Menü

2008.09.23.     Hozzászólás 0

Többezer fős kerékpáros találkozó - CriticalMass

Mi történik akkor, ha a kerékpárosok összejönnek egy közös örömködésre, ha nem tüntetnek, csak közlekednek... A szeptember 22-i rendhagyó CriticalMass-on megtudhattuk.

A CriticalMass mindezidáig egyet jelentett egy kerékpáros tüntetéssel, ahol lezárt, előre meghatározott útvonalon, rendőri és önkéntesi felügyelettel vezényelten vonult a sokezer kerékpáros.

Akár az egyes CM-ek népszerűségét, akár a hétköznapokban is egyre szembetűnőbb kerékpáros forgalmat nézzük, jól látszik, hogy a kerékpáros tüntetés kinőtte saját magát és megérett az átalakulásra. A klasszikus CM elemek közül megmaradt a közös bringaemelés, két időpontban, két helyszínen, vagyis egyszerűen ennyi:

Srácok, hétfőn ekkor-és-ekkor itt-és-itt kerékpárt emelünk, ha van kedved gyere el Te is! Hogy hogyan? Hát ahogy mindig is szoktál, kerékpáron KÖZLEKEDVE!

 

Persze a főbb csomópontokon megmaradt a rendőri és a zöldpólós önkéntes biztosítás és nyílván a sokezer bringás látványa tüntetős, vonulós hangulatot keltett, ám így sikerült új CM-érzést teremteni.

Az Autómentes Nap ellenére bőven volt gépkocsiforgalom az utakon és CM nélkül is bőven bedugult a város, amire a sokezer kerékpáros még rátett egy lapáttal. Az autóban ülők többnyire higgadtan viselték - mit is tehettek volna - a mellettük elhúzó kerekeseket... mert természetesen egyértelműen kiderült, hogy dugóban is a kerékpár a nyerő.

 

Mit szeretnének a kerékpárosok? Első sorban kerékpársávot, másodsorban kerékpárutakat, továbbá azt, hogy autósok és kerékpárosok békésen közlekedjenek egymás mellett. Emellett persze nem lenne hátrány, ha mind többen hagynának fel az autózással - mondjuk kezdetnek azok, akik egyedül ülnek egy min. 6nm-es kocsiban - és pattannának nyeregbe, vagy közlekednének tömegben az élhetőbb város reményében.

 


Útban a Moszkva tér felé...

 

Olvass többet a témáról: critical mass