Eurovelo 8 szlovén szakasz (Koper - Sicciole)

Simon Ádám
Simon Ádám
Az Eurovelo 8 szlovén szakasz (Koper - Sicciole) hossza 34 Km. Az útvonal szintemelkedése 653 m, szintideje 5 Óra, nehézsége Könnyű. Az útvonal Szlovénia területén található.
Hirdetés

Eurovelo 8 Koperből

Szlovéniában néhány éve kitalálták, hogy azt az éppen 47 kilométernyi tengerpartot nem érdemes az autóforgalomra pazarolni, amikor kerékpárutakkal sokkal élhetőbb is lehet. A mediterrán bringaútvonal kétség kívül az egyik legmenőbb (tervezett) nyomvonalon halad, hiszen a tengerparti Cádiz városától nagyrészt a part mentén, többek között Barcelona, Monaco, Velence, Trieszt, Koper, Dubrovnik és Athén érintésével bringatúrázhatunk (sőt, még valahogy Ciprust is hozzápréselték grátisznak). A kurta szlovén szakaszt nemrégiben igencsak felturbózták és egy szervezett bejárás keretében nagyrészt végig is tekertük.

 

Kerékpárral a vasút vonalán

Az egy évszázada még Trieszt és Porec között 123 kilométer hosszan haladó Parenzana vasútvonalat néhány évvel ezelőtt megszüntették, vagyis pontosabban csak felszedték a síneket és a nyomvonalat alagutastul, viaduktostul átadták a kerékpáros turizmusnak. Az Eurovel 8 szlovén szakasza zömmel ezen a nyomvonalon halad, így jutottunk el Koper városától Izolába, Portorozba, Piranba és végül megérkeztünk Sicciolébe, ahol még mindig hagyományos módszerrel állítják elő a tengeri sót. Az útvonalon a 8-as kerékpáros útvonal jelzést követve nem fogunk eltévedni, de amúgy érdemes kitérőket tenni az érintett településeken. 

Hirdetés