Vízeséstúra Heiligenblutban

A Vízeséstúra Heiligenblutban hossza 6 Km. nehézsége Közepes. Az útvonal Ausztria területén található.
Hirdetés

 

 

Könnyű túra a Jungfernsprung vízeséshez

A túra az egyik kötelező célpont ha Heiligenblutba látogatunk. Mind kerékpárral, mind gyalog megközelíthető, abszolválható. Adalék gyanánt kezdjük egy legendával. 

Réges-régen élt Mölltalban egy gyönyörű, havasi pásztorleány. Szépségének híre az egész vidéket bejárta, de ő egy férfi. Csöndesen élte életét, tette a dolgát, imádkozott Istenhez.

Hírét vette ennek az ördög is, és elhatározta, hogy elcsábítja a lányt. Egy napon egy daliás vadászifjú érkezett a völgybe. Modorával, sármjával hamar belopta magát a helyiek szívébe. Az ifjút azonban csak a szépséges alpesi pásztorlány érdekelte.

Egy napon fondorlatosan úgy intézte a vadász, hogy "véletlenül" találkozzon egy sziklafalnál a lánnyal, aki így sehogyan se tudja menekülőre fogni, visszautasítani csókját.A lány azoban átlátott a szitán és észrevette, hogy a jóképű vadász valójában az ördög. Az ördög csak közeledetett, a leány meg egyre csak hátrált, mígnem háta a sziklafalhoz ért. Ekkor csoda történt: a sziklafal megnyílt és a lány inkább belevetette magát a mélységbe, semhogy az ördögé legyen. Mielőtt halálra zúzta volna magát a szakadék fenekén lévő sziklákon, angyalok szálltak alá az égből és épségben földre segítették a lányt.

Kudarcát látva az ördög dühösen a sziklára csapott - ahonnan ekkor megeredt a ma is látható vízesés - és többé a környékre sem tette be a lábát.

A vízesést a népnyelv a legenda emlékére Jungfernsprungnak, azaz Kisasszony-ugrásnak keresztelte el.

Hát ehhez az akár 130 méteres vízeséshez a következőképpen jutunk el:

1. Kiinduló pont:  Hunguest Hotel Heiligenblut. A hotel bejáratától balra indulunk el az úton a GrossGlockner irányába.

2. Kb. 500 méter után az út áthalad a folyócska fölött. A híd után balra fordulunk, a folyó mellett haladó utat követjük Heiligenblut központja felé.

3. Innen végig az utat követve haladunk. 

 

 

4. Kb. 2-2,5 km-nél egy meredek sziklás lejtmenet következik. A Jungfernsprung vízesés ki van táblázva végig. 

5. A lejtmenet után ismét betonúton haladunk, majd jobbra visz az utunk ismét a folyóhoz.

 

 

6. Innen már csak kb. 1 km és elérjük a vízesés alját. 

7. A vízeséshez még pár 2-300 métert kell megtennünk az erdei ösvényen.

 

Hirdetés