Győr-Pannonhalma kerékpárút

Győr-Pannonhalma kerékpárút

Takács Viktor
Takács Viktor
A Győr-Pannonhalma kerékpárút hossza 44.5 Km. Az útvonal szintemelkedése 300 m, szintideje 4 Óra, Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Győr-Pannonhalma kerékpárral

Ez az útvonal a győri városnézés nélkül tulajdonképpen a Győrt a Balatonnal összekötő 24-es számú, mintegy 126 km hosszú kerékpárút első szakaszának tekinthető és a városnézéssel együtt számos olyan látnivalót tartalmaz, melyért önmagában is megéri letekerni. A szakaszt 2021 őszén adták át a nagyközönségnek, végig kiváló minőségű, új aszfalton vezet. Út közben számos vendéglátóegységben van lehetőségünk frissíteni és több pihenőállomás is kialakításra került.

A messziről érkezőknek a túrát a győri Attila utcánál érdemes indítani, amely egy zsákutca és teljes hosszában ingyenesen parkolható. Innen a belváros látnivalói pár perces gurulással elérhetőek, melyeket akár rögtön a túra elején, akár a végén meg lehet tekinteni. A város sétálóutcájában, a Baross-úton számos étterem és szuvenírbolt található.

Győr-Pannonhalma kerékpárút-8
Győr-Pannonhalma kerékpárút-8

Győri indulás

Az Attila utcából jobbra fordulva rögtön a kerékpárúton találjuk magunkat, majd néhány lámpás átkelő után egy alagúton haladunk keresztül, ahonnan szintén jobbra fordulva a város egyik buszpályaudvarára érkezünk. A pályaudvar mellett elhaladva elérjük a Baross hidat, amely alatt elhaladva meg is pillantjuk a Városházát. Az ikonikus épület neobarokk stílusban épült és több, mint 120 éves. 59 méter magas tornyából csodás kilátás nyílik a városra, azonban a látogatása korlátozott, csak külön (előzetes) kérelem alapján lehetséges. A belvárost az Aradi vértanúk útján tudjuk megközelíteni, melyen, ha végig megyünk, a Rába partjánál találjuk magunkat, amelynek partja a győriek egyik kedvelt találkozó helye. Ha belefér az időbe, érdemes átsétálni a Radó-szigetre, illetve a városon keresztülhaladva nem szabad elhalasztani a Székesegyházat sem, ahol Szent-László hermáját őrzik. A Széchényi-teret átszelve néhány kanyar után újra az alagútban találjuk magunkat. Kb. 10 perc tekerés következik a forgalmas külvárosban (végig kerékpárúton) és már el is érjük a település határát. 

Győr-Pannonhalma kerékpárút-1
Városháza
Győr-Pannonhalma kerékpárút-1
Forrás: Takács Viktor - Mozgásvilág

Napóleon emlékmű

A Győr táblát elhagyva néhány száz méter után elérünk az első kiépített pihenőig, mely az 1809-es kimegyeri csata emlékére emelt emlékmű mellett került kialakításra. A (vesztes) csatában az osztrák-magyar hadsereg csapott össze Napóleon seregével és azért volt különleges esemény, mert ez volt az egyetlen csata a napóleoni háborúk során, mely Magyarország területén zajlott.

Győr-Pannonhalma kerékpárút-2
Napóleon emlékmű
Győr-Pannonhalma kerékpárút-2
Forrás: Takács Viktor - Mozgásvilág

Régiópihenő

A Turul-madár megcsodálása után vadonatúj aszfalton, eseménytelenül gurulhatunk egészen a Győrújbarát határában kialakított következő pihenőállomásig, melynek különlegessége, hogy a fából készült asztalokat, padokat és információs táblát helyi nép és iparművészek készítették és látták el különböző kézi faragású domborművekkel és népi motívumokkal.

Győr-Pannonhalma kerékpárút-3
Győr-Pannonhalma kerékpárút-3

Nyúl, Écs

Tovább indulva le kell küzdenünk egy sunyi kis emelkedőt, hogy begurulhassunk Nyúl településre, ahol rengeteg frissítési lehetőséget találunk. Odafelé könnyed felfrissülést jelenthet a helyi fagyizó vagy cukrászda meglátogatása (melyek közvetlenül a kerékpárút mellett találhatók), visszafelé pedig a Platán csárda kínál fimon ételeket az elfáradt kerékpárosoknak. A falut elhagyva, balra, előre a távolban már felsejlik a Pannonhalmi Főapátság sziluettje, vagyis innentől szinte végig látjuk a túránk célállomását.

Győr-Pannonhalma kerékpárút-7
Győr-Pannonhalma kerékpárút-7

Nyúl után a következő település Écs, amit néhány perc alatt elérünk, ugyanis a két falu szépen lassan egybeépül. Écsen is találunk vendéglátóegységeket, sőt a falu Pannonhalma felőli oldalán, a kerékpárút mellett játszótér is rendelkezésre áll a gyerekek számára. Pannonhalmáig még további két kialakított pihenőben állhatunk meg frissíteni, melyből a másodikban mindenkinek javasolt bedobni pár kalóriát, ugyanis elkezdődik az emelkedő.

Pannonhalma

Nem túl meredek, mégis izzasztó taposás következik egészen a falu központjáig, ahol szintén egy kerékpárosok számára kialakított pihenőben szusszanhatunk.

Győr-Pannonhalma kerékpárút-6
Pannonhalma pihenő
Győr-Pannonhalma kerékpárút-6
Forrás: Takács Viktor - Mozgásvilág

Sportosabbaknak innen mindenképp ajánlott feltekerni vagy felsétálni egészen az apátságig. A mintegy 1 kilóméternyi, néhol 10%-os emelkedő elég combos, azonban a Lombkorona Tanösvény és az Főapátság látványa minden kalóriát megér. Óvatos ereszkedés után ugyanazon útvonalon tekerünk vissza egészen a túra kiindulópontjáig.

Győr-Pannonhalma kerékpárút-5
Győr-Pannonhalma kerékpárút-5
Hirdetés
Hirdetés