Víztározó-forrás-kilátó kör a Mátrában

Víztározó-forrás-kilátó kör a Mátrában

Bognár Tamás
Bognár Tamás
A Víztározó-forrás-kilátó kör a Mátrában hossza 33.4 Km. Az útvonal szintemelkedése 568 m, szintideje 2 Óra, nehézsége Közepes. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

A hazai hegyekben nem a legkönnyebb legális montis ösvényeket találni. Szerencsére egyre-másra szaporodnak a Mátrában is a hivatalosan kerékpáros piktogrammal ellátott, vagy az erdőtörvény szerint legálisan hegyikerékpározható utak. Több ilyet is bejártunk az utóbbi időben, a markazit ITT TALÁLOD, a tari nagykört ITT, a könnyed MTB kört pedig ITT.

Az útvonalat Merida kerékpárokkal és Bryton computerekkel jártuk be, a Merida Concept Store jóvoltából!  A tesztbringák és teszt Bryton computerek rendelkezésre állnak mindenkinek, tesztelési részletek a Concept Store weboldalán.

Közepes nehézség, kárpótlásul kiváló kilátás vár minket

Közepes nehézségű mátrai MTB kör-1
Kétkerék Vendégház, a bringásbarát hely
Közepes nehézségű mátrai MTB kör-1
Forrás: Thommey - Mozgásvilág

Indulásunkhoz a „menedéket” a Kétkerék Vendégház nyújtotta, ami bringásbarát szálláshely is egyben, sőt bringabérlésre egyaránt van lehetőség, sőt ajánlani is tudnak különböző útvonalakat az aktuális viszonyoknak megfelelően. Akár gyerekekkel is érdemes belevágni. A településről, Mátraszentlászlóról egyből gurulással kezdjük utunkat, és pici kitérővel érdemes lehet a Vörös-kő kilátót is útba ejteni, ahonnan ha minden csillag, vagyis időjárási körülmény együtt áll, akkor akár a Magas-Tátráig is el lehet látni!

Közepes nehézségű mátrai MTB kör-7
Majdnem mindegy milyen bringával, a lényeg hogy haverokkal
Közepes nehézségű mátrai MTB kör-7
Forrás: Thommey - Mozgásvilág

Mindig jó kérdés, hogy milyen bringával érdemes az adott körnek nekiindulni, ez itt felettébb nehéz feladat. Ahogy a képeken is látható, köztünk volt aztán minden, a gravel bringától a terepre is alkalmas trekkingig minden, de igazából az össztelós monti az igazi választás a Mátrába. Akár elektromos kivitelben is, mint a Merida eOne-Sixty és eOne-Forty tesztbringák, amiket hajtottunk. A Mátra talaja jellemzően köves, de erdei talaj is van bőven, ami viszont általánosan elmondható, hogy akár eső után is járhatóak az útvonalak. 

Közepes nehézségű mátrai MTB kör-3
Egy kávé, vagy egy kis főtt étel-Ágasvári turistaház
Közepes nehézségű mátrai MTB kör-3
Forrás: Thommey - Mozgásvilág

Az Ágasvári turistaház felé vesszük az irányt, végig köves, kétnyomú útvonalon, és ha inni szertnénk egy kávét, vagy máris enni valamit, mert esetleg későn indultunk, akkor a turistaházban erre is van lehetőség. Állítólag az Ágasvári Tricolor Capuccino megkóstolása kifejezetten ajánlott, bár mi pár fotó után robogtunk is tovább a Hasznosi víztározó felé. Innen nagyon szép a kilátás, de meglepő a kis füves repülőtér is mielőtt elérnénk a panoráma pontot. 

Víztározó-forrás-kilátó kör a Mátrában-7
A Hasznosi-víztározó
Víztározó-forrás-kilátó kör a Mátrában-7
Forrás: Thommey - Mozgásvilág

A víztározón kívül érdemes megnézni a Hasznosi-várat, ami ugyan csak pár kőfalat jelent, de több mint 700 éves történelemmel bír. Innen leereszkedünk Hasznos-ig, majd utána jobbra tartva érkezünk meg Tar településre. Itt van lehetőség a kisboltban utántölteni a készleteket, és két opció is adott a továbbhaladáshoz. Ha egy kicsit is érdekel a buddhista vallás, vagy meditálnál egyet, akkor ne hagyd ki a tari Buddha Park-ot! Utána irány a Csevice forrás, és a Csevice patak völgye felfelé a Tuzson Arborétum irányába. 

Közepes nehézségű mátrai MTB kör-5
Fenyvespuszta-ideális pihenőhely
Közepes nehézségű mátrai MTB kör-5
Forrás: Thommey - Mozgásvilág

A Fenyvespusztai Erdei Iskolánál le tudjátok zárni a bringákat, hogy végigsétáljatok az arborétum ösvényein. Nem nagy terület, nem egy rendkívüli érdekességű arborétum, de végtelenül nyugodt terület, amit nem érdemes kihagyni. Innen egy meredekebb szakasz következik, érdemes is picit rápihenni, mert sok energiát lehet elégetni. Folytathatnánk az utunkat a Bec-kút felé, ahogy a nagy mátrai körnél már ITT BEMUTATTUK, de most rövidebbre vesszük, és az Ágasvári turistaház felé haladunk tovább. A hosszú köves emelkedő bár nem túlzottan meredek, mégis sok erőt ki tud venni belőlünk. Érdemes kényelmes tempóra kapcsolni, hogy kitartson a végéig, amit Mátraszentimre jelent.

Közepes nehézségű mátrai MTB kör-8
A háttérben Pásztó
Közepes nehézségű mátrai MTB kör-8
Forrás: Thommey - Mozgásvilág

Ha már újra itt vagyunk, érdemes egy jó kis sztrapacskával, vagy káposztalevessel zárni a napot a Vöröskő éttermben. Ez itt nem a reklám helye, de akárhányszor itt járunk, mindig elégedetten távozunk ebből a falusi ízeket hozó étteremből, és az árak sem vészesek, pedig már 2023-at írunk. Mivel több mátrai útvonalat is bemutattunk nektek, érdemes akár egy hosszú hétvégére, vagy hosszabb időre is eljönni ide mivel a táj gyönyörű, az ösvényekben van kihívás még akkor is ha nem túl sok kilométert tartalmaz, és akár eső után is járhatóak az utak. 

Hirdetés