Kedvenceket a hátsó ajtóra - Thule Raceway teszt

Kedvenceket a hátsó ajtóra - Thule Raceway teszt

Kakuk András
Kakuk András
2014/08/05
Nem a blökiről van szó, hanem sokak első számú kedvencéről, a kerékpárról.
Hirdetés

A kerékpártartó választás nem annyira egyszerű dolog, mint azt elsőre gondoljuk.

Sok a bringa- hogy tegyem fel?

A kicsiny 5 fős családom kerékpár flottáját elhelyezni az autón sokszor megoldhatatlan feladat elé állított.
kellemetlen, lassú a felrakás. A tetőre felrakni először a keresztlécet, majd a bringatartókat, végül a kerékpárokat magukat nem túl gyors, se nem problémamentes. Nem biztonságos, csúnya: valljuk be, a család 20 éves acél tartójára nem szívesen tesszük fel az új bringánkat, arról nem is beszélve, hogy 130-al szeretnénk közlekedni az autópályán.

Ha már új vásárlására adjuk a fejünket felmerül a kérdés: milyen legyen? Tetőre-, horogra-, hátraszerelhető?

Thule Raceway Forrás: Mozgásvilág.hu
Thule Raceway
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Galériához klikk a képre!

A Thule Racewayt kerékpártartót teszteltük és ezentúl bátran ajánljuk bárkinek.

Egyszerű felrakás/tárolás


A Thule Raceway-t laposra össze lehet hajtani így tárolása praktikusan megoldható. Az én Seat Altea Xl szgk-n csomagtartójában állítva is elfér. Onnan bármikor előveszem és felrakom.

Felszerelés


A Raceway egyik nagy előnye a felszerelés egyszerűsége. A tárolt állapotából kis gyakorlattal 1-2 perc alatt a kocsira varázsolhatjuk.

A tartót nem manuálisan beállított hevederekkel kell rögzíteni, hanem a szabadalmaztatott Fit-dial rendszerrel. A hevedereket kábelek helyettesítik melyeket feltekercseltek. Egy kis kar meghúzásával a kábeleket kihúzzuk, majd az oldalsó tekerentyűkkel megszorítjuk.

A szépen összehajtogatott Raceway rögzítő karjait először beállítod a kívánt szögre. Ezt egészen 180 fokig állíthatod, így igen széles skálájú autókra felszerelhető.

Utána ajánlott a kábelek kiengedése jó hosszúra, hogy a tartó nagyobb emelése nélkül is az ajtóra tudjuk akasztani. A kampók beillesztése azért nehézségekbe ütközhet. Az én Seat Altea XL-emen felül csak oldalról tudtam becsúsztatni, ezért kis matekba került, hogy a könnyűnek nem nevezhető szerkezetet egy kézzel egyensúlyozva legalább az egyik kampót behelyeztem a helyére.

Ha viszont az egyik már benn van, akkor "kis malac kis malac engedj be " elven a többi már gyerekjáték.
Az első hevedert húzzuk meg, majd akasszuk be a másik felsőt is. Ebben a helyzetben állítsuk be a kívánt magasságot, és a 2 alsó kábelt a helyükre szorítjuk az említett tekeréses művelettel. Ezután a biciklitartó karokat állítsuk a kívánt pozícióba és jöhetnek a bringák.

 

Gyerekbringát is


A biciklitartó karok eleve közel vannak egymáshoz így gyermekbringákat is könnyen feltehetünk. Ha ez nem elég akkor a karokat vízszintesen el tudjuk csúsztatni, egészen egymás mellé, ami már biztosan elegendő lesz.

Biztonságos az autónak és a bringának
A Thule Raceway minden olyan eleme, ami az autóval érintkezik, gumival van borítva. Persze kivéve a kampókat. Ellenben a drótkötél és kampó illeszkedésénél lévő műanyag burkolat hosszan védi a kocsi festését, ott ahol a kábel érintkezik a felülettel.

A tartóhoz tartozik több adapter ami függőleges helyzetben rögzíti a bringákat a nyeregcsőnél, hogy ne lifegjenek menet közben. Felrakáskor figyeljünk arra, hogy melyik oldalon vannak az adapterek rögzítési pontjai, eszerint rakjuk a bringákat jobbra vagy balra nézve.

Thule Raceway Forrás: Mozgásvilág.hu

Thule Raceway
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Galériához klikk a képre!

 

Ezzel a megoldással egyetlen hiba van, az összteleszkópos mtb bringákra nem gondoltak. Sokszor ugyanis a hátsó teleszkóp miatt nincs elegendő hely, hogy a nyeregcsőnél megfogjuk, így a függőleges rögzítés kudarcba fulladhat. Ilyenkor jól jön a hagyományos pókos megoldás.

Az adapter első használatánál támadt egy apró kellemetlenségünk. Az adapter ugyanis kiakadt menet közben és a bringa így folyamatosan himbálózott. Megszemlélve a problémát rájöttünk, hogy vagy az adapter hibás vagy mi szereltük fel rosszul ugyanis az adapter eldeformálódott, ez okozta a galibát. Azóta jobban odafigyelve tettük fel a másik adaptert és nem volt gond.

 

Lopásgátló


Kiemelendő hogy, mind a tartó, mind pedig a bringa rajta zárható! Apróság, hogy az erre a célra alkalmazott vékony drót könnyedén átvágható. Magát a kerékpártartót nem féltem, hiszen ha enyveskezű barátunk ezzel a művelettel lovasítaná meg, akkor egyben tönkre is teszi az egészet. A bringákat ellenben ildomos külön lakattal lezárni, ha olyan helyen hagyjuk az autót .

A Thule Racewayt a Thule hazai forgalmazójától kaptuk tesztelésre. Köszönjük!

 

 

Thule Raceway Forrás: Mozgásvilág.hu
Thule Raceway
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Galériához klikk a képre!

 

A Te kocsidra felszerelhető?
Mennyibe kerül?

Hirdetés