Eurovelo 8 szlovén szakasz (Koper - Sicciole)

Az Eurovelo 8 szlovén szakasz (Koper - Sicciole) hossza 34 Km. Az útvonal szintemelkedése 653 m, szintideje 5 Óra, nehézsége Könnyű. Az útvonal Szlovénia területén található.
Hirdetés

Szlovéniában néhány éve kitalálták, hogy azt az éppen 47 kilométernyi tengerpartot nem érdemes az autóforgalomra pazarolni, amikor kerékpárutakkal sokkal élhetőbb is lehet. A mediterrán bringaútvonal kétség kívül az egyik legmenőbb (tervezett) nyomvonalon halad, hiszen a tengerparti Cádiz városától nagyrészt a part mentén, többek között Barcelona, Monaco, Velence, Trieszt, Koper, Dubrovnik és Athén érintésével bringatúrázhatunk (sőt, még valahogy Ciprust is hozzápréselték grátisznak). A kurta szlovén szakaszt nemrégiben igencsak felturbózták és egy szervezett bejárás keretében nagyrészt végig is tekertük.

 

 

Az egy évszázada még Trieszt és Porec között 123 kilométer hosszan haladó Parenzana vasútvonalat néhány évvel ezelőtt megszüntették, vagyis pontosabban csak felszedték a síneket és a nyomvonalat alagutastul, viaduktostul átadták a kerékpáros turizmusnak. Az Eurovel 8 szlovén szakasza zömmel ezen a nyomvonalon halad, így jutottunk el Koper városától Izolába, Portorozba, Piranba és végül megérkeztünk Sicciolébe, ahol még mindig hagyományos módszerrel állítják elő a tengeri sót. Az útvonalon a 8-as kerékpáros útvonal jelzést követve nem fogunk eltévedni, de amúgy érdemes kitérőket tenni az érintett településeken. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés