Menü

2014.08.05.     Hozzászólás 4

Kedvenceket a hátsó ajtóra - Thule Raceway teszt

Nem a blökiről van szó, hanem sokak első számú kedvencéről, a kerékpárról.


A kerékpártartó választás nem annyira egyszerű dolog, mint azt elsőre gondoljuk.

 

Sok a bringa- hogy tegyem fel?

  

A kicsiny 5 fős családom kerékpár flottáját elhelyezni az autón sokszor megoldhatatlan feladat elé állított.
kellemetlen, lassú a felrakás. A tetőre felrakni először a keresztlécet, majd a bringatartókat, végül a kerékpárokat magukat nem túl gyors, se nem problémamentes. Nem biztonságos, csúnya: valljuk be, a család 20 éves acél tartójára nem szívesen tesszük fel az új bringánkat, arról nem is beszélve, hogy 130-al szeretnénk közlekedni az autópályán.

Ha már új vásárlására adjuk a fejünket felmerül a kérdés: milyen legyen? Tetőre-, horogra-, hátraszerelhető?

 

Thule Raceway Forrás: Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

A Thule Racewayt teszteltük és ezentúl bátran ajánljuk bárkinek.

Egyszerű felrakás/tárolás
A Thule Raceway-t laposra össze lehet hajtani így tárolása praktikusan megoldható. Az én Seat Altea Xl szgk-n csomagtartójában állítva is elfér. Onnan bármikor előveszem és felrakom.

Felszerelés
A Raceway egyik nagy előnye a felszerelés egyszerűsége. A tárolt állapotából kis gyakorlattal 1-2 perc alatt a kocsira varázsolhatjuk.

A tartót nem manuálisan beállított hevederekkel kell rögzíteni, hanem a szabadalmaztatott Fit-dial rendszerrel. A hevedereket kábelek helyettesítik melyeket feltekercseltek. Egy kis kar meghúzásával a kábeleket kihúzzuk, majd az oldalsó tekerentyűkkel megszorítjuk.

A szépen összehajtogatott Raceway rögzítő karjait először beállítod a kívánt szögre. Ezt egészen 180 fokig állíthatod, így igen széles skálájú autókra felszerelhető.

Utána ajánlott a kábelek kiengedése jó hosszúra, hogy a tartó nagyobb emelése nélkül is az ajtóra tudjuk akasztani. A kampók beillesztése azért nehézségekbe ütközhet. Az én Seat Altea XL-emen felül csak oldalról tudtam becsúsztatni, ezért kis matekba került, hogy a könnyűnek nem nevezhető szerkezetet egy kézzel egyensúlyozva legalább az egyik kampót behelyeztem a helyére.

Ha viszont az egyik már benn van, akkor "kis malac kis malac engedj be " elven a többi már gyerekjáték.
Az első hevedert húzzuk meg, majd akasszuk be a másik felsőt is. Ebben a helyzetben állítsuk be a kívánt magasságot, és a 2 alsó kábelt a helyükre szorítjuk az említett tekeréses művelettel. Ezután a biciklitartó karokat állítsuk a kívánt pozícióba és jöhetnek a bringák.

 

Gyerekbringa is
A biciklitartó karok eleve közel vannak egymáshoz így gyermekbringákat is könnyen feltehetünk. Ha ez nem elég akkor a karokat vízszintesen el tudjuk csúsztatni, egészen egymás mellé, ami már biztosan elegendő lesz.

Biztonságos az autónak és a bringának
A Thule Raceway minden olyan eleme, ami az autóval érintkezik, gumival van borítva. Persze kivéve a kampókat. Ellenben a drótkötél és kampó illeszkedésénél lévő műanyag burkolat hosszan védi a kocsi festését, ott ahol a kábel érintkezik a felülettel.

A tartóhoz tartozik több adapter ami függőleges helyzetben rögzíti a bringákat a nyeregcsőnél, hogy ne lifegjenek menet közben. Felrakáskor figyeljünk arra, hogy melyik oldalon vannak az adapterek rögzítési pontjai, eszerint rakjuk a bringákat jobbra vagy balra nézve.

 

Thule Raceway Forrás: Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

Ezzel a megoldással egyetlen hiba van, az összteleszkópos mtb bringákra nem gondoltak. Sokszor ugyanis a hátsó teleszkóp miatt nincs elegendő hely, hogy a nyeregcsőnél megfogjuk, így a függőleges rögzítés kudarcba fulladhat. Ilyenkor jól jön a hagyományos pókos megoldás.

Az adapter első használatánál támadt egy apró kellemetlenségünk. Az adapter ugyanis kiakadt menet közben és a bringa így folyamatosan himbálózott. Megszemlélve a problémát rájöttünk, hogy vagy az adapter hibás vagy mi szereltük fel rosszul ugyanis az adapter eldeformálódott, ez okozta a galibát. Azóta jobban odafigyelve tettük fel a másik adaptert és nem volt gond.

 

Lopásgátló
Kiemelendő hogy, mind a tartó, mind pedig a bringa rajta zárható! Apróság, hogy az erre a célra alkalmazott vékony drót könnyedén átvágható. Magát a kerékpártartót nem féltem, hiszen ha enyveskezű barátunk ezzel a művelettel lovasítaná meg, akkor egyben tönkre is teszi az egészet. A bringákat ellenben ildomos külön lakattal lezárni, ha olyan helyen hagyjuk az autót .

A Thule Racewayt a Thule hazai forgalmazójától kaptuk tesztelésre. Köszönjük!

 

Thule Raceway Forrás: Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

A Te kocsidra felszerelhető?
Mennyibe kerül?
Nézd meg itt...

Olvass többet a témáról: kerékpártartó, thule, teszt

Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.


 • Kakuk András 2014.08.11.   08:49

  Kakuk András

  Kedves Umate! Mivel a bicilki tartó karok tetszőlegesen állíthatók, ezért kicsit feljebb állítva az én Seat Altea Xl-en nem takarta ki a rendszámot, 3 kerékpárral sem. A lámpákat viszont igen.

  válasz erre...

 • umate 2014.08.08.   14:54

  umate

  Ha ez tele van pakolva, akkor mennyire takarja el a rendszántáblát a 3 bringa? Gyakori betegsége ez ezeknek a csomagtartó ajtóra szerelhető tartóknak és ahogy látom ezen sincs meg a lehetősége egy kivilágított rendszámtábla tartó felhelyezésének.

  válasz erre...

 • Kakuk András 2014.08.07.   13:19

  Kakuk András

  Szia BB! Az 5 darabos flotta a tetőtartóval együtt oldódott meg. A légterelő ügyet megvizsgáltam és az eddigi tesztek és azt mutatták, hogy itt ezzel nincs probléma. Persze attól lehet, hogy más szgk-on okozhat.

  válasz erre...

 • BB 2014.08.07.   08:15

  BB

  Azért ahogy látom, az 5 fős család kerékpár flottájának szállítása ezzel sem lesz megoldva. Nekem egy Thule kereskedésben azt mondták annak idején, csak olyan kombikhoz, egyterűekhez ajánlják ezeket a fajta tartókat, amelyiken nincs az ablak fölött nincs légterelő a hátsó ajtón. Azt ugyanis feszíti a felső heveder és le is törheti. Nem tudom, ezzel a típussal mi a helyzet, de azért érdemes erre is figyelni vásárlás előtt.

  válasz erre...