Mátra keresztezős várnézős túra

Mátra keresztezős várnézős túra

Bognár Tamás
Bognár Tamás
A Mátra keresztezős várnézős túra hossza 23 Km. Az útvonal szintemelkedése 352 m, szintideje 3 Óra, nehézsége Közepes. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Nem kell minden bringás körnek kör alakúnak lennie. Egy útvonal teljesen más arcát mutatja mind a két irányból, főleg ha a Mátrában járunk. Most egy olyan szakaszt mutatunk be nektek, amiben minden megtalálható az aszfalttól az erdei talajon át az igazi köves szakaszokig. No meg persze a kilátás is kárpótol a szintkülönbségért!

Az útvonalat Merida kerékpárokkal és Bryton computerekkel jártuk be, a Merida Concept Store jóvoltából!  A tesztbringák és teszt Bryton computerek rendelkezésre állnak mindenkinek, tesztelési részletek a Concept Store weboldalán.

Mátra keresztezős várnézős túra-1
Páratlan a kilátás dél felé
Mátra keresztezős várnézős túra-1
Forrás: Simon Ádám-Mozgásvilág

Parádtól Kisnánáig

Utunkat Parádról indítjuk, ahol érdemes a Kocsimúzeumot is megnézni ha már itt vagyunk, mert a 18. századtól gyártott hintókat és konflisokat nem lehet sok helyen együtt látni! Az ifjúsági tábortól már kezdődik egy kis terepezés, rögtön egy patakátkeléssel. Ha nem montival vagyunk, akkor ezt a szakaszt ki lehet kerülni az aszfalton az Ilona-patak bal oldalán haladva, mivel mi is erre az útra térünk ki hamarosan. 

Mátra keresztezős várnézős túra-4
Gyönyörű helyen van, de ráférne a felújítás
Mátra keresztezős várnézős túra-4
Forrás: Thommey - Mozgásvilág

Vulkánok között

A Mátrában több helyen is található úgynevezett csevice kút, ami a vulkáni kőzetek közül előtörő szénsavat és kén-hidrogént is tartalmazó víz forrását jelenti. Most is útbaesik egy, a Szent István-forrás, ahonnan a híres Parádi víz is származik. Elhaladunk az Ilona völgyi tanösvény mellett, ahol egy vízhozamtól függő látványú vízesés is található. A kereszteződésnél balra fordulva megkezdjük az emelkedést egészen a Várbükki vendégházig, ami idilli környezetben található, de egy erős felújítás már ráférne, hogy a mai igényeknek megfeleljen. Minden esetre aki el akar vonulni a külvilágtól, az itt hamar megtalálja a számítását.

Mátra keresztezős várnézős túra-5
Elértük a túra legmagasabb pontját
Mátra keresztezős várnézős túra-5
Forrás: Thommey - Mozgásvilág

Leginkább montival, de gravel bringával is teljesíthető

Egy patakot keresztezve, illetve egy réten átvágva jutunk vissza a murvás útra, ami szintén kerülhető ha nem hegyikerékpárral lennél, hanem mondjuk terepre alkalmas gravel bringával, vagy trekkinggel. A Domoszlói-kapunál érjük el utunk legmagasabb pontját 506 méterrel a tenger szintje felett. Innen lefelé vezet az utunk Markaz irányába, végig csodálatos kilátás mellett dél felé. 

Mátra keresztezős várnézős túra-6
Kevés az árnyék, érdemes sok vizet vinni magunkkal
Mátra keresztezős várnézős túra-6
Forrás: Thommey - Mozgásvilág

Lejtőzni csak óvatosan!

A lejtőn érdemes figyelni, mivel sziklás, murvás úton haladunk, de simán el lehet érni a 60 km/h-s tempót is, ami ha nem montival vagy, akkor veszélyessé is tud válni egy defekt esetén! A kövek között pedig ez simán előfordulhat. Rendes terepgumival és össztelós bringával, mint a Meridák amikkel végigjártuk az utat, ez kevésbé volt gond. 

Mátra keresztezős várnézős túra-7
Alattunk a Markazi-víztározó
Mátra keresztezős várnézős túra-7
Forrás: Thommey - Mozgásvilág

A „Nagy kanyar”-nál érdemes megpihenni (ha mást nem, akkor visszaúton), mivel a kilátás nagyszerű a Markazi-víztározóra, ahová le is gurulunk hamarosan. Innen ha túracipőben vagyunk, akár fel is lehet mászni a Markazi-vár romjához, ami fénykorát 1200-1421-ig élte. 

Mátra keresztezős várnézős túra-2
De felgyalogolhatunk a Markazi-várhoz is
Mátra keresztezős várnézős túra-2
Forrás: Markaz.hu

Markaz lehet akár a végcél is

Markazon van lehetőség vizet tölteni, vagy vásárolni, illetve pékség, bolt is található a központban. Nyári időszakban nagy a nyüzsgés a víztározó körül, mivel kiváló horgászati lehetőséget nyújt azoknak akik nem a bringázást választották hobbinak. Ha nem akarunk rögtön visszaindulni, akkor a települést elhagyva Domoszlón át Kisnána felé vehetjük az irányt.

Mátra keresztezős várnézős túra-9
Épül-szépül a Kisnánai-vár
Mátra keresztezős várnézős túra-9
Forrás: Thommey - Mozgásvilág

Kár lenne kihagyni a Kisnánai-várat

Régen számtalan XCO monti versenynek és országos bajnokságnak adott helyet a falu, és a Tour de Hongrie is áthaladt rajta. Fő nevezetessége mégis a vár, ami lassan visszanyeri, ha nem is régi pompáját, de egyre jobb „bőrben” van, ami a többlépcsős felújításnak köszönhető. Egy órát simán el lehet itt tölteni, és felkészülhetünk testben-lélekben a visszaútra, ami a már megismert útvonalon történik, csak éppen „arccal a hegynek” teljesen mást mutat a Mátra. 

Mátra keresztezős várnézős túra-3

Néha nem árt egy kis pihenő
Mátra keresztezős várnézős túra-3
Forrás: Thommey - Mozgásvilág

Összegzés

Az útvonalon arra kell figyelni, hogy vízvételi lehetőség a hegyen nincsen, így mind Parádról, mind Markazról érdemes megfelelő mennyiséget magunkkal vinni. A déli oldalon napos időben kevés árnyékunk lesz, ami szintén fokozza a vízigényt. Akár eső után is simán tekerhető a túra, de ha nem nyáron teljesítjük, akkor mindig legyen nálunk széldzseki, vagy hosszú mez, mert a Domoszlói-kapu környékén azért más idő lesz mint lent a völgyben. Oda-vissza 46 km a táv (a Kisnánai kitérő nélkül), és az 1000 méter körüli szint is meglesz, tehát ha nem ebike nyergében vágtok neki, akkor nem árt a jó erőnlét. 

Hirdetés