vízparti gazdaság mellől indul. A gazdaságot hangosan gágogó házőrző ludak védik, a harcias állatoktól érdemes a biztonság kedvéért egy kis távolságot tartani.
 

 

Indulás a ludas farm mellől. Forrás: www.mozgasvilag.hu
Indulás a ludas farm mellől.
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu


Galériáért katt a képre!

 


Jó hír a kerékpárosoknak, hogy ez az ösvény kerékpárral is járható, néhány szakasz csúszós lehet, de ez az egyetlen kihívás a terepet illetően. Az útvonal szemlátomást ritkán használatos, mivel jónéhány friss őznyomot is látni a puha talajban.

Az ösvény szép, rendezett, a környező növényzet igen dús, akár egy manólakta erdő, ahol a fák mohásak és mindenhonnan indák és borostyánok lógnak. Akár egy olyan vidéken, amelyet ember keze még aligha érintett. Ha elég csendesen közlekedsz, az őszi idényben szarvasbőgésre lehetsz figyelmes, amely a folyó másik, meredek sziklás partszakaszáról hallható, amerre valószínűleg egyetlen turista sem jár.

A túraútvonalon a Kraska jama Kobiljaca nevű barlang bejáratát is megnézhetjük, amely közvetlenül az ösvény mellől nyílik. Viszont a kb. 350 m mély barlangba felszerelés és vezető nélkül bemenni nem javasolt.

 

 

Forrás: www.mozgasvilag.hu
Forrás: www.mozgasvilag.hu
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu


Galériáért katt a képre!

 


A folyó felsőbb szakaszán néhány gazdaság illetve vízimalom mellett is elhaladunk, de jóval kevesebb emberi jelenléttel találkozunk, mint a Kolpa folyó 1. túrán.
 

Nézzük hát, hogyan is kell idejutni:

1. A ludas gazdaságtól a folyó felé vezető ösvényen a vizet elérve jobbra fordulunk és a folyó folyásával szemben kezdünk el gyalogolni.

2. Az útról lényegében sehol sem kell letérni, követni kell végig a csapásirányt, ami kanyargósan halad a folyó mentén.

3. Kb. a 10. km-nél az út elágazik, mi balra, egy fahídon megyünk tovább.

4. A 11. km felé elérkezünk egy kempinghez, amelyben glamping faházakat is látunk. Itt az ösvényről elkanyarodunk jobbra és felmegyünk az útra. A kempingben kellemes büfé is üzemel, érdemes megpihenni a teraszon és inni egy sört vagy akár egy kávét.

5. A kiindulási pontunkra transzferrel vagy akár egy másik túraútvonalon juthatunk vissza.
 

Hirdetés