Menü

2010.06.18.     Hozzászólás 6

Technikai dopping

A kerékpársport amúgy is hemzseg a doppingbotrányoktól, sőt a legújabb módszert még a vizeletminta sem mutatja ki.

Már több alkalommal volt szerencsénk kipróbálni a Pedelec (elektromos rásegítésű) kerékpárokat. A próbák során a "ki ér előbb a következő oszlopig" típusú versengésben egyértelműen megmutatkozott a technikai vívmány előnye.

Ám míg egy Pedelec bringáról messziről ordít a turpisság - köszönhetően az óriási akkumulátornak és egyéb táska méretű berendezéseknek, - addig a doppingolt járgányon semmi sem utal csalásra.

 

A doppingbotrányt egy riportfilm tárgyalja:

 

A videó megtekintéséhez klikk ide!

 

A hab a tortán csak most következik, ugyanis a botránynak még magyar szálai is lehetnek - persze véletlen egybeesésről is lehet szó.

Az egykori kerékpáros sportoló Varjas István ősszel szeretné bemutatni a 600 wattos csúcsteljesítményre képes, alig 1000 gramm súlyú beépíthető motorját, melynek akkumulátorai 30-60 percnyi üzemidőt is kibírnak és akár 90 km/h sebesség elérésében segíthetnek.

 

80808-motorbike_800x600t0_ic.jpg

 

Az olimpiai bajnok kerékpáros, Fabian Cancellara keveredett a motoros rásegítés gyanújába és emiatt vették elő Varjas Istvánt. Elmondása szerint nincs kapcsolatban a svájci bringással, de tény, hogy találmányának prototípusait - melyből 2004 óta tucatnyi készült - nem őrizte meg.

Olvass többet a témáról: dopping, pedelec